Ny udligning kan give millioner til Ballerup
Ballerup-Rådhus-3-2.jpg
Udligningen mellem kommunerne har givet en del kritik, også fra Ballerup. Men nu ser det ud til, at den nye udligningsordning kan give millioner i Ballerups kommunekasse. Foto: Arkivfoto
Udligning Et nyt udspil til den omdiskuterede udligning kan ende med at blive god for Ballerup. Lige nu ser det ud til, at der kan komme mange millioner i kommunekassen. Men borgmesteren er afventende.

Regeringen er netop kommet med et udspil til den kommunale udligning. Altså den ordning, hvor velhavende, ofte storkøbenhavnske, kommuner, skal sende penge til mindre velstående kommuner fortrinsvis i Vestjylland og det sydlige Sjælland.

Ifølge de første udmeldinger kan det betyde, at Ballerup Kommune vil tjene omkring otte millioner kroner på den nye udligningsordning, mens især rige nordsjællandske kommuner som Gentofte, Hørsholm og Rudersdal skal betale hundreder af millioner ekstra.

Udspillet har allerede affødt en del kritik fra især de kommuner, der skal betale, men hos Ballerups borgmester Jesper Würtzen (A), er der afventende optimisme.

Usikre parametre

”Det er jo kun et udspil og det skal forhandles på plads, inden vi kan sige, hvad det ender med. Det forbehold er der.

Men som det ligger nu, ser det ganske godt ud. Vi får omkring otte millioner kroner. Det er ikke så meget, men det er bedre end det modsatte. Der er stadig en række parametre, som vi er usikre på, så vi afventer,” siger Jesper Würtzen (A), som blandt andet vil vente at se, hvad der sker på selskabsskatteområdet.

”Vi havde en særordning omkring selskabsskatter, hvor man tilgodeså de kommuner, der satsede på erhvervslivet. Den kan bortfalde og blive erstattet med noget andet. Det kan koste os penge. Det er en af de store usikkerheder,” siger Jesper Würtzen, som samtidig øjner en anden stor indtægt.

”Det kan godt være, at vi til gengæld vil få to gange 34 millioner kroner i kompensation, fordi vi har betalt til kommuner med mange udenlandske borgere. Her har man regnet diplomater og højtlønnede expats med, og det skal man ikke fremover. Derfor vil man kompensere de kommuner, der har betalt til det, og det kan komme Ballerup til gode,” siger borgmesteren, som stadig tager det forbehold, at aftalen først skal falde endeligt på plads.

Fortsat kritik

Jesper Würtzen har tidligere været en aktiv del i rækken af kritiske kommuner, der kæmpede mod den ’urimelige’ udligning, der sendte for mange penge fra øst mod vest. Men om han fortsat vil være en del af det kor, vil han ikke svare konkret på.

”Det er stadig tidligt i forløbet og vi afventer. Det er også derfor, man ikke har set nogen i Ballerup være aktive omkring den nye udligning, for vi ved ikke så meget endnu,” siger Jesper Würtzen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *