Rensningsanlægget forsvinder fra Måløv
Rensningsanlæg-Måløv-02-41-19.jpg
Morten Stryhn Hansen har i flere år kæmpet for at undgå, at et nye rensningsanlæg skal ligge i Måløv. Så det glæder ham, at der nu er lagt op til, at det nye anlæg skal ligge på en bar mark i Frederikssund. Foto: Kaj Bonne.
Afklaring Efter flere års diskussion og analyser har Novafos nu besluttet, at Måløv rensningsanlæg bliver nedlagt, til stor glæde for naboerne i området. Der skal efter planen i stedet bygges et nyt ’superanlæg’ i Frederikssund.

Igennem flere år har naboerne omkring rensningsanlægget i Måløv kæmpet for at få flyttet det efterhånden nedslidte anlæg, der både larmer, lugter og trækker en masse tung trafik til et område, der er blevet ganske tæt beboet.
Novafos og ejerkommunerne har haft valget mellem at renovere de eksisterende anlæg eller bygge et nyt anlæg på bar mark.

Nu ser det ud til, at valget er faldet på det sidste. I hvert fald har Ballerup Kommune samt de øvrige ejerkommuner af Novafos indstillet til de respektive udvalg, at man anbefaler et nybyggeri på bar mark et ukendt sted i Frederikssund Kommune.

”Vi indstiller, at man bygger et nyt anlæg i Frederikssund Kommune. Der er plads til det. Vi har analyseret scenarierne grundigt og det er tydeligt, at det er både bedst og billigst at bygge et nyt stort anlæg. Det betyder, at otte anlæg skal slås sammen til et nyt stort anlæg,” siger Carsten Riis, direktør i Ballerup Kommune.

Det planlagte anlæg skal så servicere Herlev, Furesø, Egedal, Frederikssund og Ballerup kommuner.

”Det er en billigere og langt mere miljøvenlig løsning. Selvom det er et komplekst anlæg, der vil tage mange år at planlægge og bygge og man skal lægge rør ned, der skal transportere vand over lange afstande, så kan det langt bedre betale sig end at renovere og vedligeholde de gamle anlæg,” siger Carsten Riis.

Beslutningen glæder Morten Stryhn Hansen, en af de naboer, der i årevis har kæmpet for at få det nye anlæg væk fra Måløv.

Den bedste løsning

”Vi kan ikke få armene ned. Det har været en lang proces, hvor vi har kæmpet i to år for den her løsning, så det glæder os, at man nu er kommet frem til den løsning. Nu skal det vedtages politisk først, men det ser jo ud til, at det ender med, at der om 12-14 år ikke er et rensningsanlæg i Måløv mere,” siger Morten Stryhn Hansen.

Han mener, at den store interesse og det faktum, at rigtig mange er flyttet ud i området, har haft en betydning.

”Der er efterhånden mange naboer herude og det har da nok haft en betydning, at vi har været så mange, der har ytret os. Nu bliver det spændende at følge og se, hvad man kan bruge området til i fremtiden. Der skal jo stadig ligge en pumpestation og et modtagebassin, men det bliver slet ikke i samme målestok som hidtil. Det er jo fremtidsmusik, men det har også en stor betydning for byen og især det her område. Det rygtes jo, at der ligger et anlæg, der indimellem lugter og larmer. Så vi kan se frem til, at naturen fremover bliver det, som området er kendt for,” siger han.

Hvad der skal ske med området i fremtiden er stadig uvist, men man skal ikke regne med eksempelvis boliger, selvom området efterhånden er blevet godt bebygget på begge sider af kommunegrænserne.

En lang proces

”Området kommer ikke til at rumme boliger. Det egner det sig ikke til. Der vil stadig være eksempelvis pumpestation derude. Men vi vil da se, som vi kan finde noget interessant at bruge det til,”siger Carsten Riis.

Det vil tage 12-14 år at færdiggøre det nye anlæg, da det er et ekstremt kompliceret byggeri. De næste fem år er en planlægningsfase og i årene frem til byggeriet er færdigt, vil de eksisterende anlæg blive vedligeholdt og holdt kørende. Men selvom det altså har lange udsigter, så betyder det ikke så meget for naboerne.

”Der vil gå mange år, men det er ok. Det vigtigste er, at vi nu har fået den bedste løsning, at man har lyttet til naboerne og at Måløv på sigt vil være fri for sådan et anlæg,” siger Morten Stryhn Hansen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *