Støberiet flyttes delvist til Brydehuset
sundhedshuset_ballerup_1-1.jpg
I næste måned skal Støberiet flytte ud af Sundhedshuset og fordeles på to adresser. Foto: Arkivfoto
psykiatri Social- og Sundhedsudvalget har besluttet, at Støberiets cafe og aktivitetstilbud skal flytte til Brydehuset, mens værestedet og de kreative værksteder flyttes til Parkvej. Formanden for Bedre Psykiatri advarer mod sammenlægningen.

For nogle uger siden stod en række brugere fra Støberiets værested frem for at fortælle om deres bekymringer (link til artikel: Psykisk sårbare vil ikke flyttes til misbrugscentret). De frygtede, at planerne om en flytning af værested, kreative funktioner samt cafe og andre aktiviteter til Brydehuset ville give problemer. De ønskede ikke en flytning, men ønskede at forblive i Sundhedshuset eller i hvert fald flytte til andre lokaler, hvor der ikke var misbrugsbehandling.

Nu har Social- og Sundhedsudvalget imidlertid besluttet, at fordele tingene, så cafe og aktivitetstilbud flytter til Brydehuset, mens værestedet og de kreative aktiviteter midlertidigt flytter Parkvej, hvor tilbuddet ’Fronten’ i forvejen holder til. Her skal de så holde til i en periode, inden kommunen finder en permanent løsning for alle Støberiets aktiviteter.

Kommunen forventer at flytningen kan ske allerede i starten af december i år.

Forandring er svær

Beslutningen om to adresser, er ifølge udvalgsformanden truffet for at tage hensyn til de brugere i Støberiet, der er skeptiske overfor netop Brydehuset.

»Vi ved, at der er nogen som er skeptiske overfor flytningen til Brydehuset og derfor har vi vurderet, at vi kunne brede Støberiets aktiviteter over to adresser. Så de kreative aktiviteter og den åbne cafe flytter til Parkvej, hvor også Fronten ligger. Andre dele skal så til Brydehuset. Vi har været på besøg på Brydehuset, og der var flere brugere fra Støberiet, der gav udtryk for, at de var positivt overraskede over de mange aktiviteter i Brydehuset og at der var mange muligheder. Men vi ved, at al forandring er svær, så derfor kører vi et stykke tid med to adresser,« siger Lolan Ottesen (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Meningen er altså, at brugerne af Støberiet skal vænne sig til forandringerne, for på længere sigt skal Støberiet nemlig også væk fra Parkvej og måske til Brydehuset, hvor alt så skal samles.

Fordrejet billede

»Det kan godt tænkes at vi om to-tre år samler alt i Brydehuset, når brugerne har vænnet sig til tanken. Men det kan også godt være, at Støberiets aktivitetscenter er blevet så brugerstyret, at det kan blive en forening, hvor de selv kommer til at vælge, hvor de vil være. Men det får vi se med tiden,« siger Lolan Ottesen, som samtidig pointerer, at hun ikke kan genkende det billede, der bliver fremstillet af Brydehuset.

»Der bliver tegnet et billede af Brydehuset, som jeg ikke kan genkende. Jeg opfatter det som et top professionelt sted, hvor der er styr på tingene og den frygt for misbrug og stoffer, kan jeg ikke genkende,« siger Lolan Ottesen. Hun nævner samtidig, at der ogsåfremover skal være en administrativ sammenlægning af Støberiet og Brydehuset, så man ad den vej forenkler administrationen.

Kan skabe mere misbrug

Men de glade miner over den delvise sammenlægning har ikke bredt sig til den lokale formand for Bedre Psykiatri, som også er nyudnævnt formand for psykiatrirådet i Ballerup Kommune. Han mener, at sammenlægningen er meget betænkelig.

»Vi mener, at det er meget betænkeligt at man lægger Støberiet sammen med Brydehuset. Det er psykisk sårbare personer, som skal være sammen med et værested for misbrugere. Der er bestemt mulighed for, at man får flere misbrugere ud af det. Man udsætter en svag borgergruppe for endnu flere fristelser og det kan godt få konsekvenser. Så vi må sige, at vi er meget betænkelige ved den løsning,« siger Erik Frandsen, som understreger, at han på nuværende tidspunkt i denne sag udtaler sig som formand for lokalafdelingen af Bedre Psykiatri, da psykiatrirådet kun har haft konstituerende møde og ikke har haft mulighed for at drøfte sagen ordentligt.

»Men det er en sag, som vi vil drøfte i rådet i december måned,« siger Erik Frandsen.

 

Opråb fra mor: Åbent brev til Ballerup Kommune

Jeg er mor til en mangeårig bruger af Støberiet, og det der foregår i øjeblikket går over min forstand. At nedlægge Støberiet hvor der kommer mange mennesker med blandt andet Aspergers og autisme, som er tilfældet for min søn, er mig ubegribelig.

Man deler værestedet i to dele og flytter den ene del til Parkskolen og den anden del over på misbrugscentret, samt fyrer alle pædagoger og de mennesker der til daglig tog sig af brugerne.

Hvad tænker I på? Er der ingen på Ballerup Kommune der ved, hvordan det føles for en autist? For min søns vedkommende betyder det, at hans hverdag bliver slået fuldstændigt i stykker. Den tryghed og sammenholdet med de andre er væk, og jeg er meget bekymret for, hvad der nu sker og hvordan hans sindstilstand bliver.

Ballerup Kommune praler ellers vidt og bredt om, hvor godt de tager sig af deres borgere. Det passer jo ikke, man er fuldstændig ligeglad med en gruppe svage, som i forvejen har en svær hverdag.

Man bruger penge på alt muligt unødvendigt; en grim skulptur i Hedeparken for eksempel, så det lille beløb det koster at køre Støberiet kan ikke vælte et budget. Men man skal måske bruge penge til andre mærkelige kunstværker?

Vi har fire steder i Ballerup hvor alkoholikerne har væresteder, væresteder som kommunen betaler, hvor der er opsat skure og ventilationsanlæg, toiletter med videre. Hvad er forskellen på dem?

Jeg er harm og jeg går ud i de offentlige medier med dette. Det kan ikke være rigtigt, at vi behandler vores borgere på denne måde.

Med venlig hilsen
Gitte Kluk

6 kommentarer om “Støberiet flyttes delvist til Brydehuset”

 1. Daniel Thillerup siger:

  Nummer 1 ville være at nedlægge fronten, spare penge. Nummer 2 ville være at flytte støberiet til frontens hus. som forklaret. Fronten er et dillemma det er mig en gåde at mange har fået hjælp der, og ikke via kommunen .

  Man kan undre sig over hvorfor sagsbehandlingen er så dårlig i kommunen i forhold til i fronten , selvom jeg godt ved at fronten er en del af kommunen.

  Kommunen har kun lavet tåbelige beslutninger hvad gælder øknomiske handler, for borgere der har det svært.
  Det er virkelig ikke acceptabelt, At vi skal finde os i det her.

  Jeg synes det ærgeligt at kommunen som en hvis person har skrevet til mig, at folk er grønne af misundelse af kommunens indtægt, det var noget i den stil der blev skrevet til mig privat .

  Men hvis andre kommuner er så grønne af misundelse, af vores øknomi i ballerup, er det mig en gåde hvorfor i behandler de udsatte borgere på denne her måde.

  Det er jo ikke første gang i laver besparelse på dette område.

  Jeg forstår det virkelig ikke.

  Kære Jesper og Lolan jeg regner virkelig med at i finder et lokale til bryde og at i sørger får der ikke kommer yderlige besparelse, jeg synes ærlig talt det sørgligt det skal i medierne før der sker noget politisk.

  Bliver sku gal i skralden af den måde i behandler udsatte borgere på i kommunalbestyrrelsen.

  Jeg skal altså beklage mit ordforråd men jeg håber altså dem af jer der har stemt for, at i har dårlig smag i munden.

 2. Gitte Kluk siger:

  Kære Lolan og Daniel

  Jeg er kan ikke forstå hvorfor man ikke flytter hele Støberiet til fronten, et sted som brugerne af Støberiet kender og føler sig trygge ved, ordet trygge er hele omdrejningspunktet for min vrede, ved kommunen og Lolan hvilket pres der ligger på de brugere der kommer i Støberiet, nogle skal have deres dagligdag i skemaer for at kunne fungere, andre har det godt med at deres hverdag tryg, at der ikke bliver om på for meget, at Asperger autister føler sig trygge er en proces der tager lang tid, og at man nu flytter det sammen med et misbrugscenter er det eneste man ikke må, Ballerup kommune er en af de rigeste kommuner og så kan vi ikke engang tage os af vores borgerer på en anstændig måde, så jeg vil stærkt bede jer om at lave jeres beslutning om så man igen kan være stolt af Ballerup kommune.

  Hilsen Gitte Kluk mor til bruger af Støberiet.

 3. Daniel Thillerup siger:

  Hej Gitte jeg synes det er på tide at gå til medierne, det lader ikke til vi kan trænge igennem vores lokale politikere.
  Igen har vi spildt vores tid på dem, med deres møder og pjat. Jeg tror ikke vi kommer længere.

  Derfor er jeg naturligvid glad for at ballerupbladet os har rykket artikler ind, omkring problemet.
  Det er ikke at tage hensyn til borgere med problemer .

  Både for udsatte borgere og misbrugere i behandling. m.m. samt personle osv.

 4. Gitte Kluk siger:

  Hej Daniel
  Jeg har skrevet direkte til Lolan og bedt om et møde, hvis det kan lade sig gøre vil du med. Min søn Michael som er bruger af støberiet er helt indforstået med dette, han bliver mere og mere fortvivlet.

  Hilsen Gitte

 5. Gitte Kluk siger:

  Hej Daniel

  Jeg er blevet indkaldt til et møde på kommunen vedr. støberiet d 12 december kl. 15.15, vil du være interesseret i at deltage.

  hilsen Gitte

 6. Daniel Thillerup siger:

  Ja det lyder som en god plan , du kan kontakte mig på min mail danielthillerup@gmail.com så kan vi evt følges ad der op hvis det er. jeg synes det er helt urimeligt at nogle af politikkerne, de skal spilde vores tid og resurser på den måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *