Opfordring til forældre: Tag børnene hjem
Debat Jeg har besluttet at støtte »TagBørneneHjem« og opfordrer hermed alle forældre til at gøre det samme.

Vi har i Danmark i et par årtier haft verdensrekord i institutionalisering af børns liv. Pædagogerne kæmper en brav og opslidende kamp. Hver eneste dag. Året rundt for at skabe det bedst mulige børneliv for vores børn.

Men de er efterhånden magtesløse over for deres mere og mere urimelige arbejdsvilkår. Hvad skal de gøre? Protestere kan de ikke engang – de er mere eller mindre pålagt en kommunal mundkurv, og må ikke fortælle forældrene hvor presset deres hverdag med vores børn er.

At udsætte småbitte børn for stress og uro og mangel på omsorg i det omfang, det sker i øjeblikket, vil hævne sig voldsomt på længere sigt, i form af usikre, utilpassede og urolige børn.

Det er rigtig dårlig samfundsøkonomi. Politikere både på Christiansborg og lokalt må vågne op nu og indse, at den model, vi har proppet de små borgere ind i, ikke holder.

Historisk glemte vi at se institutionslivet med barnets øjne. Vi fik ikke diskuteret, hvor lang arbejdsdag de små kunne klare, for at de trivedes. Vi fik ikke diskuteret, hvor meget ferie de har ret til. Vi fik heller ikke talt om, hvor meget støj de kunne klare.

Hvis vi ønsker et samfund hvor både kvinder og mænd skal arbejde – og gerne fuld tid – må vi sørge for ordentlige institutionelle forhold for vores børn. Det gør vi ikke i øjeblikket.

Kan vi ikke tilbyde vores mindste nogle dagtilbud af høj kvalitet, må vi give forældrene et alternativ til institutioner: adgang til deltid og lettere adgang til hjemmepasning. Det er en politisk opgave.
Opfordringen er derfor til alle forældre: Tag BørneneHjem 8. marts – eller i hele uge 10, såfremt I har muligheden for det.

Vis dermed pædagogerne jeres solidaritet – og vis pædagogernes modpart i overenskomstforhandlingerne, at pædagogerne har forældrene på deres side. Lad os sammen skabe bedre forhold for de mindste borger og en bedre balance i familielivet.

5 kommentarer om “Opfordring til forældre: Tag børnene hjem”

 1. Poul E. Pedersen siger:

  Trine.

  Bortset fra, som Du skriver, i ikke fik diskuteret færdig. ??

  Kan Du så ikke konkretisere hvad problemet er, i disse institutioner.

  1. Pernille siger:

   Vi vil have flere voksne – og flere uddannede pædagoger. Bedre fysiske rammer med mere plads. Mindre børnegrupper.

 2. Trine siger:

  Poul, det er os som samfund som glemte at diskutere hvilke forhold vi vil tilbyde vores mindste borger. De forhold der i dag er i mange dagsinstitutioner er desværre så dårlige at flere forsker på småbørnsområdet har været ude og kriterier dem. For at konkertersier nogle af dem kan nævnes;
  Pædagogerne bliver pålagt stadig flere opgaver, der intet har med kontakten til børnene at gøre. ( skrivebordsarbejde, møder, kursus, dokumentation mm)
  Børnen er alt for små når de starter hhv. Vuggestue og børnenehave – deres barsel behov for omsorg er for stort i forhold til de normeringer der.
  Der er ofte for mange børn på stueren, børnegruppen er for store i forhold til hvad børn trives med. – især de mindste og sårbar børn lider under meget uro, for lidt nærvær og omsorg, den tætte voksen kontakt
  Der er stort fravær blandt personalet pga sygdom, uddannelse mm. Dette fravær bliver ikke altid vikar dækket. Pædagoger er blandt de grupper i Danmark som er mest syge. – både langtids syge og korttids.
  Andelen af uuddannet personale er for stor og vikar skiftende mange – Små børn har behov for at knytte sig til trykke og kendte voksne.

  1. Poul E. Pedersen siger:

   OK, Trine.

   Tak for Dit svar.
   Det var både fyldestgørende og velformuleret.

   Nu venter vi så på en reaktion fra kommunen.

 3. Nicola siger:

  Tak Trine for at gøre opmærksom på auktionen – det er et godt initiativ. Vi har nogle af de bedre institutioner i Ballerup sammelignet med forholdene i resten af landet, men det er slet ikke godt nok. Vores pædagoger og medhjælpere og daglige ledere gør et rigtig godt stykke arbejde, men de fortjener mere hjælp og flere kollegaer i form af flere varme hænder til vores små børn, som oftere har en længere arbejdsdag end deres forældre har. Der er slet ikke nok fokus på det her område fra politisk side af – hverken kommunalt eller landspolitisk….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *