Styrkelse af idræt og bevægelse i skolerne
Debat Et hold forskere fra Syddansk Universitet har gennem en undersøgelse blandt elever fra en 8. klasse på Tre Falke Skole i København påvist, at efter et år med Corona er det gået slemt ud over elevernes sundhedstilstand.

Gennemsnitligt har eleverne taget 7,6 kilo på, og især blandt pigerne er vægtstigningen markant. Pigernes fedtprocent er gennemsnitligt steget med 6,7procent. Samtidig viser undersøgelsen, at af den gennemsnitlige stigning på de 7,6 kilo, var 3,3 kilo været rent fedt.

Tallene bør vække stærk bekymring – også i lokale sammenhænge. Nedlukningen (forår/efterår) og den manglende adgang til idræt og bevægelse i skolen og fritiden gør, at der er meget stor risiko for, at eleverne ikke kommer i gang igen, og at de risikerer følgesygdomme senere i livet.

Nedlukningen har store konsekvenser for deres mentale og fysiske helbred. Derfor er det meget vigtigt, at fysisk aktivitet bliver en større del af skoleskemaet – også hvis eleverne fremover periodevis skal hjemmeundervises.

Jeg er sikker på, at der i foreningslivet vil være mange gode bud på, hvordan man får kickstartet idræt og bevægelse i skolerne til gavn for elevernes mentale og fysiske sundhed.

Mange idrætsforeninger har under nedlukningen gjort gode erfaringer med træning over nettet og på anden vis for at holde børnene og de unge fysisk aktive.

Så hvordan vil skolerne få styrket idræt og bevægelse i den nuværende situation, hvor mange elever fortsat skal blive hjemme – og når skolerne for alvor åbner op igen?

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg gerne så, at foreningslivet kunne blive en aktiv samspilspartner medkommunens skoler.

Hvis der ikke gøres noget nu for at skubbe eleverne i gang med fysiske udfoldelser, vil prisen på længere sigt være afledte sygdomme som diabetes, kredsløbssygdomme, slagtilfælde og blodpropper.

Fysisk inaktivitet koster alene 6.000 dødsfald årligt i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *