Brænderøg og sundhedsskader
Debat Når man søger på kommunens hjemmeside under ordet ”Brændeovn”, dukker der en tekst op med forskellige gode råd af teknisk karakter. Men der står absolut intet om brænderøgens sundhedsskadelige virkninger.

Advarsler havde ellers været relevant nok, når man tænker på, at brænderøg her i landet årligt forårsager cirka 550 dødsfald, utallige gener for borgere med luftvejsproblemer og andre helbredsskader og med samfundsudgifter for omkring 8 milliarder kroner.

Det er nødvendigt at samtænke miljø og sundhed. Det er derfor ikke tilstrækkeligt, at kommunen kun oplyser borgerne om, hvordan de skal tænde rigtigt op i deres brændeovn. Der bør også oplyses om det uhensigtsmæssige i overhovedet at bruge brændeovn.

Blandt folk i almindelighed er uvidenheden om brænderøgens sundhedsskader desværre stor, og kun meget få ved, at brændeovnsrøg også er kilde til indeklimaforurening og ikke mindst skader for familier med børn.

Københavns kommunes ekspertgruppe, der består af landets førende luftforurenings- og sundhedseksperter har udtalt, at naboer til brændeovnsbrugere udsættes for helbredsskadelig røg, der øger risikoen for at blive syge. Ikke rart at tænke på i disse Korona-tider, hvor årets ord ”Samfundssind” også burde indbefatte brænderøgsplagen.

Konklusionen må blive, at det er uacceptabelt, at brændeovnsejere år efter år ubekymrede fylder naboernes lunger med hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, tjærestof- og dioxinindeholdende røg.

Jeg vil derfor opfordre kommunen til at revidere oplysningerne på hjemmesiden, pointere ovennævnte kendsgerninger og samtidig opfordre borgerne til at begrænse brugen af brændeovne, pejse og pillefyr så meget som overhovedet muligt, hvilket ikke burde være noget problem i en kommune med kollektiv gasforsyning

2 kommentarer om “Brænderøg og sundhedsskader”

 1. Jesper Lund siger:

  Ih tak, Finn, for endnu et af dine traditionelle død-over-brændeovnene-læserbreve. Jeg går ud fra, det skyldes skuffelse over manglende reaktion på det, du skrev i julen, at du allerede er på banen igen på dit eget personlige korstog 😉

  Ikke mindst tak, fordi det minder mig om, at jeg skal have renset ud i min brændeovn og lagt klar til optænding i aften. Der er nu ikke noget på sådan en kold vinterdag som at sidde i hjørnestolen og nyde flammernes dansen bag glasruden, mens varmen breder sig i stuen 🙂

 2. Jan Kruber siger:

  Jesper Lund
  Dit svar på Finn’s indlæg viser er af en forfærdelig egoistisk, provokerende og arrogant karakter. DU skal og hygge dig, ja, man hvad med vi mange som også gerne vil sidde og hygge os, og har valgt at gøre det røgfrit? DU har valgt røgen til, men kan vi vælge røgen fra? Hvornår kan vi lufte ud, som vi bør flere gange om dagen, uden at få fyldt vores bolig med indtrængende røg? Hvornår skal vi have lov til at sove med vinduet på klem? Hvornår kan vi igen lukke hunden ind fra haven, uden at den følges af røglugt. Og at hænge tøj til tørre uden for, som jo er klimavenligt, i stedet for at bruge tørretumbleren, det kan man glemme alt om. Er der nogen som helst rimelighed i, at en lille gruppe får lov til at gøre livet for så mange ubehageligt, når det er fuldstændig unødvendigt? Har vi mange ikke ret til at trække frisk luft ned i lungerne i stedet for den helbredsskadelige røg? Vi har i Ballerup kommmune formodentlig gas fremme overalt, så hvorfor supplere det lugtfri gasfyr med åben atmosfærisk afbrænding af træ, som jo i mange tilfælde også skal indkøbes?
  Vi borgere i Ballerup må eksempelvis heller ikke brænde haveaffald af. Hvorfor mon ikke?
  Jeg er klar over kommunen har gode råd til en mindre skadelig og mindre røgudviklende forbrænding, som måske kunne hjælpe lidt den rigtige vej. Problemet er antagelig bare at det ikke interesserer folk at sætte sig ind i det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *