Mere om brænderøg
Debat Jeg er selvfølgelig helt enig med Finn Erikssons indlæg om brænderøg i Ballerup Bladet 27. januar.

Jeg vil dog gerne tilføje, at den viden har været kendt i hvert fald i mindst 30 år. På det tidspunkt blev der undervist i luftforurening på Danmarks Tekniske Universitet, hvor der ved en forelæsning blev vist to cirkeldiagrammer på skærmen.

På det ene diagram kunne man se udsnit af de forskellige opvarmningsformer i Danmark: Oliefyr, gas, el-opvarmning, kulfyring fra kraftværker og brændefyring.

Brændefyrings andel i cirklen fyldte kun en enkelt streg.

På det andet diagram kunne man se hvor stor forureningen var fra de forskellige fyringstyper. Her fyldte fyring med brændeovn næsten halvdelen af cirklen. Forureningen var altså markant stor. Men den viden har endnu ingen beslutningstager vovet at gøre noget ved, vel vidende at der ville komme et ramaskrig fra brændeovns-brugerne.

Hvis man husker katastrofen med dioxinudslippet i Italien for mange år siden, så er det ikke rart at tænke på, at det er dette, sammen med andre giftige stoffer, der svæver rundt i luften. Dertil kommer lugten af sur brænderøg, når man lige tror man skal have lidt frisk luft inden sengetid, så får man hurtigt lukket vinduet.

Og det hjælper ikke med den nyeste og bedste brændeovn, det bedste brænde og den korrekte optændingsteknik.

Den forurener stadig, måske en anelse mindre.

2 kommentarer om “Mere om brænderøg”

  1. Jesper Lund siger:

    I brændeovns-hadere kommer da mere og mere ud i hampen i jeres “argumenter”.

    Jeg ved ikke, om jeg skal le eller græde over, at du trækker en parallel fra brændeovne til det katastrofale giftudslip fra Union Carbides fabrik i Bhopal i Indien, som dræbte tusinder på få dage.

    Trods åbenbar fare for mit eget liv (og min nabo, som også har brændeovn), tror jeg nu alligevel, jeg vil tage mod til mig og igen fyre op på endnu en vinterkold aften – og glæde mig over, at jeg bruger verdens mest klima- og miljøvenlige råstof 😉

  2. Thomas Kruse siger:

    Finn Eriksson er fanatiker og vil kun høre fra folk der samme mening. Han har i årevis fyldt avisen med sine tåbelige skriverier og han bruger avisen til gratis reklame for sin lille forening. Han burde betale annoncekroner til Ballerup Bladet. Klimaeksperterne ønsker at man sænker forbruget af naturgas, men Eriksson anbefaler konstant naturgas som alternativ til træ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *