Rådgivning mod social kontrol
suad_11-1.jpg
Bydelsmor Suad Zubeid og hendes kolleger vil i dialog omkring negativ social kontrol, som de mener har store konsekvenser for unge. Foto: Arkivfoto.
Oplysning Bydelsmødrene i Ballerup vil sætte ind mod negativ social kontrol via rådgivning og vejledning.

Der snakkes meget om integration og en del om den negative sociale kontrol, som forekommer i nogle indvandrermiljøer. Det er et fænomen, som har store konsekvenser for mange unge, men som samtidig er svært at slippe ud af, fordi det er en stærk kulturelt forankret ’tradition’.

Men der skal gøres op med den negative sociale kontrol og de konsekvenser, som det har for dem, som er udsat for kontrollen. Det mener bydelsmødrene i Ballerup og derfor vil de slå et slag for at komme kontrollen til livs. Det skal ske ved hjælp af rådgivning, undervisning og dialog.

»Der er mange foreninger for kvinder med indvandrerbaggrund, der snakker om den slags. De skal vide, at der er hjælp at hente hos bydelsmødrene. Vi kan vejlede og rådgive om, hvad man skal gøre i forhold til negativ social kontrol og i det hele taget om rettigheder og pligter i det danske samfund. Mange kvinder med indvandrerbaggrund isolerer sig og det giver problemer i forhold til børnene, men også i forhold til integration og netværk. Isolation fører også til, at man mister grebet om opdragelsen og kommer ind i nogle mønstre, som er dårlige,« siger Suad Zubeid, bydelsmor i Ballerup og integrationskonsulent med irakisk baggrund.

Hun mener, at social kontrol handler om kultur og ikke om religion.

Vi får tak

»Det er et kulturelt fænomen og det er vigtigt, at vi får forældrene på banen og lærer dem og børnene om konsekvenserne ved negativ social kontrol og isolation. Mange forældre med indvandrerbaggrund har også brug for oplysning om opdragelse og vi oplever ofte, at kvinder efter undervisning eller foredrag kommer hen og takker os for det, vi har fortalt dem. De har lært noget,« siger Suad Zubeid, som opfordrer alle, som har behov for det, til at kontakte bydelsmødrene for en snak og vejledning.

»Vi er ikke eksperter, men har særlige forudsætninger vedrørende opdragelse. Vi ved også, at der kan være tilfælde hvor udfordringerne, ligesom hos danske forældre, kan være forbundet med usikkerhed, især når unge skal frigøre sig og udvikle deres selvstændighed. Så har man brug for at samtale med kammeraters forældre eller om andre normer og det at være forældre. Man kan derfor altid kontakte os, hvad enten man er enkeltperson, forældre, skole eller en forening. Vi er uddannede til at hjælpe og eksperter i en række emner, fordi vi selv har måttet finde balancen mellem vores egen kultur og det samfund, vi er en del af. Det er den viden som vi gerne vil bringe videre til andre. For den negative sociale kontrol har store konsekvenser,« siger Suad Zubeid.

Der er i alt seks bydelsmødre og et nyt hold vil snart blive uddannet, hvis Ballerup Kommune støtter uddannelsen økonomisk. Hvis man har brug for at kontakte bydelsmødrene til en snak om eksempelvis social kontrol, integration, netværk, dialog og opdragelse kan man ringe til den daglige leder Miasser Hawwa på telefon 42331925, sende en mail til bydelsmor i ballerup@yahoo.com eller gå ind på facebookgruppen bydelsmor i Ballerup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *