Ballerup har de mest produktive firmaer
Erhverv-virksomheder-12.jpg
Ballerup har mange store vidensvirksomheder og internationale virksomheder samlet. Derfor er produktiviteten den højeste i landet. Det viser en analyse fra Kommunernes Landsforening. Foto: Arkivfoto
erhverv Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Ballerup er den mest produktive kommune i landet. Det er især de mange succesfulde produktionsvirksomheder, der gør udslaget.

Ballerup har mange fordele af at være en af landets største erhvervskommuner. Nu viser det sig, at den store koncentration af store virksomheder gør Ballerup til landets mest produktive kommune.

Det viser en ny analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, baseret på tal fra Danmarks Statistik. De viser, at produktiviteten i landets kommuner er meget forskellig landet over og at Ballerup ligger i top med hele 84 procent over landsgennemsnittet.
Derefter følger Gladsaxe, Billund og Kalundborg kommuner.

Netop produktiviteten hænger sammen med erhvervsudviklingen i de forskellige kommuner og derfor er det vigtig at udvikle og fortsætte den gode erhvervskultur. For det er især typen af virksomheder i kommunen, som har betydning for tallene.

Det siger Anders Sørensen, professor på økonomisk institut på CBS til Momentum.

Attraktivt miljø

»I flere af kommunerne med høj produktivitet ligger der meget store fremstillingsvirksomheder. I Ballerup er der flere forskellige store virksomheder inden for IT og teknologi som eksempelvis Siemens. Så hvis der ligger nogle store fremstillingsvirksomheder og de er meget kapitalintensive, det vil sige, at de gør meget brug af maskiner og produktionsudstyr, så vil de slå meget kraftigt ud på arbejdproduktiviteten, mens servicevirksomheder, der ikke er så kapitalintensive, vil ligge dårligt i den sammenligning,« siger Anders Sørensen.

Ifølge økonomiprofessoren er det vigtigt for kommunerne at tiltrække virksomheder og at man kan gøre sig attraktiv ved god erhvervsservice og skabe industriklynger og derved bliver attraktiv for en bestemt type virksomheder. Men det skal samtidig være virksomheder, der er effektive, hvis det skal øge produktiviteten.

Fra alment til erhverv

Det er netop hvad man forsøger i Ballerup og altid har forsøgt og derfor kommer tallene heller ikke bag på borgmester Jesper Würtzen (A), som understreger, at kommunen helt fra 1970’erne har arbejdet målrettet på at trække virksomheder til.

»Oliekrisen kradsede og hele Lautrup-området skulle laves til alment boligbyggeri. Det blev imidlertid for dyrt og så besluttede en årvågen borgmester at få erhverv derude stedet for. Det startede med Topdanmark og siden er der kommet mange virksomheder til som eksempelvis Siemens, KMD og Pfizer, ligesom vi har mange små og mellemstore virksomheder,« siger Jesper Würtzen.

Store virksomheder

Erhvervsudviklingschef i Ballerup Kommune, Jette Rau, mener, at den store succes og de flotte tal i produktiviteten hænger sammen med, at Ballerup relativt set har det største antal internationale virksomheder og arbejdspladser, ligesom man har de virksomheder, der eksporterer mest samt har de højeste timelønninger og bidrager mest til BNP.

»Der er rigtig mange indikatorer, der fortæller, at virksomhederne i vores kommune klarer sig godt. Det er jo virksomhedernes og ikke kommunens succes. Og en del af det skyldes formentlig virksomhedsstrukturerne, hvor vi især har vidensstærke virksomheder, som hele tiden orienterer sig ud i fremtiden og arbejder på nye teknologiske løsninger,« siger Jette Rau.

Hun påpeger samtidig, at Ballerup Kommune fortsætter arbejdet med at tiltrække virksomhederne.

Arbejdet fortsætter

»Når man først har fået skabt nogle virkningsfulde klynger og de er rykket sammen, så bliver de. Vi kan se, at virksomhederne kommer til Lautrup, fordi de har strategiske partnerskaber, så de trækker hinanden til. Vi gør en dyd ud af at holde en tæt dialog om, hvordan vi bedst kan skabe rammerne for at næste generation af virksomheder kan vokse op i Ballerup og understøtte de virksomheder, der allerede er her. Det gør vi ved blandt andet at spørge til, hvordan de vil have, at Lautrup kan se ud om 10-20 år. Og vi kan se, at de er meget positive over for det, for de vil gerne have konkurrerende og matchende virksomheder herud,« siger Jette Rau.

Under alle omstændigheder viser KL’s og Momentums analyse, at Ballerups satsning på at være en stor erhvervskommune giver pote og at arbejdet på at udvikle Lautrup og Ballerup Kommune som attraktivt erhvervsområde fortsætter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *