Få styr på skolevejen
sikkertrafik_Foto-Rådet-for-Sikker-Trafik-copy.jpg
Trafiksikkerhed kan hverken læres på bagsædet af en bil eller ved at kigge i en bog. Forældre og børn skal ud og øve sig i trafikken. Foto: Rådet for Sikker Trafik
skolestart Det er en god idé at hjælpe sine børn med at blive sikre trafikanter ved at bruge lidt tid på at øve skolevejen, inden skolestart i næste uge.

I næste uge ringer skoleklokkerne igen ind til time efter en dejlig lang sommerferie. Dermed vil vejene ved skolerne vrimle med små, nye trafikanter, der lige skal have helt styr på, hvordan man gebærder sig på gader og stræder uden at udsætte sig selv eller andre for unødig fare.

Trafikken kan virke lidt voldsom og det er alt andet lige lidt sværere at navigere i, når man er lille og hverken har samme udsyn eller overblik som en voksen.

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik igen i år alle børn og forældre til at øve sig lidt på skolevejen ved at gå eller cykle den nogle gange sammen – gerne i disse sidste dage af ferien, så alle er klar til skolestart i næste uge.

»Trafiksikkerhed kan hverken læres på bagsædet af en bil eller ved at kigge i en bog. Den konkrete øvelse er enorm vigtig for børnene, og derfor anbefaler vi, at man bruger nogle dage før skolestart til at gå eller cykle skolevejen med sit barn, for så har man bedre tid til at tale om trafikken undervejs, end når hverdagen begynder,« siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Ud over at man selvfølgelig skal have styr på, hvor man må gå og cykle, trafiklys og signaler, så er der også mange sværere ting, de små trafikanter skal lære. For eksempel at aflæse andre trafikanters hensigt og vurdere, hvornår det er sikkert at krydse en vej. Derfor er det vigtigt at have en voksen med på sidelinjen de første mange gange.

Hjælp til forældrene

Hvert år får Rådet for Sikker Trafik mange spørgsmål fra forældre, der er bekymrede for deres barns adfærd og sikkerhed i trafikken. De vil gerne høre, hvad de selv kan gøre, så deres barn bliver en bedre fodgænger eller cyklist.

Forældrene kan for eksempel være i tvivl om, hvordan de bedst lærer deres barn at se sig for eller for eksempel får teenageren til at spænde cykelhjelmen og droppe mobilen, når han eller hun cykler.

»Der er heldigvis få børn, der kommer til skade i trafikken, og det skyldes blandt andet at forældrene er gode til at passe på deres børn, når de skal ud på vejene. Forældrenes indsats betyder meget, og derfor vil vi gerne give dem en håndsrækning, så de er bedst muligt klædt på til opgaven,« siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor har rådet sammen med TrygFonden og Nordea-fonden skabt hjemmesiden www.sikkertrafik.dk, hvor forældrene kan få hjælp og svar på mange af deres spørgsmål.

Der kan både hentes viden, gode råd og konkrete øvelser til forældre med børn i alle aldre, så de kan hjælpe dem med at gøre deres barn mere sikre i trafikken. Forældrene kan også tilmelde sig et gratis nyhedsbrev, så de fire gange om året får viden og øvelser, der er tilpasset barnets alder.

 

FAKTABOKS:Træn skolevejen til fods:

• Vælg en sikker rute. Det er den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er mindst trafik.

• Gå ruten mange gange sammen og aftal enkle regler for, hvad barnet skal gøre de forskellige steder.

• Gentag reglerne, I har øvet før: Stop ved kantstenen, se dig for til begge sider, tjek at bilerne stopper, før du går over for grønt.

• Lær dit barn at lægge mobiltelefonen væk, når I går i trafikken. Og vær selv et godt eksempel.

FAKTABOKS: Træn skolevejen på cykel:

Selv om dit barn ikke er klar til at cykle alene endnu, kan I bruge skolevejen til at cykle sammen, hvis trafikken er egnet til det – og dit barn er klar. Det er dig, der bedst kan vurdere det.

• Vælg en sikker cykelrute, hvor I skal krydse vejen færrest gange og hvor der er cykelsti.

• Lad dit barn køre inderst eller forrest – så kan du holde øje med det.

• Sig til i god tid, før I skal dreje.

• Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe.

• Stop og se jer godt for, før I krydser en vej. Husk, dit barn har brug for længere tid end dig til at sætte i gang. Nogle steder skal I måske trække over.

• Husk cykelhjelmen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv gør det.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *