Forældre raser over skoleskift (opdateret)
Sammenlægninger Forældre til kommende udskolingselever på Skovlunde Skole er meget utilfredse med tvungne klassesammenlægninger. Onsdag er der indkaldt til stormøde, hvor sagen skal drøftes.

Oprør: Da politikerne i Ballerup Kommune blev enige om skolestrukturen, blev man også enige om, at der skulle være to spor på Skovlunde Skole syd og nord. Svindende tilslutning har betydet, at en del elever i udskolingen er tvunget til at skifte matrikel i 7. klasse, så man fortsat kan opfylde den målsætning.

Ballerup Bladet skrev i sommer en artikel om forældrenes bekymringer angående de tvungne klassesammenlægninger, der opleves som skoleskift og som man for børnenes skyld vil have stoppet.
Siden er intet sket og forældrene mener, at de bliver ignoreret og holdt hen af politikerne. Nu breder oprørsstemningen sig i Skovlunde blandt forældrene og derfor er der indkaldt til stormøde onsdag aften på Skovlunde Skole Nord, hvor sagen skal diskuteres.

»Det udvikler sig helt vildt. Der bliver snakket om gule veste og der er næsten en oprørsstemning herude. Vi håber, at vi kan få nogle svar fra politikerne på mødet, for der skal ske noget,« siger Christel Wilms, mor til en udskolingselev på Skovlunde Skole Syd og én af de forældre, der udtalte sig til Ballerup Bladet om sagen for et års tid siden.

En skole, to matrikler

Samme toner lyder fra en anden forælder til en kommende 7. klasses elev.

»Der er nogle politikere, som skal i tale. De skal forklare, hvordan skoleforliget, som blandt indeholder en beslutning om, at der skal være to klasser på hver årgang på de to matrikler, som Skovlunde skole ligger på, hænger sammen. Denne beslutning har store konsekvenser for at kunne tage pædagogiske beslutninger. Politikerne må frem af deres skjul og forklare sig. Beslutningen medfører tvunget skoleskifte i min optik for nogle børn. Selvom Skovlunde Skole er én skole, så ligger den på to matrikler. At skulle gå på en anden matrikel er i min optik at skifte skole,« siger Camilla Reuther.

Fronterne er altså trukket skarpt op inden onsdagens møde, hvor de vrede og frustrerede forældre vil samles i festsalen for at give deres besyv med i sagen.

Opdateret: Mødet er arrangeret af forældrene og skolen og selvom politikerne er blevet inviteret, er de forhindret i at komme, på grund af et andet møde. Så mødet onsdag aften bliver altså uden mulighed for at diskutere sagen med politikerne i denne omgang.

8 kommentarer om “Forældre raser over skoleskift (opdateret)”

 1. Karin Juul Jensen siger:

  Jeg synes artiklen giver et misvisende billede.
  Mødet på onsdag er ikke indkaldt af forældre for at drøfte sagen, men af skolen for at informere os forældre om den kommende klassedeling.
  Næste spørgsmål er, hvor mange forældre der raser? Nogle raser, nogle er bekymrede, nogle har ikke taget stilling endnu. Andre ser klassesammenlægningen som en mulighed for deres børn, noget der vil være med til at udvikle og styrke dem i deres videre liv. Børnene bliver flyttet sammen med klassekammerater og har lov at ønske, hvem de gerne vil i klasse med. Børnene kender allerede hinanden på tværs af klasser – udover nuværende klassekammerater vil de også kunne genkende de fleste andre børn i den nye klasse. Børnene går på samme klub som før – bliver de skilt fra en god kammerat vil der være mulighed for at mødes i klub efter skoletid – eller hjemme, i syvende klasse kan børn godt selv finde ud af at lave aftaler.
  Tvangsflytning – kan man forestille sig noget værre? Problemet skulle være at læringskulturen er forskellig på de to matrikler. Det lader til hovedsaglig at være forældre fra syd der er bange for kulturen på nord. Nord skulle være præget af regler – disse regler er endnu ikke blevet beskrevet nærmere af nogen af de bekymrede forældre. Det mest konkrete jeg har set i den debat er, at der ikke må drikkes sodavand/energidrikke i timerne på nord! Hvor små skoler i andre sammenhæng bliver betragtet som noget positivt, er dette af en eller anden grund ikke gældende når skolen hedder Skovlunde skole nord. Bortset af forældre fra nord, som netop fremhæver, at den mindre skole giver tryghed.
  Som afslutning bør det nævnes at klassesammenlægning ved overgangen til 7. klasse ikke er noget nyt på Skovlunde skole. Der har været dannet nye klasser de sidste par år ved overgangen til 7. klasse. Måske avisen skulle tage kontakt til nogle af de børn/forældre, der har været berørt. Det er svært at tro at skolen skulle fortsætte denne praksis, hvis de ikke har kunne se en positiv effekt, de foregående år.
  Mor til pige i 6. klasse på Skovlunde skole syd

 2. Karsten Kriegel siger:

  Der kan være pædagogiske argumenter for at flytte eleverne, men det skal være skolen, der selv beslutter om det skal ske og ikke pga. en rigid regel i skolestrukturen, som siger at der skal være et bestemt antal klasserne på matriklerne.
  Vi skal væk fra kommunal topstyring til mere frihed for de enkelte skoler til at planlægge organiseringen lokalt.
  Men derudover er det for dårligt, at ingen politikere kunne møde op til mødet, hvis de ellers er blevet inviteret til det. Hvad kan være vigtigere end at høre på forældrenes argumenter?

 3. Lisbeth Sørensen siger:

  Hej Karin,

  Med fare for at starte en alt for lang debat, så vil jeg nu mene at der ikke var en positiv stemning for sammenlægningerne på mødet hos overvægten af fremmødte.
  Dem, som indtil nu har været glade for sammenlægningerne, som har fortalt om dem, er enten nogen som har fået børn flyttet fra nord til syd, eller hvor børnene er blevet på samme matrikel.
  Dem jeg har hørt fra som ikke trives på Nord, har oplevelser af at komme til en helt anden kultur, som er langt mere kæft, trit og retning og hvor de får besked på at de ikke skal have “for mange meninger”.
  Jeg har ikke hørt fra mange der er flyttet matrikel, og jeg er sikker på nogen børn og unge mennesker trives med de meget faste rammer, men hvis man nu engang, som forælder, mener at de unge mennesker bør lære at administrere en større frihed, at danne sig en velfunderet holdning til ting og så videre, så ville jeg personligt foretrække det jeg hører om Syd.

  Jeg opponerer allermest imod 2 ting:
  1. At kommunens administration af skolerne tvinger os til at flytte børn på tværs , af økonomiske årsager.
  Det bør ændres så skolen selv kan organisere udskolingen. Om den bliver på en eller 2 matrikler, med en eller to klasser på nord. Det er ligegyldigt. Bare Van selv kan bestemme det.
  2. At ledelsen (og en del af skolebestyrelsen) ikke har ønsket at feks spørge forældrene.
  Hvad nu hvis der var nok forældre der sagde: “jeg vil gerne have en ny klasse til mit barn, og er sikker på mit barn vil have godt af udfordringen.” Eller “jeg har ikke noget mod at mit barn kommer på nord”, ja så kunne man måske nøjes med at det var dem der blev flyttet i nye klasser?
  Hvorfor er der ikke opstillet alternativer til “ryst posen og bland alle” (ud over den dispensation som blev nedstemt)?
  Hvor er hensynet til de elever der netop ikke har det godt med forandringer? Som måske har en god skolegang på grund af deres stærke klasserelationer og på trods af de udfordringer de nu måtte have?
  Jeg savner at man ikke bare har ambitioner på de stærke elevers vegne men på vegne af det store hele.
  Jeg er ikke imod forandring for de børn der kan tåle det/har glæde af det/ønsker det men det bør ikke involvere tvang for alle andre.

 4. Karin Juul Jensen siger:

  Mødet i onsdags var et informationsmøde. Ikke et diskussionsmøde. Vi var indkaldt til mødet for at få information om hvorfor, der skal klassesammenlægges og hvordan dette ville komme til at ske. Os der har accepteret klassesammenlægningerne fik denne information og havde ikke brug for at stille spørgsmål til ledelsen eller kommentere på andre forældres spørgsmål. Det er klart at de der er imod klassesammenlægningerne vil bruge et sådan møde til at stille deres spørgsmål og komme ud med deres frustration, det skal de have lov til, men det kan IKKE tolkes hen imod at der generelt er en stemning imod klassesammenlægninger.

  1. Lisbeth Sørensen siger:

   Hej Karin,

   Du har helt ret, mødet var et informationsmøde. At Ballerup Bladet udlægger det som andet er bare sådan det er.
   Der er 200 der har skrevet under på at de ikke ønsker klassesammenlægninger på tværs af matrikler. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over om det er nok til at sige at det er en generel stemning mod det, men det er i hvert fald nok for mig til at indikere at der ikke er en fuld tilslutning og det bør både ledelse, bestyrelse og politikere agere ud fra.

   Journalister lægger altid et spin på historien, det er vilkårene, men jeg synes stadig det skal tages seriøst at der er både er for og imod. Ikke blot tysses ned når nogen ikke er enige i den politik der føres eller de valg der bevidst er truffet.

 5. Karin Juul Jensen siger:

  Hej Lisbeth
  Der er sjældent fuld tilslutning til noget. 200 underskrifter svarer til ca. 100 forældrepar dvs. 100 børn på en skole med ca. 1000 elever. De 10 % skal selvfølgelig have lov til at sige deres mening, men de skal ikke nødvendigvis have deres vilje. Som jeg har forstået det har flere af dem givet deres mening til kende siden sommerferien, ligesom de der har haft dårlige oplevelser tidligere år sandsynligvis har været i dialog med skolen om dette. Når skolelederen på trods af dette vælger at sammenlægge klasserne, så vælger jeg at tro på, at det er fordi han sidder med alle kort på hånden til at træffe sådan en beslutning. De kort er der ingen af os forældre der sidder med og vi kan kun træffe beslutning ud fra vores eget barn og de historier vi hører i vores omgangskreds. Du har hørt mange dårlige historier – jeg har hørt mange gode historier 🙂
  Du må have en god weekend og vinterferie hvis du er så heldig at have fri i næste uge

 6. Christel Wilms siger:

  Hej Karin,
  Til din orientering, så er linket til pågældende underskriftsindsamling kun sendt ud til forældre på 6. Årgang, altså 122 elever med hver max 2 forældre. Set i dette lys, så er det 200 underskrifter ud af max 244 mulige, hvilket giver et helt andet procenttal på 80!!!

  Nu er der jo nogle, der videresender linket på forskellig vis, men lad os lige se underskriftsindsamlingen for dem der ønsker klassesammenlægninger på tværs af matrikler først… Nåhr nej.. den findes jo ikke.
  Og så synes jeg iøvrigt, at vi bør sprøge alle 2000 forældre på skolen og så se hvor mange, der er imod klassesammenlægninger på tværs af matrikler… vil du igangsætte det og dermed få bare er lille belæg for dine påstande om, at det kun er 10 % af forældrene på Skovlunde skole, der er imod klassesammenlægninger på tværs af matrikler?

  1. karin Juul Jensen siger:

   Underskrift indsamlingen er også sendt ud på facebook siden “Skovlunde”. Der er underskrifter fra forældre til børn fra 0. til 6. klasse, men ingen fra 7.-9. klasse. 7.-9. klasse forældre har derimod skrevet om deres positive oplevelser med sammenlægningerne i kommentarfeltet til opslaget. Derudover er der en del anonyme underskrifter – disse kan være nogen helt uden tilknytning til skolen (bedsteforældre??)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *