Et år med de unges psykiske ventil
headspace_12.jpg
Der er altid plads til en snak og vejledning i Headspace i Ballerup, der er kommet rigtig godt i gang. Rådgiver Jonas Begnigna (t.v) og centerleder Christian Lund er blandt dem, som tager i mod på Headspace, hvor alle i aldersgruppen 12-25 år er velkomne. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Hjælp Et år efter indvielsen har Headspace i Ballerup allerede hjulpet rigtig mange unge. Mange flere end man egentlig havde forventet. I løbet af det første år har stedet etableret sig som et sted, de unge er blevet trygge ved.

I mange år lå lokalpolitistationen i de samme lokaler og det sker stadig, at folk tropper op med deres gamle pas, en brækket arm eller et konkret problem, som politiet da må kunne løse.. Men lokalerne på Linde Alle blev for et år siden indrettet som Headspace, en gratis og anonym rådgivning for unge, hvor de kan komme med deres problemer hvad enten det er usikkerhed, angst, depressioner, selvskade, begyndende spiseforstyrrelser eller mange af de andre ting, som unge tumler med.

Headspace blev startet i 2013 af blandt andet tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som en del af Det Sociale Netværk. Han havde selv en datter med en psykisk lidelse, og siden har ideen om en åben rådgivning for unge mellem 12 og 25 år bredt sig til store dele af landet.

En følelse af tryghed

I Ballerup har man fået en rigtig god start. På et år er der gennemført 270 samtaler og man har hjulpet mere end 100 unge videre i livet. Filosofien er, at alle kan komme her direkte fra gaden, man kan være anonym og alle problemer tages alvorligt af de tre fastansatte rådgivere og de 15 tilknyttede frivillige. Dertil kommer en centerleder og et par kommunalt udstationerede medarbejdere.

Indretningen er spartansk men så lidt ’kommuneagtig’ som mulig. Det vil sige, at samtalerummene har almindelige møbler og man forsøger at lave rummene lidt hyggelige, så det indgyder mest mulig afslappet atmosfære. Altsammen for at vise de unge, at her er de ikke kommet ind i ’systemet’.

»Vores målgruppe er de unge, der er for raske til systemet men for dårlige til at klare tingene selv. Vi møder alle slags problemer og vi skal kunne snakke og hjælpe. Det er klart, at der er tilfælde, hvor vi ikke kan hjælpe og hvor der skal mere specialiseret professionel hjælp til, og så kan vi henvise til det. Men vores force er klart, at vi som udgangspunkt ikke er ’systemet’ og derfor kan møde de unge som de er. Her kan de føle sig trygge og så kan vi samtidig fortælle de unge, at ’systemet’ faktisk slet ikke er så slemt endda,« siger Jonas Begnigna, rådgiver på Headspace.

Selvom Headspace er for de 12-25 årige, så er det især de 17-20 årige, som kommer i Ballerup-afdelingen. Her kommer mange med problemer med forventningspres i forhold til karakterer, uddannelse, kropsidealer og i det hele taget ensomhed. Mange kan ikke håndtere ungdommens paradoks.

Den fede ungdom?

»Ungdommen er jo udråbt til det fede sted at være. Alle vil være unge, hele samfundet lovpriser ungdommen. Så er det svært for de unge at forstå, at det slet ikke er så fedt. At der er så mange ting, der ikke er sjovt eller fedt og at de egentlig helst vil ud af det. De sociale mediers perfekte billeder af andres liv, præstationskulturen og den slags er svært for mange at håndtere,« siger Christian Lund, centerchef i Headspace Ballerup.

Han mener, at problemerne i høj grad skyldes, at de 15-25 årige tilhører en generation, der er den første rendyrket digitale generation.

»Det er den første generation, der er vokset op med de sociale medier. Det er svært for forældrene at følge med. Det er også svært for os at følge med (Christian er 35 år, red.). Derfor er vi også nysgerrige og ydmyge overfor de problemer, som de unge kommer med. Nogen gange kan det godt virke banalt, men det viser sig næsten altid, at der ligger noget andet bag. Så vi møder altid de unge som de er og tager deres problemer alvorligt,« siger Christian Lund.

Godt samarbejde

Udover at kunne komme ind direkte fra gaden for at få en snak eller bare hænge ud og være sammen med andre, så kommer de unge også indimellem med en lærer eller studievejleder ’under armen’.

»Vi oplever, at lærere eller studievejledere kommer ned til os med en af deres elever, som de mener har brug for en snak. Det er vi meget stolte af og det er en blåstempling af os og vores arbejde. Det viser, at vi er en instans, som man kan stole på og være tryg ved. Det samarbejde har også gjort, at vi er kommet så godt i gang og at vi har fået så mange samtaler. Det er rigtig godt gået, men vi er slet ikke i mål endnu,« siger Christian Lund, som gerne vil have fokus på drenge og mænds vilkår.

»Det er stadig et tabu, at drenge eller mænd har det svært. Det er ganske accepteret, at piger kan bøvle med præstationer eller det perfekte udseende. Men der er faktisk rigtig mange drenge, der kæmpe med det samme, men det er et tabu at snakke om. Det er faktisk stadig et tabu for drenge at vise følelser, især for drenge, der måske også har en del andre sociale problemer at slås med. Så jeg kunne godt tænke mig at få det tabu brudt lidt op,« siger Christian Lund, som også har konkrete planer for de kommende år.

Mere synlighed

»Vi vil fortsætte i samme spor og stadig møde de unge som de er, uanset hvad de kommer med. Men så længe der er nogen, der ikke kender Headspace, så har vi en opgave. Vi er jo blevet et sted, hvor de unge kommer og føler sig trygge, og der er også unge der kommer her, selvom de også får hjælp andre steder, for eksempel i psykiatrien. De bruger os som fristed, hvor alle deres udfordringer ikke ses i lyset af noget psykiatrisk, men bare handler om at være ung, med alt, hvad det indebærer i 2018. Men der er også mange, som slet ikke ved, at vi er her og det skal de gøre, så vi vil være synlige på skoler og uddannelsesinstitutioner og andre steder, hvor de unge kommer. For vi kan se, at der er et behov for det, vi kan,« siger Christian Lund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *