Ny S-kandidat udfordres af lokale
Musa-Kekec-1.jpg
To lokale kommunalbestyrelsesmedlemmer ønsker at overtage Mette Frederiksens plads som socialdemokratisk folketingskandidat i Ballerupkredsen. Blandt andet Musa Kekec, som længe har haft ambitioner om at komme på Borgen. Foto: Arkivfoto
politik Socialdemokraternes kandidatudvalg har peget på Kasper Sand Kjær som ny kandidat i stedet for Mette Frederiksen. Men to lokale Ballerup-kandidater vil også lege med.

Det kom som lidt af en overraskelse, da Mette Frederiksen for nogle uger siden meddelte, at hun flyttede kreds og ville stille op i Aalborg i stedet for Ballerup-kredsen til næste folketingsvalg. Straks gik arbejdet i den lokale kreds, som også omfatter Glostrup, i gang med at finde en ny kandidat og man nedsatte et særligt ’kandidatudvalg’ til opgaven.

I Ballerup var der et stort ønske om at finde en ’kendt’ kandidat eller i hvert fald en lokalt forankret kandidat. Derudover vedtog bestyrelsen i Ballerup at sende et forslag til kredsen om, at kandidatudvalget skulle indstille tre kandidater – i stedet for én – for derefter at stemme om, hvilken af de tre, der skulle være endelig kandidat.

Dette forslag blev dog nedstemt, da ingen i Glostrup syntes, at det var en god idé – og der desuden var splittelse hos de lokale socialdemokrater, som endte med at stemme både for og imod forslaget.

Samtaler med kandidater

I sidste uge havde kandidatudvalget samtaler med otte af de i alt 14 bejlere til Mette Frederiksens post som socialdemokratisk folketingskandidat i Ballerupkredsen. Og udvalget besluttede meget hurtigt, at den var den 28-årige Kasper Sand Kjær, der skulle indstilles til posten.

Det var et lidt overraskende valg for mange her i Ballerup, hvor Kasper Sand Kjær ikke er kendt i den brede offentlighed.

Det stod da også hurtigt klart, at der er en del lokale socialdemokrater, som ikke er enige i, at Kasper Sand Kjær er den bedst egnede kandidat. For i løbet af et par dage spillede først Musa Kekec, dernæst Charlotte Holtermann sig tilbage i spillet. De har begge offentliggjort, at de stiller op som modkandidater til Kasper Sand Kjær.

Det kræver blot 25 underskrifter at stille op – og det har de to hurtigt skaffet. Dermed er der lagt op til internt kampvalg den 17. april, hvor hele Ballerupkredsen holder repræsentantskabsmøde og skal vælge folketingskandidat. Kandidatudvalget har peget på Kasper Sand Kjær, men han skal have to tredjedele af stemmerne for at blive valgt. Får han ikke det, så kan Musa Kekec eller Charlotte Holtermann komme i spil.

Hvis der ikke vælges en kandidat med to tredjedele af stemmer på repræsentantskabsmødet, iværksættes en urafstemning blandt alle kredsens medlemmer – og så kan der komme til at gå mange uger, før en afgørelse ligger klar.

Godt for demokratiet

Ifølge formanden for S i Ballerup, Mila Kahrimanovic, som har siddet med i kandidatudalget og dermed peget på Kasper Sand Kjær, er det godt for demokratiet, at der nu alligevel er kommet flere kandidater på banen.

»Vi pegede på en kandidat, som vi fandt var god, men i Ballerup var der ønske om at få tre kandidater, så på den måde passer det fint. Det er to gode lokale kandidater, der har en masse at byde på, så det er nok en god og demokratisk løsning,« siger Mila Kahrimanovic.

»Jeg har selv været med til at pege på Kasper, og han er en rigtig god kandidat. Men det gik meget hurtigt og jeg synes under alle omstændigheder, at det er godt, hvis der kommer tre kandidater. Men det afhænger selvfølgelig af, hvordan medlemmerne stemmer. For med to tredjedele af stemmerne får Kasper Sand Kjær kandidaturet,« understreger Mila Kahrimanovic.

Tilbyder noget andet

De to lokale kandidater har begge ambitioner om at give noget nyt til kandidatfeltet. Musa Kekec, der sidder i kommunalbestyrelsen i Ballerup og er formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, ser gode muligheder for sit kandidatur:

»Jeg har stor respekt for Kasper og for det valg, der er truffet. Men jeg kan tilbyde noget andet og da jeg fik mange opfordringer om at stille op, så valgte jeg, at nu skulle det være. Jeg har fået stor erfaring fra min tid i kommunalbestyrelsen, jeg er ’’ballerupper’’ og har stor erfaring som brobygger og fra mit arbejde som leder i Novo Nordisk. Så med min baggrund og min erfaring, mener jeg, at jeg har noget andet og nyt at byde på,« siger Muse Kekec.

Han har især ønske om at skabe bro mellem kulturerne, at skabe og genskabe respekt for politikergerningen og samtidig huske, hvor han kommer fra.

»Hvis jeg bliver valgt som kandidat, så vil jeg som én af de første ting mødes med medlemmerne, så vi kan se hinanden i øjnene og høre, hvad der betyder noget for dem. For det er deres sager, der er vigtige at bringe ind på Christiansborg,« siger Musa Kekec.

Vil samarbejde

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den anden lokale kandidat, Charlotte Holtermann, men i et opslag på facebook skriver hun, at hun efter at have fået hvervet som formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ballerup, ikke kunne være ordentligt til stede i Fredensborgkredsen, hvor hun tidligere har været folketingskandidat, og ville derfor gå ’all in’ i Ballerup.

»En plads i Folketinget for enhver pris har aldrig været et must for mig, men når nu jeg er vokset op i Albertslund, Glostrup og Taastrup og i næsten 20 år har boet i Ballerup, så ville det være mig en stor ære at få lov til at sætte Omegnens og Vestegnens problematikker på dagsordenen,« skriver hun blandt andet.

Hun fortæller desuden, at hun ligesom Musa har fået mange opfordringer fra sit bagland og derfor besluttede, at melde sig på banen som folketingskandidat for Ballerupkredsen.

»Jeg har stor respekt for de to herrer, som også er på banen som kandidater, og uanset udfaldet af hele denne proces så ved jeg, at vi efterfølgende vil kunne se hinanden i øjnene, give hinanden et kammeratligt håndtryk og derefter tage arbejdshandskerne på i fællesskab,« slutter hun.

Dermed er der lagt op til et spændende valg, når socialdemokraterne i Ballerupkredsen holder repræsentantskabsmøde den 17. april for at stemme om, hvem der skal løfte arven efter Mette Frederiksen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *