Disse ting skal du undgå, hvis du vil have fingrene i drømmeboligen
photo-1603796846097-bee99e4a601f.jpg
SPONSORERET INDHOLD: Det er blevet mere og mere almindeligt at optage et lån i forbindelse med boligkøb, da det er de færreste, der har en opsparing, der matcher de danske boligpriser én til en. Derfor opsøger de fleste enten et realkreditinstitut eller en bank for at blive godkendt til lån.

For at vurdere din kreditværdighed som boligkøber, vil du og din privatøkonomi blive målt og vejet. Det kan være en omstændig proces, men ikke desto mindre bringer det dig et skridt nærmere drømmeboligen. Finder pengeinstitutterne derimod noget de ikke kan lide, kan der være lange udsigter til at blive godkendt som låner – og i nogle tilfælde ende med afslag!

Bliv klogere på, hvad du skal undgå, hvis du vil godkendes til lån.

Gæld
Der er ingen tvivl om, at pengeinstitutterne vil styre udenom dig som låner, hvis de vurderer, at der er en stor risiko ved at låne dig penge. Realkreditinstitutter og banker ser gerne, at risikoen er minimal. For at vurdere, om du er i stand til at tilbagebetale lånet på sigt, tager de blandt andet højde for din gældsfaktor.

Gældsfaktoren er din samlede gæld holdt op imod din årlige indkomst før SKAT. Skalaen for gældsfaktoren går til 5,5+, hvor en gældsfaktor over 4 betragtes som høj. Har du en gældsfaktor over 4, betragtes det risikabelt at låne dig penge. Du kan udregne din gældsfaktor på følgende måde:

Samlet gæld / Årlig bruttoindkomst = Gældsfaktor

Afhængigt af, hvor du bor i landet, kan der være forskel på, hvordan bankerne ser på din gældsfaktor. For eksempel er store kommuner som København og Århus mere tilbøjelige til acceptere en højere gældsfaktor, da boligpriserne i disse områder er højere samtidig med, at kunderne som oftest har større formuer og rådighedsbeløb, der kan minimere risikoen ved at låne dem penge.

RKI
Når bankerne vurderer din kreditværdighed, er det ikke din gældsfaktor alene, der er afgørende for, om du vil blive godkendt til lån. Dit forbrug og din forhenværende privatøkonomiske historik kan også være et vigtigt nøgletal i vurderingen. Derfor skal du meget gerne undgå at blive registreret som dårlig betaler hos RKI, hvis du vil have opfyldt dine lånedrømme.

Skulle du være så uheldig at blive registreret hos RKI, bliver du nemlig udelukket fra at låne penge hos traditionelle pengeinstitutter såsom banker, kviklån- eller kassekreditudbydere. Der findes dog andre, men mere risikofyldte lånetyper, der henvender sig til dig, der er registreret i RKI.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *