’Tæppet’ i Skovlunde Bypark er ikke blevet helt som forventet
debat Efter at jeg er kommet tilbage fra sommerferie har jeg fulgt de indlæg der har været her i lokalavisen om kunstværket i Skovlunde Bypark.

Først må jeg tilkendegive, at jeg heller ikke har fået opfyldt mine ønsker (drømme) om ’Tæppet’, som kunstværket hedder. Jeg har deltaget i en arbejdsgruppe om tilblivelsen og udvælgelsen af kunstværket, hvor der bl.a. også har været repræsentation fra Skovlunde Lokalråd. Og det har lige siden starten bestemt ikke været problemfrit.

Tanken var, at der skulle laves et kunstværk ved indgangen til byparken, ud mod krydset ved Ballerup Boulevard/Bybjergvej. Det skulle være et tegn på og signalere, at der inde bagved fandtes en bypark der er værd at besøge.

Efter at arbejdsgruppen havde godkendt en af Statens Kunstfond udpeget kunstner, besøgte denne kunstner stedet og hun foreslog, at vi flyttede kunstværket ind i selve byparken. Hun udfærdigede også nogle skitser til at kunstværket skulle forestille et tæppe udført i fliser og med LED-lys, der tændes ved mørketid og som endvidere kan ses et lille stykke ud i søen.

Tæppet skulle ses og opleves som et løst tæppe man har liggende i sin egen bolig og med nogle folder der ”virkeliggjorde” indtrykket. Dette forslag og disse skitser godkendte vi i arbejdsgruppen og vi syntes faktisk det var en spændende ide. Og skitserne så faktisk rigtig flotte og spændende ud.

Men jeg må medgive de kritiske røster her i avisen, at resultatet ikke svarer til mine forventninger, når jeg nu ser det færdige resultat. Jeg fornemmer ikke folderne i tæppet og hele kunstværket ser meget bombastisk ud.

Den planlage ide med at man skal kunne sidde på kanten ved søen og have fødderne dyppet i søen kan ikke lade sig gøre. Både på grund af højden til vandoverfladen, men også fordi, at ænder og andre fugle bruger kanten som toilet.

I tilgift til Tæppet er der lavet en gangsti, der hedder ’Løberen’. Den løber fra føromtalte indgang til parken og så ned til tæt på søen. Den er ligeledes med LED-lys, der tændes efter mørkets komme, og den er faktisk rigtig pæn. Jeg ved at repræsentanten fra Skovlunde Lokalråd har samme opfattelse som jeg har og vi er begge meget ærgerlige over det endelige resultat, set ud fra et skønheds- og nydelses perspektiv.

Og hvad skal vi så gøre ved det? Vi kan/må nemlig ikke bare fjerne den, som enkelte har foreslået. Men jeg synes, at vi skal undersøge muligheden for, om vi med tilladelse fra kunstneren og Statens Kunstfond, kan gøre et eller andet der får kunstværket til at tage sig lidt anderledes ud og især mere yndefuldt ud.

Om økonomien kan jeg oplyse, at det er Statens Kunstfond der har bidraget med langt det største beløb til kunstværket, mens at vi fra Ballerup Kommunes side har bidraget med lidt til selve kunstværket, men mest til andre arbejder med jord og træer. Og så med et mindre beløb til færdiggørelse af Løberen.

Hvis nogen skal kritiseres eller endda skældes ud, så må det selvfølgelig være os fra arbejdsgruppen og med mig selv i spidsen. Men det er jo sådan med kunst, at det er skabt for blandt andet at vække debat i forbindelse med vores forskellige opfattelse af kunsten.

Og så vil jeg bemærke, uden at det skal betragtes som en undskyldning, at Tæppet faktisk er rigtigt flot, når det er blevet mørkt og hvor lyseffekten rigtigt kommer til sin ret, både på Tæppet og på Løberen. Så jeg vil da opfordre til, at gå en tur i Skovlunde Bypark efter mørkets frembrud og se hvordan Tæppet også kan se ud.

1 kommentar om “’Tæppet’ i Skovlunde Bypark er ikke blevet helt som forventet”

  1. Ulla Sommer siger:

    Hvor er det bare rart, at læse ovenstående. Kan se, at også arbejdsgruppen tænker på at gøre noget med kanten længst ude ved søen. Tror, at det vil hjælpe gevaldigt på det, og at vi måske endda kan blive glade for installationen, hvilket jeg mener det er, ifølge Kunstfondens nye udvidede kunstbegreb. Jeg er personligt ikke begejstret for de mange lys, men det kan gå. Mht til “Løberen” er det fint med den skrå indgang – og også med et fremtidsperspektiv, når der forhåbentligt kommer en fornyelse af bymidten. Kan se, at den rent faktisk bliver brugt. Synes dog, at der kunne have været en mere integreret løsning med den meget hyggelige grusindkørsel til Ellekilde. Især om aftenen, når der også er lys i den gule bygning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *