Ladestander-planer er ulovlige og droppes
Ladestander-2-1.jpg
Det var ikke lovligt for Ballerup Kommune at oprette en ladestander-pulje til boligforeninger, så nu må planerne droppes. Foto: Arkivfoto
Planer Ballerup Kommune havde egentlig sat penge af til en grøn omstillingspulje, der skulle bruges til at udbrede ladestandere i etageboliger. Men det er ulovligt, så nu er planerne droppet.

I sommer besluttede kommunalbestyrelsen at oprette en grøn omstillingspulje på 800.000 kroner, der skulle bruges til at sætte ladestandere til elbiler op i kommunens boligselskaber. Det var så meningen, at boligselskaberne kunne søge om penge til at sætte ladestandere op.

Men nu har Ankestyrelsen henvendt sig til Ballerup Kommune og bedt om en redegørelse om lovligheden for en sådan pulje. Og det viser sig, at det ikke er lovligt for en kommune at oprette en sådan pulje. Der er i juridisk forstand ikke forskel på om man selv udfører opgaven eller om man giver en anden tilskud til at udføre den. Udgangspunktet er nemlig, at kommunen alene kan give tilskud til en opgave, som de ikke selv kan udføre og derfor er det ikke muligt for kommunen at engagere sig i anlæg eller drift af ladeinfrastruktur ifølge kommunalfuldmagten. Eneste undtagelse er ladestandere til kommunens egne biler.

Derfor skal det store antal ladestandere i de store etagebyggerier nu etableres af boligselskaberne eller private selv og nu føres de 800.000 kroner fra puljen tilbage til kommunekassen.

Rigtig dyrt

”Det er rigtig ærgerligt, men det er altså ikke lovligt, så nu trækker vi pengene tilbage i kassen og så bruger vi dem til andre formål. Det kunne være at etablere flere ladestandere til vores egne biler,” siger formand for teknik- og miljøudvalget, Hella Tiedemann (A). Hun håber, at der vil komme en ændring i reglerne.

”Det er altså nu op til boligselskaberne og private at etablere ladestandere og i områder med rigtig mange beboere bliver det en kæmpe opgave og rigtig dyrt. Mange steder er der i forvejen mangel på p-pladser, da boligerne er opført i 50’erne og 60’ene, hvor der slet ikke var så mange biler. Så vi håber, at politikerne på Christiansborg på et tidspunkt bliver opmærksomme på problemet,” siger Hella Tiedemann.

1 kommentar om “Ladestander-planer er ulovlige og droppes”

  1. Karsten Kriegel siger:

    Jeg skrev allerede en læserbrev til Ballerup Bladet i juli, hvor jeg gjorde opmærksom på problemstillingen og netop stillede spørgsmål ved ordningens lovlighed

    https://kriegel.konservative.dk/debatindlaeg-og-laeserbreve/er-etablering-af-private-lade-standere-en-kommunal-opgave/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *