Støtte og sparring til veteraner og pårørende
veterankoordinator_1-copy.jpg
Jeanne Blyme er lokal veterankoordinator. Foto: privatfoto
Hjælp Veterankoordinator Jeanne Blyme hjælper tidligere udsendte soldater, hvis de har det svært, når de kommer hjem.

I godt et år har Ballerup Kommune haft en veterankoordinator ansat. Hun hedder Jeanne Blyme og er selv ’’veteranbarn’’, som hun kalder det. Datter af forældre, som begge har været udsendt, ligesom hun selv har været hjælpearbejder rundt om i verden.

I Ballerup Kommune er der registreret 207 veteraner, men det er langt fra alle, der kommer i kontakt med Jeanne. Det er ofte de veteraner, der har fået diagnosen PTSD, Post Traumatic Stress Disorder, som kontakter hende.

”Reaktionen kan vise sig lige pludselig, eller den kan være underliggende hele tiden. Nogle kan for eksempel ikke holde ud at være indendørs, klemt mellem vægge,” siger Jeanne Blyme og tilføjer:

”Du kan se det med det samme. De bliver fjerne i blikket, og du kan ikke komme i kontakt med dem. Det eneste, der virker, er øjenkontakt og rolig tale.”

Af samme grund mødes hun ofte med veteraner i den fri natur. Her er der rigeligt med albuerum, og her er der ikke nogen trykkende fornemmelse.

”Man skal være gjort af noget specielt, hvis en international udsendelse ikke gør noget ved én. Men det skal også forstås positivt,” siger Jeanne Blyme og uddyber:

”Veteraner har nogle meget værdifulde kompetencer, som de har med fra deres militæruddannelse. Det er kompetencer, som nemt kan komme i spil i det civile liv. Veteraner er for eksempel meget strukturerede, de er disciplinerede, og så er de ansvarsbevidste,” siger hun.

På torsdag den 5. september, når det er officiel flagdag for Danmarks udsendte, hyldes de lokale veteraner og udsendte ved en reception på Ballerup Rådhus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *