Sømosen – også et historisk sted, vi skal passe på
Debat I Danmarks Radios serie ”Historien om Danmark” fra 2017 beskrives hvordan de første mennesker i Danmark levede.

Ballerup har på den tid også været beboet – det vidner de fund af redskaber fra jæger- og bondestenalderen om, som gennem det seneste knap 100 år er dukket op af mulden blandt andet ved Sømosen.

Tænk engang, her har levet mennesker ved søens bred, her har de hugget redskaber i flint til økser, pilespidser, skrabere, knive, bor og segl. Da Thomasskolen blev bygget, dukkede der yderligere fund op. Centrum af bopladsen menes at være på sydsiden af Sømosen, der skråner ned mod vandet.

Sømosen kan også bryste sig af at være en af Danmarks 25 offermoser. Det vidner de fund af spydspidser af jern og bronze om, som blev gjort under tørvegravning i mosen i 1940’erne. Ofringerne er sket cirka 250 år e.Kr. og vidner om livsvilkårene på den tid – man ville takke guderne for en sejr eller sikre sig en god høst.

Der blev gravet tørv her allerede for 2000 år siden og bønderne i 1800-tallet havde også brug for brænde, som de oven i købet solgte i København. Manglen på brændsel under de to verdenskrige fik gang i tørvegravningen igen.

Ballerup og Herlev kommuner er nu er i gang med en revision af plejeplanen for Sømosen. Det er vigtigt for bevaring af oldtidssagerne, at moser ikke forurenes af aggressiv kemi, der får træsager til at smuldre og jernsager til at blive sprøde, og at vandspejlet holdes i den rigtige højde, så vandet forbliver iltfattigt.

Arkæologer slog i 1998 alarm over tilstanden i de danske offermoser, Sømosen bliver nævnt i en artikel i Berlingske Tidende 9.3., her er er arkæologerne bekymrede for, at det vand, som nu tilløber moserne, indeholder gødningsstoffer og kemikalier, der kan fremskynde nedbrydningen af offergaverne.

Bevar nu Sømosen som den er, for fortidsmindernes skyld og for nutidens menneskers skyld.
(forkortet af Red.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *