En oase for synshandicappede
Danskblindesamfund01.jpg
Hver anden mandag mødes medlemmer i Ballerupklubben for at hygge sig sammen eller få gode råd til livet som synshandicappede. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Fællesskab Den 14. april er det 25 år siden, at Ballerupklubben under Dansk Blindesamfund blev stiftet. Her i ’Mandagsklubben’, som de kalder den, mødes medlemmerne til hygge, foredrag og underholdning.

Der er kaffe på kanderne, ostemadder på fadene og livlig snak omkring bordet i velopvarmede lokaler hos Ældresagen på Præstevænget. Dagens gæst er sognepræst Trine Brandsborg, som er kommet for at fortælle om at bo i Nyboder.

»Da hun mødte sin mand, var han ved flåden, og hun er gift i den samme kirke, Sankt Pauls Kirke, som min kone og jeg blev gift i,« lyder det begejstret fra 88-årige Konrad Guldberg Lauridsen om præstens oplæg.

Konrad Lauridsen er kommet her i Mandagsklubben, siden han mistede det meste af sit syn for 13 år siden. Hans hustru er også med omkring bordet, selv om han ikke er bleg for at bevæge sig rundt på egen hånd. Så længe han er udstyret med sin markeringsstok, er det ikke noget problem forklarer han:

»Så kan folk se, at jeg er synshandicappet, og jeg har aldrig oplevet noget ubehageligt. Folk er altid hjælpsomme. Vi kan jo ikke se, hvad det er for en bus, der kommer, når vi står og venter ved busstoppestedet,« forklarer han.

Og netop de trafikale omlægninger giver altid udfordringer for de synshandicappede, hvorfor renoveringen af banegårdspladsen i Ballerup ikke er uden forhindringer for klubbens medlemmer.

Derfor arrangerer klubben foredrag og arrangementer af både almen interesse og mere specifik karakter, henvendt til synshandicappede og deres pårørende. For nylig havde klubben således besøg af en medarbejder fra Ballerup Kommune, der fortalte om renoveringen af busholdepladsen.

»Vi kan jo ikke læse skiltene,« siger Pia Amonsen med et skævt smil.

Hun er sammen med Konrad Guldberg Lauridsen tovholder på aktiviteterne i Ballerupklubben – og med sine 52 år en af de yngste medlemmer. Men selv om hun er klubbens Benjamin, er hun glad for at komme her.

Nemt at isolere sig

»Her kan jeg slappe af. Når jeg er ude i andre sociale sammenhænge, skal man hele tiden forklare sig og være nervøs for, at man eksempelvis spilder på dugen, og folk tænker, man er mærkelig. Konrad og jeg ligner jo ikke nogen, der er svagtseende. Det betyder, at man nemt isolerer sig,« siger Pia Amonsen, der selv skulle tage mod til sig, før hun deltog i en udflugt til Vikingeskibsmuseet i Roskilde sammen med andre synshandicappede.

Her mødte hun Konrad fra Mandagsklubben, og det banede vejen for, at hun blev medlem.
»Første gang jeg kom her, blev jeg taget så godt imod,« siger Pia Amonsen, der er kommet i klubben i to år.

Hun blev i 2013 ramt en øjensygdom, der langsomt reducerer hendes syn for til sidst at gøre hende blind.

Heldigvis findes der i dag mange hjælpemidler til blinde og svagtseende. Konrad Lauridsen kan således både klare at lave klubbens programmer og anden information på sin computer ved hjælp af et særligt zoom-program, til trods for at han hun har seks procent af sit syn tilbage. Så derfor er en demonstration af hjælpemidler også at finde på Ballerupklubbens aktivitetskalender.

Hvis man er medlem af Dansk Blindesamfund er det gratis at deltage i klubbens aktiviteter. Medlemmerne mødes hver anden mandag i de ulige uger klokken 10-12.

Jubilæumsdagen fejres den 7. maj med en udflugt til Frederiksdal for medlemmerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *