Nej til ansøgning fra lokale kunstnere
Debat Ved det seneste møde i Kultur- og fritidsudvalget stemte jeg ’nej’ til en ansøgning på 5.000 kroner til et projekt, hvis formål var at hjælpe en række lokale kunstnere med at få større eksponering.

Nogle vil mene, at det er nærigt, at det er et småbeløb, og at kommunen naturligvis skal hjælpe hvor de kan. Jeg er dog af den overbevisning, at vi som er valgt af kommunens borgere til at forvalte de selvsamme borgeres hårdtjente penge, har et ansvar, for at behandle alle ansøgninger til kommunalt bidrag til alle projekter med alvor, og forvalte pengene med seriøsitet. Denne rettesnor bør gælde, uanset beløbets størrelse. Om beløbet er på 5.000 eller 500.000 kroner er underordnet.

Jeg vil som kommunalbestyrelsesmedlem aldrig give penge til en lokal cykelhandler, så han kan få bedre branding overfor sine kunder – og det er uanset om jeg så i øvrigt ønsker at folk i kommunen bør cykle noget mere eller ej. Den kommunale støtte til almennyttige projekter er ikke tiltænkt som et bidrag, der skal hjælpe kunstnere med at sælge deres kunst, men give noget konkrent.

Hvis vi ønsker at fremme kunsten, cyklingen eller andre ting i vores kommune, så skal målet være at nå ud til den bredest mulige skare af mennesker, og undgå at favorisere enkle private aktører, blot fordi de har skrevet en god ansøgning.

3 kommentarer om “Nej til ansøgning fra lokale kunstnere”

 1. Hanne Westh siger:

  Hej
  Så er det da tydeligt at du har misforstået hvad det handlede om. Ansøgerne er en forening af fuldtids, men primært fritidskunstnere i Ballerup -Furesø og Egedal kommune. Er af formålene er at vise kunst til alle interesserede borgere i de omtalte kommuner. Kunstnerede åbner deres hjem for en weekend og viser frem. Ansøgningen skulle bla gå til at reklamere for denne mulighed. Der er udgifter forbundet m tryk af materiale mm.
  Når kommunen køber kunst til fx pladser eller skoler er det jo også i sidste ende en privat kunstner, der får betaling for udført arbejde. Når kommunen bygger en skole eller laver en banegårdsplads tjener nogle håndværkere også på det ( og ellers er det da forståeligt at de ikke gider opgaven….).
  Kunst er mange ting og smag og behag er forskellig og kan altid diskuteres. Men jeg tror ikke rigtig nogle kunstnere tjener noget på den omtalte weekend i slutningen af august, hvor flere holder åbent hus:-)
  Men dejligt at andre politikere kunne se og forstå formålet:-)

 2. Jacob Wøhler Jørgensen(V) siger:

  Hej hanne
  Tak for din kommentar.
  Jeg er enige i at hvis kommunen køber kunst af dem, er det en win-win og nok den bedste måde hvis man gerne vil støtte nogle lokale kunstnere, men der får kommunensborger jo også noget håndgribeligt(f.eks. et knojern). Det fungere lidt ligesom med håndværkere, vi køber en ydelse/vare, men i sagen hjælper vi dem direkte med at sælge den kunst som de producere og sælger. Skal vi så også give penge til håndværkeren til reklame, uden vi får en ydelse?
  Derfor stemte jeg i mod.

  kh
  jacob

 3. Ove Ginness siger:

  Bagved ligger jo og lurer, at i dag er vi alle kunstnere, selv om ingen gider købe/se på det, vi laver og så vi vi gerne have andres skattekroner som støtte – begrebet “kunst”er totalt udvandet – husk Storm P’s vise ord: “Kunst er der ingen, der kan, for så var det jo ingen kunst!!”. . . . . . . . .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *