Jeg efterlyser en tydelig lønstrategi fra kommunen
Debat Jeg efterlyser hermed en lønstrategi fra Ballerup Kommune. Altså udover dén at kommunen ikke ønsker at være lønførende.

I januar blev pædagogernes forhåndsaftale opsagt, og overordnet blev det meldt ud, at ingen som udgangspunkt skulle gå ned i løn. Der ville komme forhandlinger mellem BUPL og kommunen. Jeg tænkte: Ok, fint med en dialog omkring hvilke kvalifikationer og funktioner, der ønskes aflønnet. Det vil være godt at få lavet en aftale med en logisk lønudvikling for alle pædagoger.

Nu er udmeldingen så kommet: Kommunen ønsker at spare seks millioner kroner på vores område. Hvordan kan det ikke betyde en lønforringelse?

Det er ganske vist planen, at kun de, der ansættes efter 1. august 2018 skal omfattes af denne lønnedgang, mens nuværende ansattes løn ikke skal forringes. Men det er da et skråplan. Vi vil komme til at se lige kvalificerede pædagoger gå i samme job til forskellig løn. Handler ”lige løn for lige arbejde” virkelig kun om kønsopdelte lønforskelle?

Nu spørger jeg: Er en kommune med socialdemokratisk flertal virkelig hoppet med på dén vogn, at pædagoger bliver en del af en udgifts- og sparepolitik?

Vi ved godt, at der lige nu skal findes 30 millioner kroner til den merudgift, der ligger på voksenhandicapområdet. De skulle ikke betales via fyringer eller færre varme hænder. Serviceniveauet skulle ikke forringes. Hatten af for det.

Også for borgerne i kommunens skyld. Men at spare på vores lønkroner? Og vel at mærke i en tid, hvor der slides i OK18 forhandlingerne for bl.a. bedre løn. Hvor er anstændigheden?

Jeg spår, at Ballerup Kommune fremover vil få endnu sværere ved at rekruttere pædagoger. Og jeg spår, at kommunen kommer til at sige farvel til mange dygtige pædagoger, der hellere vil arbejde i kommuner med en klarere sammenhæng mellem anerkendelse og løn.

Og i mellemtiden efterlyser jeg stadig en tydelig lønstrategi fra Ballerup Kommune, som havde været passende at have haft på plads, inden man opsagde de nuværende aftaler.

5 kommentarer om “Jeg efterlyser en tydelig lønstrategi fra kommunen”

 1. Poul E. Pedersen siger:

  Ja, men ER lønstrategien ikke at de pædagoger der ansættes efter 1. August i år får mindre i løn end de nuværende pædagoger får. ??

  Eller hvad. ??

 2. Martha Kristensen siger:

  Fint indlæg og meget relevant. Også for alle Ballerups lærere. Jeg forudser også, at det fremover bliver vanskeligt at rekruttere pædagoger og lærere til Ballerup. Så hvis der er en strategi, er den ihvert fald langt fra visionær.
  Men børn protesterer jo ikke højlydt – de mistrives bare, hvis vilkårene er for ringe. Og det er de, hvis der ikke er tilstrækkeligt med uddannet personale.

 3. Karsten Kriegel siger:

  Til Martha: Hvordan får børnene det dårligere af, at lønnen sættes ned?

  1. Anja Elizabeth Thornsen siger:

   Det er da logik, Karsten Kriegel. De dygtige og erfarne pædagoger vil simpelthen ikke søge jobs i Ballerup. Dermed får kommunens børn ikke gevinsten af den erfaring og de kvalifikationer, som dygtige pædagoger ville kunne bidrage med.

 4. Martha Kristensen siger:

  Karsten Kriegel
  Børnene får det dårligere, hvis det bliver endnu sværere at få uddannet, fast personale. Det siger sig selv. Du ved sikkert godt, hvor meget arbejde, der allerede nu udføres af vikarer, ofte helt unge mennesker, som trods deres indsats ikke kan udføre det samme stabile arbejde, som en fast uddannet medarbejder kan. Problemet har vi allerede, og jeg frygter, det bliver større.
  Der er selvfølgelig også andre grunde til det store forbrug af vikarer; det er bare meget ærgerligt ligefrem at øge problemet. Hvordan skal vi sikre fastholdelse af medarbejdere? Det tror jeg ikke, vi gør ved at sætte lønnen ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *