Nytænkning og et grønnere Ballerup
Debat Den grønne omstilling går fortvivlende langsomt – også i Danmark. Samtidig er den globale opvarmning ved at komme helt ud af kontrol.

Heldigvis får flere og flere øjnene op for den grønne dagsorden, og når jeg taler med borgere i Ballerup Kommune, er det tydeligt, at kravene til grøn handling vokser år for år, måned for måned.

Folketingsvalget i 2019 var et klimavalg. Det tror jeg også, at kommunalvalget i november bliver. Radikale Venstre er på vej med en klar plan for, hvordan Danmark skal blive CO2-neutralt allerede i 2040. Det er en opgave, der kræver en fælles indsats, og her skal kommunerne også på banen. Derfor er jeg glad for, at mit parti på Christiansborg i sidste uge lancerede idéen om et kommunalt klimapartnerskab. Jeg håber, idéen realiseres. Og jeg forventer, at vi i Ballerup ikke blot kommer på banen. Jeg forventer, at vi går foran.

Vi skal vise, hvordan man på kommunalt niveau kan flytte landet i den rigtige retning. De danske kommuner køber hvert år ind for omkring 100 milliarder kroner. Kommunerne er en økonomisk supertanker, og potentialet er enormt. Vi skal vise, hvordan man på kommunalt niveau kan flytte landet i den rigtige retning.

Hvert år køber Ballerup Kommune ind for 1.124 millioner kroner De penge bør bruges langt grønnere end i dag. Vi skal have grønnere måltider og mindre plastik i vores offentlige kantiner, og i det hele taget have gjort indkøbspolitikken bæredygtig. Vi skal have bæredygtige byggematerialer, og vi skal lave by- og landskabsplanlægning med naturen og de grønne byrum i centrum.

Selvom Ballerup Kommune kan virke som en ubetydelig brik i et globalt klimaspil, er intet tiltag forgæves. Der er brug for, at vi tænker nyt i alle afkroge af vores samfund, og når jeg taler med vores unge medborgere, bliver jeg heldigvis stærkt opmuntret over, at vi er mange med klare visioner for en grøn fremtid.

Lad os vise resten af Danmark, at vi i Ballerup er klar til at tænke nyt og tænke grønt.

1 kommentar om “Nytænkning og et grønnere Ballerup”

  1. Claus Kiær siger:

    Der er helt klar brug for “klima, natur og miljøpartnerskaber” både nationalt og kommunalt og det gælder politisk og udenom Folketinget og diverse kommunalbestyrelser. Ballerup er og sikkert som mange andre kommuner et dårligt eksempel på hvordan der ikke kan samarbejdes med frivillige borgere. Samarbejdet er muligt så længe de frivillige opfører “på hygge-niveau”, men så snart der kommer udmeldinger der er for kritiske, så bliver der spændt ben. Frivillige aktivister har i gennem 3 år oplevet hvordan Borgertip ikke tages seriøst, det gælder bl.a. i forhold til ophobet affald, makulering af affald og (mulig) forurenet jord. Desuden er de konsulentanalyser som kommunen betaler “Ren Natur” ikke optimale da de ikke tager højde for de frivilliges indsats og at McDonalds er en stor affaldssynder specielt ved Malmparken, men i princippet i hele kommunen alene pga. deres McDrive, som slet ikke er gearet til den grønne omstilling. Generelt er næsten alle forretninger med al take away inkl. poser i Ballerup slet ikke i gang med den grønne omstilling. Her kunne Handelsforeningen i Centrumgaden sagtens komme på banen og stille krav til deres medlemmer. I Ballerup kunne det blive interessant hvis diverse boligforeninger dannede “klimaudvalg” med klare prioriteter for affald, cigaretskod m.m. Der er folkevalgte der sidder i nogle af bestyrelserne så de kunne passende igangsætte den grønne proces. Og så mangler der Folkeoplysning som går længere end Facebook, kommunens hjemmeside, Ballerup Bladet og 1-1 dialogen. Og her kunne e-boks være/blive et redskab, men der er sikkert flere muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *