Nu kan man få penge for at passe sit barn
Vuggestuebarn-COLOURBOX-copy-1.jpg

A one year old child playing in his room

Det kan give en kontant bonus at blive hjemme en ekstra periode og passe sig eget barn. Det er resultatet af en vedtaget borgerforslag. . Foto: Colourbox
Pasning Nu kan man forlænge sin barselsorlov og endda tjene penge. Det skyldes et borgerforslag, som netop er politisk besluttet.

Drømmer du om blive hjemme og passe dit eget barn, så er der godt nyt.

Forældre til børn op til et halvt år kan passe eget barn i eget hjem i op til et halvt år. Ikke nok med at man sparer en vuggestue- eller dagplejeplads, man kan tilmed tjene penge på det.

Et borgerforslag stillet af en mor i Ballerup har fået de nødvendige 450 støttestemmer og er blevet behandlet i kommunalbestyrelsen, der har sendt forslaget videre til det relevante udvalg, nemlig Børne- og Skoleudvalget. Og udvalget har netop besluttet at genindføre tilskuddet til pasning af eget barn. Sagt på godt dansk, kan man altså få penge af kommunen, hvis man vælger at passe sit eget barn hjemme i stedet for at sende det i institution.

”Det er et meget spændende forslag, som vi har drøftet længe i udvalget. Der har været mange diskussioner undervejes, og vi har haft mange overvejelser, da det er vigtigt for os at sikre børnene får en god start og bliver sikret i god udvikling, men vi er kommet frem til at det er et godt forslag, som vi gerne vil prøve det,” siger formand for børne- og skoleudvalget i Ballerup Kommune Peter Als (A).

Specifikke krav

For at blive godkendt til at passe sit eget barn og få penge samtidig, kræver det at man kan tilstrækkeligt dansk til at sikre sit barns sproglige udvikling, og at man ikke er på overførselsindkomst eller har anden indtægt.

Man kan tjene op til 7.000 kroner om måneden for at passe sit barn. Dermed kan man forlænge barselsperioden, som for de fleste er på maksimum et år.

Risikerer man ikke at fastholde et eventuelt gammeldags kønsrollemønster med manden der går på arbejde og kvinden, der går hjemme – alt andet lige er det vel kvinden, der vel benytte sig af muligheden?

”Det ved vi jo ikke, men det er da bestemt også noget, vi har drøftet. Vi har været rundt om alle emner, og der er også flere i udvalget, der har flyttet sig undervejs. Men vi synes det er en god ide at prøve, og når jeg går med på det er det fordi det kan være en god måde at forlænge sin barselsperiode på,” siger Peter Als.

Ønske om rolig start

Borgerforslaget er stillet af Maria Lysholt Salge og lyder som følger:

’Jeg ønsker, at der igen kommer tilskud til pasning af eget barn hjemme. Dette er et ønske fra flere forældre og nytilkomne i kommunen, som ikke ønsker at få deres barn passet ude, imens de er små. Det vil også tage noget af det pres, som de oplever i institutionerne. Der vil være flere hænder til de børn, som går i institutionerne. Der er flere kommuner, som er begyndt at indføre tilskuddet igen, og det vil give os forældre en chance for, at vurdere hvilken start på livets, som vi mener er bedst.”

Ballerup Kommune har tidligere haft tilskud til pasning af egne børn, men det blev afskaffet i 2010. Det vil koste kommunen en merudgift at genindføre ordningen, da de borgere, der i forvejen passer deres børn hjemme til de er halvandet år gamle, med den nye ordning skal betales for det.

Men kommunens bruttoudgift til en institutionsplads er stort set den samme som den kommende lønudgift. Det vurderes at der lige nu er cirka 70 børn mellem eet og to år, som ikke er indmeldt i en institution.

Flere institutioner

I takt med at der flytter flere og flere borgere til Ballerup, lægger det pres på institutionerne, som nogle steder i blandt andet Måløv er overfyldte.

Flere forældre har kontaktet Ballerup Bladet for at høre, om vi vil spørge kommunen, om de har tænkt på at bygge flere institutioner. ”Det er bestemt noget, vi er meget opmærksomme på. Det er jo dejligt, at folk vælger at flytte til Ballerup og vi skal sikre gode pasningsmuligheder. Lige nu er vi ved at planlægge nye institutioner i Skovlunde og Hedegården og vi har løbende øje på, om nogle institutioner er overbelagte, som det er lige nu,” siger Peter Als.

7 kommentarer om “Nu kan man få penge for at passe sit barn”

 1. Poul E. Pedersen siger:

  Nu må dette fråseri fra kommunens side stoppe.
  Skal forældre nu også have penge for at passe egne børn.

  HVORFOR.

  Hvem har bestemt at en del af de penge kommunens skatteborgere betaler, skal gå til at betale disse forældre. ??

  Er det ikke på tide at vi stopper dette galoperende vanvid med at give penge ud til alverdens påhit som en eller anden tilfældig person har fundet på. ??.
  For er det ikke forældre der selv har bestemt om de vil have børn eller ej, og følgelig har indregnet kommende udgifter i denne formodentlig glædelig begivenhed. ?
  Som egentlig ikke kommer andre mennesker ved.

  PS.

  Hvor meget forudsætter kommunen at en skatteforhøjelse vil blive når denne begavelse til en bestemt gruppe, er sat i værk. ???

  1. Katja N siger:

   Hvor er det bare dumt at høre på.

  2. Maria siger:

   Nu ikke så vred – Prøv at læs artiklen. Pengene ville alligevel være blevet givet som tilskud til en institutionsplads. Det betyder jo bare, at pengene følger barnet.
   Udover det – synes du så virkelig at det er fråseri at bruge penge på små børns trivsel og velvære? At sikre at små børn får den nærkontakt med deres primære, som de er helt afhængige (særligt) de første år af deres liv?
   Det kommer rigtig meget andre ved, at vores børn vokser op og bliver hele og velfungerende mennesker! En tryg opvækst gør alt andet lige, at sandsynligheden for at man er stabil arbejdskraft og skattebetaler er større.
   Jeg synes du skal glæde dig over at børnene ikke tvinges ind i overbelagte institutioner, hvor der er mindre plads end et fængsel, og blot udstyret med vagttårn der holder øje med om børnene slår sig.

 2. Hvorherre Bevares siger:

  Det er jo langt billigere for kommunen med tilskud til pasning af eget barn, frem for tilskud til daginstitutionsplads, kære Poul Erik ❤️

 3. Cecilie siger:

  Poul E. Pedersen – kommunen betaler alligevel en sum penge til hvert barn der går i institution, så kan de penge jo ligeså godt gå til forældrene. Det kunne jo være det ville gavne børnene og måske samfundet i fremtiden. Alle børnepsykologer mener jo ikke at børn har godt af at komme væk fra deres forældre så tidligt, det er unaturligt og ingen ved hvad konsekvenserne er, måske er det derfor der er så mange børn og unge med angst og depression, det ved vi jo ikke.

  Og der er ikke ret mange der kan leve på en indkomst med de høje priser på alt ting i dag. Eller som enlig mor kan det slet ikke lade sig gøre.

 4. Martin Jensen siger:

  Man må håbe at kommunen har lavet et estimat over udgiften til dette påhit .

  Pengene kan kun bruges en gang .

 5. Katrine siger:

  Super god idé, så de små poder kan vente lidt med institution og de forældre der har overskudet til det, kan passe deres egne børn lidt længere tid. Pengene er jo det samme tilskud, som de ville få til en institutionsplads, så kan ikke se,det bliver dyrere for kommunen? Tværtimod, tager det lidt af presset af de nuværende pressede institutioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *