Borgmestre på udlignings-charmetur
jesper_w_5-2.jpg
Borgmester Jesper Würtzen vil sammen med en række hovedstadsborgmestre drøfte udligning på Christiansborg. Foto: Arkivfoto
Jesper Würtzen (A) tager sammen med en række borgmestre på tur til Christiansborg for at snakke udligningsordning.

Det ser ikke for godt ud for kommunerne i hovedstadsområdet, hvis den planlagte udligningsordning bliver til en realitet. Derfor tager Ballerups borgmester Jesper Würtzen sammen med en række af de andre borgmestre fra hovedstadsregionen til Christiansborg på torsdag den 15. marts for at drøfte ordningen.

Meningen er at få bremset den udligningsreform, der ifølge borgmestrene vil flytte endnu flere penge fra hovedstadsområdet til resten af landet.

»Den udligningsreform, der er lagt op til, vil være et alvorligt slag mod vores borgeres velfærd og arbejdspladserne i hovedstadsområdet, som vi også kommer til at mærke her i Ballerup, hvis det ikke bliver ændret. Det udspil der er kommet nu betyder, at der skal sendes endnu flere penge til provinsen og nu må det stoppe,« siger borgmester Jesper Würtzen. Ifølge ham risikerer hovedstaden at skulle betale op til 1,5 milliarder kroner mere til udligningen.

»Vi har vore egne problemer i hovedstadsområdet og syv af ti af de kommuner med de største sociale udfordringer ligger i hovedstadsområdet. Så vi synes ærligt talt, at nok er nok,« understreger borgmesteren.

Det er på den baggrund, at de lokale borgmestre skal mødes med en række folketingspolitikere, hvor de skal drøfte hvordan man undgår, at skævheden i den udligning bliver større.

Samarbejde på tværs

»De sidste par år har vi borgmestre i hovedstadskommunerne på tværs af partier samarbejdet for at stå sammen i kampen for et mere rimeligt udligningssystem. Det er som om, at Christiansborg er af den opfattelse, at det er bedre, at det går hovedstadsområdet dårligt, end at det går hele Danmark godt. At bedre velfærd i Jylland skal betales af ringere velfærd i hovedstaden er ikke rimeligt,« siger Jesper Würtzen.

Hvis det står til hovedstadsborgmestrene, skal man helt stoppe den nye udligningsordning og borgmesteren har selv et håb og et forslag til, hvordan man kan hjælpe de trængte kommuner uden at skævvride hele landet mere.

»Der er jo et stor råderum efter de planlagte skattelettelser ikke blev til noget. Den pulje kunne man sagtens sende i retning af de reelt trængende kommuner som for eksempel Lolland-Falster eller Ærø og så lade være med at genere os andre yderligere,« pointerer borgmesteren, der nu håber at landspolitikerne lytter til delegationen af hovedstadsborgmestre på torsdag.

Alene i 2018 sender hovedstadskommunerne ikke mindre end 13,3 milliarder kroner til kommunerne i resten af landet, hvilket næsten er en fordobling siden 2007, hvor hovedstaden sendte syv milliarder til provinsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *