”Vi nægter at lade os slå ud”
Sine-rektangulær2-copy.jpg
Der er stadig fest og farver i butikken i Skovlunde. Festtemas ejer Sine Mejnertz holde hovedet koldt og humøret højt under coronakrisen, mens hun kæmper for at holde på alle medarbejdere og sikre at forretningen er klar til at komme op i gear igen, så snart det bliver muligt.
Udholdenhed Festen blev i mere end én forstand aflyst, da statsministeren lukkede Danmark ned på grund af coronasmitten. I butikken Festtema i Skovlunde er omsætningen på to uger faldet med 93 procent, og mange ordrer er annulleret, men ejer og CEO, Sine Mejnertz, bevarer optimismen og er sikker på, at virksomheden nok skal klare krisen.

Umiddelbart virker det lidt paradoksalt, men Sine Mejnertz er faktisk i fuld gang med at bestille varer hjem til halloween i efteråret. Og på hendes to-do liste for de næste uger står der blandt andet: ’Skriv stillingsopslag’, ’finpuds strategi- & marketingplan’ samt ’skriv nyhedsbreve’.

Men det er et helt konkret udtryk for Sine Mejnertz’ tilgang til den ekstraordinære situation, som hun er kastet ud i med corona-krisen.

“I de kommende uger og måneder handler det om at gå i dvale uden at gå i stå. Vi skal fastholde vores position og kommunikere med vores kunder uden det må koste meget andet end tid. Samtidig skal vi holde moralen højt og holde usikkerheden om tidshorisonten, krisens omfang og konsekvenser fra livet,” siger den 51-årige CEO, der sammen med sin mand og 10 medarbejdere driver en af landets største festbutikker ’Festtema’ med salg til både private og virksomheder.

Den fysiske butik, webshop og lager er samlet på Meterbuen i Skovlunde, og herfra sælges og sendes kostumer, udklædning, pynt og dekoration til alle former for temafester og højtider.

Men på grund af corona-virus er der lige nu lange udsigter til fest og farver rundt om i de private hjem og hos virksomhederne – og det kan i Festtemas regnskaber. På to uger er omsætningen faldet med 93 procent.

Medarbejderne sendt hjem med løn

Sine Mejnertz’ allerstørste aktiv er medarbejderne, som hun nærmest opfatter som sin familie. 70 procent af dem er sendt hjem med løn, og hun gør lige nu alt, hvad hun kan for at holde på dem:

“Det er ikke den billigste løsning at modtage lønkompensation fra staten, men vi har også et socialt ansvar, og jeg vil gå langt for mine ansatte. Derudover skal vi være 100 procent klar til at få forretningen op i gear, så snart restriktionerne ophæves,” siger hun.

De resterende medarbejdere er gået væsentligt ned i løn og Sine Mejnertz tager ikke løn ud til sig selv lige pt.

Man skal handle og være proaktiv

Heldigvis er der lidt penge på kistebunden i Festtema, som nok kan holde den gående i nogle måneder.

“Vi var her også under den seneste finanskrise, så vi ved, at ’cash is king’, men selv om vi stadig er likvide, gør vi selvfølgelig alt, hvad vi kan, så vi ikke dræner kassen. For udover, at en halvtom kasse i praksis er en showstopper, er det også en kæmpe mental barriere i forhold til at kunne se løsninger,” siger Sine Mejnertz.

Derfor har hun skarpt fokus på økonomien og på at strække virksomhedens likviditet. Hun har for eksempel indgået betalingsaftaler med sine kreditorer og reduceret sine omkostninger markant.

“Det gælder om at handle på situationen og at være proaktiv, og det er min erfaring, at eksempelvis henvendelser til leverandører om udskydelse eller periodisering af betalinger typisk bliver taget godt imod – især, når man ringer til dem, inden pengene skulle have været betalt. Og så hjælper det også på velvilligheden, hvis man som Festtema har en årelang historik med sine leverandører og samarbejdspartnere,” siger Sine Mejnertz.

Villig til at ofre pensionsopsparingen

Sine Mejnertz etablerede Festtema for 15 år siden for sin egen opsparing, fordi ingen banker ville låne hende penge.

Og som hun selv siger, gik det jo fint, så hvis det bliver nødvendigt, gør hun bare det samme igen:

“Jeg bliver så tit spurgt af unge: Hvordan turde du starte selv? Hvad nu hvis det ikke går? Min konklusion er, at jeg hviler i mig selv og i den, jeg er. Jeg defineres ikke af biler og huse eller andet, og derfor bliver jeg ikke handlingslammet ved tanken om at skulle sælge alt og starte forfra. Tværtimod ser jeg det som en udfordring,” siger hun og fortsætter:

“Men det er klart, at det er sjovest at have lidt penge på kontoen, og jeg er også blevet mere forsigtig. Jeg er 51 år og har ikke tænkt mig at skulle starte forfra som 70-årig, men hvis det er nødvendigt at bruge pensionsopsparingen på at komme igennem den her krise, så er det dét, vi gør. Det er min mand Søren og jeg enige om. Vi tror på vores virksomhed, og vi er 100 procent sikre på, at vi kommer igennem den værste krise, der nogensinde har ramt os. Vi nægter at lade os slå ud og gå i panik,” siger Sine Mejnertz.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *