Pædagoger frygter for færre ledere i BFO’er
Skole-undervisning-Foto_Knud-Erik-Christensen-COLOURBOX.jpg
Kommunen vil reducere antallet af pædagogiske ledere på skolerne. Foto: Knud Erik Christensen/Colourbox
skole Politikerne vil fjerne en række pædagogiske ledere i BFO’erne for at få en mere klar ledelse. Men pædagogerne frygter, at det vil betyde endnu mere stress.

En af konklusionerne i den store evalueringsrapport om skolereformen var, at der var udfordringer med hensyn til ledelsens rolle i BFO’erne i kommunen. Mange efterlyste en mere nærværende ledelse og en ledelse, der havde nogle klart definerede roller.

Derfor vil Ballerup Kommune nu følge op på udfordringen og udforme en ny struktur for ledelsen i BFO’erne. Der er flere scenarier i spil, men det forslag som forvaltningen har anbefalet indebærer, at man vil skære på antallet af pædagogiske ledere fra de nuværende 16 samt fem BFO-ledere til i alt ni ledere. Det vil betyde en reduktion på 12 pædagogiske ledere på de forskellige BFO’er.

Det er en nødvendig konsekvens af konklusionerne i VIVE-rapporten, mener Ballerup Kommune.

»Vi kan ikke sidde overhørig, at der var nogle store udfordringer på ledelsesområdet i BFO’erne. Derfor vil vi nu ændre strukturen. I dag er der både en samlet BFO-leder og flere pædagogiske ledere på matriklerne, og det har tydeligvis ikke fungeret. Derfor vil vi reducere antallet, så der er en fuldtidsleder for pædagogerne på skolerne. Dermed håber vi at kunne få nogle mere klare roller for, hvem der har ansvaret på det pædagogiske område på skolerne, hvor problemet har været mest udtalt,« siger Peter Als (A), formand for børne- og skoleudvalget.

Ingen spareøvelse

En af de ting, som politikerne hele tiden har fremhævet som en gevinst i den nye skolestruktur var, at der var behov for tætte bånd mellem ledelse og personale. Den nye omstrukturering kan faktisk betyde det modsatte. Peter Als erkender da også, at det kan betyde længere vej mellem ledelse og personalet.

»Der kan godt blive lidt længere vej til ledelsen til daglig, det er rigtigt nok, men man skal også se på, hvad er nær ledelse? Det er noget, vi nu skal diskutere med pædagogerne, for det er ofte så små enheder, at opgaverne sagtens kan varetages af pædagogerne. Vi vil tage diskussionen for at finde ud af, hvordan vi organiserer tiden bedst,« siger Peter Als, som understreger, at det ikke er en spareøvelse, kommunen har gang i.

»De penge, som vi eventuelt sparer på det her, vil blive på området,« siger han.

Presset dagligdag

Hos pædagogerne har man skrevet et høringssvar til forslaget og her er der ikke den store jubel over strukturændringerne.

»Vi frygter selvfølgelig, at de skal fjerne de pædagogiske ledere. Hvem skal så lede i det daglige? Kommunen tror tilsyneladende, at de pædagogiske ledere har i alt 27 timer på gulvet. Men de bruger meget tid på ledelse og derfor er vi bange for, at det kommer til at tage tid fra personalet på gulvet. For der skal stadig holdes samtaler med både personale og forældre, styres kalender og en masse andet administrativt. Det er opgaver, som nu skal varetages af pædagogerne og det vil tage tid fra børnene. Så vi foreslår, at man bibeholder de nuværende ledere og så til gengæld får en bedre beskrivelse af stillingerne og de daglige opgaver« siger Cindie Christoffersen, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne og bestyrelesmedlem i BUPL.

Hun undrer sig også over, at Ballerup Kommune bryster sig af at have ledelse tæt på hverdagen og nu vil fjerne ledelsen længere væk.

»Det er det modsatte af, hvad kommunen siger, idet vi mener, at ledelsen nu kommer længere væk fra hverdagen,« siger Cindie Christoffersen, som håber på nogle konstruktive drøftelser med Ballerup Kommune, når høringsfristen er slut den 15. januar og der efterfølgende skal forhandles om fremtidens ledelsesstruktur i BFO’erne.

3 kommentarer om “Pædagoger frygter for færre ledere i BFO’er”

 1. Berit Ebbe siger:

  Der står i VIVE rapporten at der ikke bør drages konklusioner endnu da det er for kort tid den nye struktur har kørt… Hvorfor undlader Ballerup kommune at tage det med i deres vurdering ?
  Ballerup kommune ønsker ledelse tæt på kerneopgaven, det har jeg oprigtigt svært ved at se at de får hvis den nye struktur på BFO vedtages.
  Ballerup kommune har altid haft et højt fagligt niveau på BFO og den tror jeg oprigtigt de for svært ved at fastholde i den nye struktur. Jeg tror ligeledes Ballerup kommune får svært ved at fastholde de dygtige pædagoger i den kommende struktur samt at rekrutterer nye dygtige folk.
  Jeg håber oprigtigt at Ballerup kommune gør hvad de siger…..Lytter til deres ansatte, deres borgere og læser høringssvar de for vedrørende den nye struktur.
  Det havde været godt hvis Ballerup kommune faktisk have lavet medarbejder indflydelse og langt før i processen havde indraget de berørte parter i processen.

 2. Anne siger:

  Endnu engang oplever jeg at mit arbejdsliv bliver udfordret, og jeg er påvirket af det i min dagligdag 😔 troede at jeg ved mit “nye” valg (til sommer 3 år) ved at vælge BFO og indskoling, kunne få ro til at gøre en forskel. Med 2 arbejdspladser og dertil hørende forskellighed, giver det tryghed at min pædagogiske leder tager styringen på BFO’en
  Og sørger for at lede og fordele arbejdsopgaver samt en hel masse andre opgaver. Vores leder er mange timer på børn, han arrangere og deltager i 40-50 kulturture om året, for alle børn i indskolingen. Han er aktiv og en del af hverdagen på BFO’en. jeg håber og tror at det må være en fejl, og at de ikke fjerner nærledelsen. Jeg har svært ved at forstille mig at kvaliteten i BFO erne ikke bliver en forringelse, da de fleste pædagoger har timer i skolen og samtidig med børnene møder ind på BFO’en, tænker at det må bidrage til en mere stresset dagligdag . Heldigvis er det ikke besluttet endnu, men vil hermed gerne opfordre til at vi i Ballerup bevare vores pædagogiske ledere

 3. Signe siger:

  Det gavner bestemt ingen at nærlederne fjernes.
  Og så siger de alt det ikke at er en spsreøvelse og at pengene bliver det, det er jo gange på gang ikke rigtig, så hvorfor skulle man tro på den denne gang. Endnu engang triste nygedee for vores børn og personale i Ballerup kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *