Farvel til brændeovnen
Debat Regeringens miljøudspil på brændeovnsområdet er en glædelig overraskelse.

Ikke helt perfekt, men et skridt i den rigtige retning. Det foreslås, at kommuner hvor der er kollektiv opvarmning som her i Ballerup, må forbyde brændeovne fra før 2008.

Alle brændeovne – både nye og gamle – sviner, men på hver sin måde. De gamle udleder partikler af blandt andet tjærestoffer, som er stærkt sundhedsfarlige og en meningsløs forureningskilde fra folk, der sætter egen hygge før hensynet til naboernes sundhed og velvære.

Nye ovne, som paradoksalt benævnes miljøvenlige, udleder knap så mange tjærestoffer men store mængder af den livsfarlige gift dioxin.

Helt urimeligt plaget er borgere med automatisk ventilationsanlæg. For at få den anbefalede friske luft og nødvendige udluftning, er man absurd nok tvangsindlagt i sit eget hjem til røg fra brændefyrende naboer. En situation, der helt sikkert vil forværres fremover i takt med nybyggeri, hvor automatisk ventilation er lovpligtigt.

Hvis man ikke kan undvære åben ild, står det dog stadig frit for enhver at udskifte den gamle brændeovn med en svanemærket, der paradoksalt nok kaldet miljøvenlig. En løsning som regeringen foreslår som plaster på såret, hvis man skal skrotte den gamle ovn. Men man undlader desværre at oplyse om de uundgåelige dioxinudslip.

Den bedste løsning er helt at droppe brændefyring, som er den største kilde til luftforurening i Danmark – langt større end fra trafikken.

Brændefyring hører fortiden til, er en meningsløs hyggefaktor og er ikke foreneligt med nutidens miljøkrav.

4 kommentarer om “Farvel til brændeovnen”

 1. Kate Svarrer siger:

  Måske har du ret Finn, men det er nu en gang sådan, man undgår for stort miljøspild af bl.a. olie og gasfyr (nok mest gas i dag), for således kan man nemlig nøjes med at opvarme med en brændeovn – i eksempelvis efterårsperiode inden rette vinter og tidlig forår inden rette sommer. Jeg ved godt – det er heller ikke godt m.v. – men det er det heller ikke når vi ellers varmer op i de små huse. Mange i dag bruger faktisk ikke deres brændeoven som hygge nok nærmere som en måde at skrue ned for blusset på andre energikilder. Jeg har INGEN tal eller tabeller, jeg har blot min egen erfaring fra tidligere hvor vi faktisk havde en brændeoven koblet til vores gasfyr, således at vi kunne spare på gassen den vej, og jeg ved vi havde en væsentlig forskel i den udgift der hed varmeårsregnskab – NÅR vi ellers huskede at bruge den udskældte brændeoven.

 2. Thomas Kruse siger:

  Kommer Finn Eriksson snart videre. Han skriver det samme måned efter måned og år efter år. Måske Grethe Hansine kan finde ham en anden hobby.

 3. Keld siger:

  Finn, du kan sætte et kulfilter på dit ventilationsanlæg. Det gjorde vi da vi i høj grad var plaget af det samme i vores hus. Det lugtede som om der havde stået en og røget en smøg på børneværelserne. Kulfiltret har heldigvis taget al lugt af røg fuldstændigt.

 4. Christel Wilms siger:

  Tak til dig Finn Eriksson for at forsætte kampen for renere luft i Ballerup kommune. Det er jo vanvittigt at det stadig er tilladt at udlede den sundhedsskadelige røg fra brændeovne i boligområder. Som nabo til en brændeovn er du tvangsindlagt til at blive udsat for meget ulækker “passiv rygning” i dit eget hjem. De samfundsmæssige ulemper og omkostninger ved at tillade brænderøg er voldsomme og hvis alle var klar over, hvor skidt det er for helbreddet, også for mennesker i brændeovnsejeren eget hjem, så ville alle fornuftige mennesker skrotte lortet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *