Pedalkraft i Hareskoven
tue_jensen_1.jpg
»Jeg har rodet med cykler og knallerter altid, lige siden jeg var barn. Mine forældre byggede en garage ovre på Pilehaven, hvor jeg er vokset op. Men bilen kom aldrig til at holde der, for jeg havde mit værksted, hvor kammeraterne kom for at låne skruer eller værktøj,« fortæller Tue Tarp Jensen, der i 20 år har drevet Hareskov Cykler på en villavej i Hareskovby. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Erhverv På en stille villavej i Hareskovby har Tue Tarp Jensen med succes drevet cykelforretning i 20 år. Det startede som et cykelværksted i familiens garage for at familiens ældste søn kunne få et job efter skole. I dag både sælger og servicerer forretningen cykler. Og kunderne, de kommer fra hele landet.

Solen skinner fra en isblå himmel og fuglene kvidrer i begejstring over, at der trods resterne af sne i rabatten er tegn på, at foråret alligevel venter lige om hjørnet. Det emmer af fred og idyl på Elmevej i Hareskovby, der hvor kommunegrænsen adskiller Ballerup fra Furesø. Her på den stille villavej ligger Tue Tarp Jensens cykelforretning i forbindelse med familiens hus. En garage bygget om og udvidet med et butikslokale fyldt med cykler og udstyr.

»Jeg har haft medvind på cykelstien,« siger Tue Tarp Jensen med et skævt smil og henvisning til, at det er 20 år siden, at han og familien besluttede at inddrage garagen som cykelværksted for at give den ældste søn et job efter skoletid.

Året var 1998, og Tue Tarp Jensens ældste søn Simon var 14 år og ville gerne have et eftermiddagsjob. Sønnen havde netop været i praktik i en cykelforretning og havde syntes, det var så sjovt, at der med faderens baggrund som cykelsmed og sønnikes interesse for de tohjulede ikke var langt fra tanke til handling:

»Da jeg voksede op, var der i Hareskovby et levende forretningsliv, og der var også et sted, man kunne få lappet sin cykel for en tier – nemlig hos en pensionist nede på Skandrups Allé. Men i slutningen af 1990’erne var der ikke længere noget sted, hvor man kunne få repareret sin cykel, så vi besluttede at lave et cykelværksted i garagen, hvor min ældste søn kunne tage imod cyklerne om eftermiddagen, og jeg kunne så reparere dem om morgenen, inden jeg skulle møde på arbejde,« fortæller Tue Tarp Jensen om opstarten.

Familiens to sønner blev sendt rundt i nabolaget med løbesedler, der fortalte om det nye cykelværksted, og Tue Tarp Jensen sikrede sig naboernes accept af, at han drev værksted i villakvarteret. Nyheden løb som en steppebrand blandt lokale og udenbys cyklister, ikke mindst når kunderne fandt ud af, at deres cykler blev repareret ordentligt.

Geometri med rødderne

Lige siden barnsben har Tue Tarp Jensen bygget og repareret cykler og knallerter. Forældrene flyttede i 1950’erne fra Ballerup til Pilehaven i Hareskovby, hvor sønnike fik lov til at indtage garagen som sit værksted, før han gik i lære og blev uddannet som cykelsmed. I et par år arbejdede han som svend, før han i 1974 blev ansat i Klub 29 i Værløse – en fritidsklub for byens unge. Først som ufaglært klubpædagog og senere som uddannet. Her stod han stod i spidsen for at bygge en motocrossklub op for de unge. Og det tiltrak især de utilpassede knægte at få lov til at rode med motocrosscykler.

»De her unge havde det svært i skolen, det var rødderne, men når de kom ned hos os og fik lov til at rode, så var de helt anderledes. Vi lavede selv motocrosscykler fra bunden af, så de fik lært at arbejde med geometri i praksis. I skolen havde de måske svært ved at lære det, og flere af dem gik i specialklasse. Men de havde respekt for mig, og de fik status i klubben, fordi de kunne noget med motocross,« fortæller Tue Tarp Jensen, der var så glad for sit job, at han regnede med, at ’han skulle bæres ud’ derfra.

Men motocrossklubben var en dyr aktivitet for kommunen, tiderne ændrede sig, og computeren holdt sit indtog blandt de unge. Så stille og roligt ændrede Tue Tarp Jensens job som klubpædagog sig.

Cykelklub og hulebygning

»Jeg har altid haft en god evne til at indrette mig efter nye forhold, og jeg kunne se, at cykelforretningen godt kunne hænge samme økonomisk, hvorfor jeg stoppede som klubpædagog i 2000,« fortæller Tue Tarp Jensen, der samtidigt udvidede værkstedet med salg af håndbyggede cykler.

I dag bygger han ikke længere cykler, for i takt med at cykling har haft så meget medvind de senere år, findes der mange forskellige cykler på markedet. Til gengæld stiftede Tue Tarp Jensen sammen med sin søn Simon Team Hareskov Cykler. Det er en hyggeklub med 120 cyklende medlemmer, motionister og nogle elitekørere, som sønnen, der i 2009 blev dansk mester i mountainbike, har fået med ind i klubben. Cykelklubben deltager blandt andet i Hotcup, en løbsserie på seks afdelinger for mountainbikere, der blandt andet foregår i Hareskoven i løbet af sommeren.

I dag tager Tue Tarp Jensen sig mest af indkøb og administration af forretningens webshop, der er årsag til, at kunderne kommer langvejs fra, mens reparationerne er lagt i hænderne på Henrik Hallberg, der har været ansat siden 2010. Og selv om Tue Tarp Jensen netop har rundet de 65 år og officielt nået pensionsalderen, så har han ikke planer om at trække sig tilbage fra hvad han betegner som sit ’privilegerede liv’.

»Jeg er vokset op med to forældre, der var meget kreative, og fik en fri eller nærmest ingen opdragelse. Jeg gik i lilleskole, hvor vi hver lørdag havde inspektøren – i faget hulebygning. Og hele mit liv har jeg beskæftiget mig med det, jeg har haft lyst til.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *