Teater skaber integration gennem menneskelige møder
Debat I Ballerup Bladet kunne man 15. marts læse artiklen ’Ingen støtte til integrations-teater’.

Det fremgik, at Baltoppen LIVE og kultursamarbejdet ’Nye Stemmer’ havde søgt integrationsmidler til danskdansk’s forestilling ’Ikke uden min mor’, men uden at få støtte.

Politikerne mente, at det ”givet var et glimrende teaterstykke”, men også at det ”reelt intet havde med integration at gøre, og blot var en almindelig kulturbegivenhed.”

Som leder af danskdansk ærgrer jeg mig over, at politikerne ikke ser, at teatret kan skabe menneskelige møder og bidrage til integrationen. Det forudsætter dog, at vi med integration mener den proces, der forener adskilte enheder og skaber en større helhed – og er enige om, at der er adskilte enheder i samfundet.

Den forestilling politikerne afviste at støtte er baseret på 76 interviews med kvinder og fortæller om kvindelivet med fokus på moderskabet på tværs af generationer og kulturer. Den skulle give en fælles oplevelse for kvinder på tværs af kulturer og generationer og vise, hvor ens mødre er trods kulturelle forskelle i den tro at erkendelse af lighed, gør os i stand til at se igennem forskelle.

Det er uvæsentligt, at politikerne ikke ville støtte. Det vigtige er at synliggøre, at kulturbegivenheder kan fremme integration. Det bekræfter mails fra publikum. Jeg vil fremhæve én mail fra en kvinde med dansk baggrund:

»Der blev skabt rum for et unikt møde publikum imellem. Min sidemand og jeg mødtes i det at være mor og datter, selvom vi umiddelbart var forskellige. Efter forestillingen var der skabt et rum, hvor vi kunne mødes i et menneskeligt fællesskab, hvor vi var nødt til at fortsætte vores samtale. Nu ser jeg nysgerrigt på somaliske kvinder i burka og ikke fordomsfuldt som før.«

Kvinden er ikke sandhedsvidne, men udsagnet styrker mig i, at vi har brug for historier, vi kan spejle os i, der udvider vores horisont, giver os indblik i vores egne og andres liv, perspektiver og erfaringer.

Helt almindelige kulturbegivenheder kan give os mulighed for dialog med fremmede mennesker. Derfor er teater et stærkt redskab i integrationen.

1 kommentar om “Teater skaber integration gennem menneskelige møder”

 1. Poul E. Pedersen siger:

  Det er udmærket at beboere i Ballerup søger at fremme integrationen, selvom det på landsplan har været en katastrofe der har kostet Danske skatteydere milliarder af kroner.

  Men tillykke med dette lokale initiativ.

  Og naturligvis skal borgerne i kommunen ikke betale til dette theaterstykke.
  Vi har rigeligt at bruge vor penge til.

  Men held og lykke med projektet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *