Kommunen overvejer politik mod skattely
vælgermøde_baltoppen_2017_56.jpg
»Vi skal snart udarbejde en udbudspolitik, hvor vi skal sætte rammer for vores leverandører. Ligesom vi har sociale klausuler og krav til eksempelvis brug af lærlinge hos håndværkere, så kunne vi godt overveje at have en form for krav til skattely-virksomheder. I den socialdemokratiske gruppe er vi i hvert fald interesserede i at bekæmpe den slags,« siger Borgmester Jesper Würtzen Foto: Flemming Schiller
penge En ny udbudspolitik med skattely-politik skal snart drøftes i Ballerup Kommune. V er skeptiske.

I de seneste år har der været flere sager med firmaer, som har benyttet skattely og kanaliseret penge ind i lande, hvor de slet ikke skal betale skat eller i hvert fald meget lidt. Det har affødt en del negative reaktioner både blandt befolkningen og blandt politikere.

Nu vil Ballerup Kommune overveje, om man vil gå til kamp mod leverandører, der benytter sig af sådanne metoder. Det skal ske ved, at man indfører nogle principper i den nye udbudspolitik, som Ballerup Kommune skal udarbejde indenfor de kommende måneder og på den måde gøre det klart, at man ikke vil handle med virksomheder, der bruger skattely.

Forslaget kommer fra kommunalbestyrelsesmedlem Per Mortensen (A), som har en baggrund i fagbevægelsen og han har nu vundet gehør i den øvrige socialdemokratiske gruppe. Ikke mindst hos borgmester Jesper Würtzen (A).

Ny udbudspolitik

»Vi skal snart udarbejde en udbudspolitik, hvor vi skal sætte rammer for vores leverandører. Ligesom vi har sociale klausuler og krav til eksempelvis brug af lærlinge hos håndværkere, så kunne vi godt overveje at have en form for krav til skattely-virksomheder. I den socialdemokratiske gruppe er vi i hvert fald interesserede i at bekæmpe den slags,« siger Jesper Würtzen. Han erkender samtidig, at det er svært at stille konkrete krav op.

»Der er meget, man gerne vil, men lovgivningen forhindrer en række ting, som gør at man ikke kan effektuere det. Men vi vil i hvert fald kigge på det,« siger borgmesteren.

Albertslund og Københavns kommuner har allerede en form for anti-skattelys-politik og den vil man skele lidt til i Ballerup.

»Vi vil da kigge på de erfaringer som Albertslund og København har haft og se, om vi kan bruge nogle af dem. Det har jo også vist sig at, der var ting, som ikke kunne lade sig gøre på grund af lovgivning i blandt andet EU. Men nu behandler vi det politisk og så ser vi, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan, inden vi træffer en afgørelse,« siger Jesper Würtzen.

Klassisk arbejderjargon

Hos Venstre vækker forslaget kun lunken reaktion.

»Det er den der klassiske arbejder- og venstrefløjsjargon, at alle private virksomheder per definition er svindlere. Vi vil se, hvad en sådan politik og skattely-forslag går ud på, inden vi tager stilling. Det er klart, at Venstre ikke går ind for skattesvindel – selvfølgelig ikke. Men der kan være mange legitime grunde til at virksomheder ikke betaler skat. Desuden er selskabsskat kun en ting. Virksomheder lægger mange penge i indkomstskat via deres ansatte, så det er et komplekst område, der ikke bare kan klares med sådan en parole. Men vi vil se, hvad en eventuelt skattely-politik går ud på, og så tage stilling derfra,« siger Kåre Harder Olesen (V).

3 kommentarer om “Kommunen overvejer politik mod skattely”

 1. Leif Haak siger:

  Dejlig udvikling på skatte området med “Skattely klausuler” i kommunale udbud, betyder at Kommuner er med til at sikre skattekroner til vores fælles Danmark (Hospitaler- forsvar – Politi og flere varme hænder til ældre omsorg osv.) -så kommunale kroner ikke havner i skattely paradis. Et rigtigt god udvikling, som andre kommuner burde kopiere i deres udbuds politik. Håber “Skattely klausuler” bliver en landsdækkende trend også på EU plan.

 2. Mads Kjær siger:

  Godt Forslag sæt igang ,så er man nemlig sikker på at Kommunale Kroner ikk ender i Skattely

 3. Ninna Holbek siger:

  Kære Kåre Harder Olesen
  Typisk venstre holdning – der er mange gode grunde til at virksomheder ikke betaler skat. Dernæst kommenterer du det med, at det nærmest er nok, at virksomheder betaler skat via den lønskat, de betaler via deres ansatte. Det ville klæde venstres politikere at melde klarere ud, at de er imod, at virksomeder lægger deres profit i skattely – især indenfor jeres egne områder. Jer kommunalpolitikere, der selv lever af den skat, vi betaler og samtidig styrer de kommunale opgaver vores skattepenge finansierer. Må vi så snart blive fri for at kommuner handler med vores skattekroner med firmaer, der kører hele profitten udenom den danske statskasse. Hvis du ikke helhjertet kan gå ind for at skattekroner ikke lander i skattely, nærmer du dig den kategori af borgere, som Lars Larsen fra Jysk i BT kaldte forrædere. Der er en folkebevægelse i gang mod firmaer i skattely. Politikere af alle farver og virksomheder indenfor alle brancher skal til at kigge efter på skriften på væggen: Nej, til brug af skattely. Mange borgere finder sig ikke i det længere og den gruppe vokser hver dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *