På Ballerup Museum er de i øjeblikket i fuld gang med at indsamle erindringer fra biograferne i Ballerup.
Byens biograf skal næste år flytte fra Baltoppen til Ballerup Centret og dermed skrives et helt nyt kapitel i historien om
Ballerups biograf – en historie der går helt tilbage til 1924.
Formidlingsinspektør Sara Kvist fra Ballerup Museum har skrevet om biografens historie og vi bringer et uddrag her:
Stumfilm og klaver
I 1924 åbnede Julius Dinesen den første biograf i Ballerup. Kino Teateret havde til huse på Stationsvej ved hjørnet til Kastanie Allé (der, hvor apoteket ligger på hjørnet af Centrumgaden og Banegårdspladsen).
I begyndelsen blev der kun vist film tre til fire dage om ugen. Det var stumfilm med grynede billeder, der blev akkompagneret af hønseriejer Graff på klaver.
I starten af 1930’erne kom tale- og tonefilmen, og biografen viste nu film flere gange om dagen. Julius Dinesen bestyrede biografen frem til 1966, hvor Frede Holm Svendsen tog over. Kino Teateret lukkede i 1974.
Biograf i det nye center
I 1973 åbnedes det nye butikscenter ved stationen. Der havde været planer om en biograf i underetagen, men det viste sig for bekosteligt at grave ud til det. I stedet blev der, efter byggeriet var gået i gang, besluttet at placere en biograf oven på centeret.
Biografen skulle være kommunalt styret, og i 1974 ansatte man Arne West Andersen som direktør.
Bladrede man igennem Ballerup Bladet i 1976, var der mange reklamer for, hvad der gik i biografen. For eksempel kunne man den 17. marts vælge mellem ’Olsen Banden på sporet’, ’Flemming på kostskole’ eller midnatsfilmen ’Den enarmede karatehævner’.
Nyt lærred og sal 2
Men det var ikke kun film, der kunne opleves i Ballerup Bio. Syv weekender om året kunne man også se teater i den kombinerede teater- og biografsal.
Det var smart med en sal, der kunne bruges til flere formål. Det gav dog nogle problemer i starten. Når der var teaterforestillinger, stod kulisser og rekvisitter foran lærredet.
Der kunne derfor ikke vises film i salen, og biografen mistede indtægter, selvom teaterforestillingerne typisk blev vist om formiddagen. I 1975 fik salen derfor et ekstra lærred, der var placeret i loftet foran scenetæppet, og i 1978 kom der en sal 2 ved at inddrage noget af foyeren.
Rockmusical og VM
TEMA viste flere forestillinger for skoler. I 1983 kunne man opleve rockmusicalen ’Vælg Selv’ opført af elever fra Ellegårdsskolens musik- og dramahold. Musicalen var lavet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og handlede blandt andet om unge og rygning.
I 1986 tog den daværende borgmester Ove E. Dalsgaard initiativ til, at biografen skulle vise det danske fodboldlandsholds VM-kampe direkte fra Mexico.
Biografdirektøren sørgede for sendetilladelse fra DR, hvilket kun var meget få biografer forundt, og en bar i salen med øl og vand, så stemningen kunne være i top. Billetterne var i den dyre ende – hele 25 kroner.
Baltoppen Bio
I 1991 flyttede biografen atter adresse. Denne gang til det nybyggede multikulturhus Baltoppen.
Her kunne gæsterne som nogle af de første i Danmark se film udelukkende afspillet digitalt og nyde 3D-filmoplevelser.
I 2013 og de følgende år blev biografen renoveret og fik blandt andet nye sæder og en fornyet foyer.
I dag har Baltoppen Bio over 120 filmpremierer om året, en række særarrangementer samt forskellige filmklubber så som Babyklub, Seniorklub og Kunstklub tilknyttet.