Fantasy giver frihed
Hanne-Lykke-Rix_39.jpg
Hanne Lykke Rix kan skrive stort set hvor som helst. Men Ballerup Bibliotek har været hendes faste base i redigeringsfasen af de to første bøger i fantasy-serien Kongestenen, der udkommer i april. Foto: Flemming Schiller
debut 51-årige Hanne Lykke Rix debuterer med de to første bind i fantasyserien Kongestenen for eventyrlystne børn - og voksne. Bøgerne har været længe undervejs, men nu er de flyveklar og udkommer den 30. april på forlaget Dream Litt.

Efter at have ligget i skrivebordsskuffen i 11 år debuterer Hanne Lykke Rix med de første to bøger ’Ellin’ og ’Miralins Datter’ i fantasyserien Kongestenen.

At bøgerne først kommer nu skyldes ifølge forfatteren en blanding af hendes egen beskedenhed og nøl fra det første store forlag, der fik manuskriptet til gennemlæsning for år tilbage og vendte tommelen opad. De ville gerne udgive bøgerne, men der skete ikke mere. Og så gik der år, før Hanne Lykke Rix havde mod på at henvende sig til et nyt forlag, der hurtig meldte sig på banen, som udgiver af hendes fantasy-serie, der er planlagt til at komme i syv bind.

Bøgerne handler om hovedpersonen Ellin, der flygter fra sit besatte hjemland. Med sig i rygsækken har hun den berømte Kongesten, som hendes onkel har pålagt hende at bringe til landet Furien.

Man følger Ellins farefulde færd, men også hendes personlige udvikling i mødet med de udfordringer, hun møder på sin vej. Et klassisk tema rammet ind af fantasy-genren, hvor alt kan ske, og hvor forfatteren ikke er bundet af virkelighedens begrænsninger. Sådan som Hanne Lykke Rix selv godt kan lide det:

»Ingen kan komme og sige, at det er for langt ude; det giver en frihed, som man ikke har, når det er realisme. Desuden slipper man for at forholde sig til, hvad der er moderne lige nu. Det ændrer sig så hurtigt, at man næsten ikke kan nå at skrive en bog færdig, før den er håbløst gammeldags. Hvis historien er god, er den simpelthen mere langtidsholdbar, når den foregår i et fiktivt univers. Desuden er det da fantastisk at få lov at spille Gud og skabe landskaber, mennesker og alle de væsener, man har lyst til. Endda guder,« lyder det fra den bogaktuelle forfatter, der har skrevet gennem mange år, men først nu, i en alder af 51 år, får sin debut som forfatter.

Fik lov at være barn

Behovet for at udtrykke sig kreativt har fulgt Hanne Lykke Rix siden barnsben. Barndommen på Ribe/Esbjerg-egnen husker hun som en lang leg, bakket op af rummelige forældre, der ikke tog det så nært, at der jævnligt blev rykket rundt på møblementet i stuen, når der skulle spilles dukketeater og leges igennem.

»Jeg har fået lov til virkelig at lege. Det er en gave. Jeg er taknemmelig for, at jeg har fået lov til at være barn, før jeg skulle forholde mig til den voksne verden. Og det har jeg forsøgt at give videre til mine egne børn,« siger Hanne Lykke Rix, der har fire børn på 23, 21, 16 og 13 år.

For et år siden flyttede familien fra Jylland til centrum af Ballerup, da Hannes mand fik nyt arbejde i Danmarks Radio. Og selv om Hanne Lykke Rix skal vænne sig til, at naturen ikke er lige uden for døren som i Jylland, så er hun glad for at bo tæt på Ballerup Bibliotek, som i perioder gør det ud for det arbejdsværelse, hun ikke har derhjemme.

Tredje bind i serien er skrevet færdigt, og i øjeblikket arbejder Hanne Lykke Rix på nummer fire.

»De bedste input får jeg, når jeg løber eller går en tur. Det kan være en scene eller en dialog, der pludselig dukker op, og som jeg skriver ned, når jeg kommer hjem. Så gemmer jeg den til senere brug. Ellers skriver jeg meget intuitivt, og hvis jeg er i flow, så skriver teksten sig selv. En dag havde jeg pludselig slået en person ihjel, en anden dag dukkede der pludselig en karakter op, som siden viste sig ikke at skulle være med,« fortæller hun og illustrerer sin skriveproces som en skål med indhold. Skålen er det skrivetekniske håndværk, mens inspirationen er indholdet.

Engelske forbilleder

Lysten til at lege med ord og sprog har hun med sig fra skoletiden. Da familien flyttede til Århus, da hun var 11, kom hun på en Rudolf Steiner Skole, og her fik kreativiteten ekstra næring. Især husker hun litteraturlæreren, der udfordrede hendes flair for sprog og lyst til bøger, som en særlig inspirationskilde.

»Det var superfedt at komme i en kreativ skole, og jeg var god til det sproglige. Her blev jeg set og blev udfordret. Men jeg gik og drømte om at blive skuespiller,« fortæller Hanne Lykke Rix, der dog aldrig søgte ind på de etablerede skuespillerskoler i Danmark.

I stedet for rejste hun sammen med sin kommende mand til England, hvor hun tog en fireårig performanceuddannelsen med vægt på skuespil og det talte ord. Uddannelsen var hun stødt på, da hun i et par år boede i England med sine forældre.

At det skulle blive vanskeligt at få job som skuespiller i Danmark med en udenlandsk uddannelse og manglende netværk, skænkede hun ikke en tanke. Det var lysten til at beskæftige sig med sprog og det talte ord, der drev hende. Og den kombination kunne hun få i England.

Det er også fra den engelsksprogede litteratur Hanne Lykke Rix har hentet en del af sine forbilleder. A. A. Milne, forfatter af Peter Plys, er hun fan af, men mest hans digte, J.R.R. Tolkien, far til ’Ringenes Herre’ og amerikanske Lloyd Alexander hører også til favorit-forfatterne. Fra de hjemlige boghylder er Halfdan Rasmussens rim og remser til stor inspiration for den debuterende forfatter, også når hun underviser børn og unge på den specialskole i Præstø, hvor hun i dag er ansat som lærer i tale-og sprogundervisning.

Næring til fantasien

Efter endt uddannelse i England tog Hanne Lykke Rix og hendes mand tilbage til Danmark, hvor de giftede sig. Hun forsøgte forsigtigt at få en fod indenfor i skuespillerfaget, men indså hurtigt, at hun var oppe mod nogle hårde odds. Og udsigten til at arbejde om aftenen og være på turné passede dårligt sammen med at stifte familie og have børn.

Hanne Lykke Rix valgte, at familien skulle være hendes første prioritet, og i en årrække var hun omdrejningspunkt for familiens ve og vel, afbrudt af lejlighedsvise perioder med arbejde med udviklingshæmmede og en ny uddannelse som mediekoordinator, som hun dog ikke fik afsluttet. De mange timer som tilskuer til børnenes leg, gav imidlertid næring til fantasien.

»Jeg har skrevet mange tv-serier og krimier oppe i hovedet, når børnene legede på legepladsen. Men jeg har også altid skrevet, dagbøger, ’morgensider’, hvor jeg kunne tømme mig for tanker og følelser eller fundet på nye bageopskrifter, som jeg skrev ned. Jeg elsker at bage og anlægge have. Jeg har altid været god til at få noget kreativt ud af den forhåndenværende situation. Jeg har ganske enkelt brug for et kreativt outlet,« forklarer den nyklækkede forfatter, der drømmer om også at skrive krimier for voksne.

’Ellin’ og ’Miralins datter’ udkommer den 30. april på forlaget Dream Litt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *