Mågejagten har båret frugt
Falkoner-5-copy.jpg
Falkoneren Flemming Salomonsen og hans stab af jagtfalke har gjort et betydeligt indhug i bestanden af måger i Hedeparken. Foto: Arkivfoto
effektivt Efter to sæsoner kan Baldersbo konstatere, at kampen mod mågerne har virket. Der er markant færre måger, blandt andet i Hedeparken.

Det er nu et par år siden, at problemet med måger i blandt andet Hedeparken var så stort, at man måtte gøre noget. Mågerne havde invaderet boligområdet, de larmede døgnet rundt, sked over det hele og angreb sågar folk.

En række tiltag havde ikke hjulpet og derfor satte man en falkoner og hans stab af rovfugle ind i jagten på mågerne. Det virkede og siden er antallet af måger faldet drastisk.

Den seneste opgørelse viser, at bestanden af måger er faldet med 41 procent i afdeling 10 og hele 66 procent i afdeling 12. Virkningen er tydelig, folk kan sove om natten, ekskrementer er stort set forsvundet og falkoneren Flemming Salomonsen, som har haft mange ture med sine falke i området, kan tydeligt se og mærke forskellen.

Jagten går ind

»Vi har i utallige tilfælde talt med beboere, som er glade for vores tilstedeværelse. Vi kan også konstatere, at gårdmændene er utroligt gode til at renholde og vedligeholde arealerne, hvilket er vitalt i bekæmpelsen af mågerne. Sidste år var vi via loven begrænset til kun at måtte skræmme mågerne væk, men med den nye jagtlov kan vi igen indføre jagt med rovfugle. Det betyder, at vi nu må slå mågerne ihjel. De har været fredet i 50 år, men fra i år må man igen slå dem ihjel. Både med jagtfalke og med at skyde dem. Der er generelt kommet for mange måger i beboelsesområder og derfor har man nu åbnet for, at skadefuglene må slås ihjel. Det vil optimere vores arbejde,« siger Flemming Salomonsen i sin netop udkomne rapport om status for mågeindsatsen i Baldersbo.

Der er stadig reder

Han fortæller også, at man i de nærliggende børnehaver kan mærke effekten af falkenes indsats og han håber, at man kan få bugt med rederne omkring kirken og de omkringliggende bygninger. Flemming Salomonsen og hans kolleger fra falkonertjenesten har nemlig filmet med droner og han kan konstatere, at der er en del reder omkring Hedegårdskirken.

Flemming Salomonsen forventer en yderligere nedgang i antallet af måger, også selvom man vil neddrosle indsatsen lidt i det kommende år. Hvis effekten viser sig at være negativ, så vil Flemming Salomonsen styrke indsatsen igen.

»Vi forventer en yderligere nedgang i antallet af ynglende måger i afdelingerne og vil formentlig kun skulle besøge områderne sporadisk i 2019-2020. Mågerne vil vi aldrig blive helt fri for, men som resultatet blev i efteråret med 6-8 falke i området, vil det være tåleligt og vi forventer en generel nedgang i antallet af skadefugle i 2018 på minimum 78-80 procent i forhold til 2016, hvor vi begyndte. Mågerne er tydeligt stressede og det virker,« siger Flemming Salomonsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *