Hundens år fejret i Baltoppen
kinesisk_nytÑr_2.jpg
Med kraft og energi bød danserne fra Jilin Art Troupe det kinesiske nytår velkomment. Ifølge traditionel kinesisk kalender 2018 Hundens År. Foto: Flemming Schiller
nytårsshow Tranedans, ballet og trylleri var nogle af ingredienserne i den kulturelle wok-ret, som Bycirklen inviterede på i anledning af det kinesiske nytår i Baltoppen i søndags.

Baltoppen var klædt i rødt, farven der i Kina symboliserer energi, lykke og held, da artister fra Jilin Art Troupe søndag aften og eftermiddag indtog scenen i anledning af det kinesiske nytår, der ifølge den traditionelle, kinesiske kalender er hundens år.

Se fotogalleri: Billeder fra nytårsshowet 

Truppen begejstrede ikke mindst de kinesiske publikummer med en eksplosion af farver, dans og musik fra Riget i Midten. En eksotisk cocktail med mange smagsindtryk, bestående af yndige, kinesiske danserinder, der på smukkeste vis gengav tranernes dans i Jilin provinsen, trylleri for fuld damp og traditionel, kinesisk musik spillet på kinesisk citar og lut.

En næsten to timer lang eksplosion af farver og musik og for danske øren pudsige indslag, som da den gamle danske folkemelodi ’Marken af mejet’ blev sunget, vist nok på dansk, det var svært at fange andet end enkelt ord. Men der var begejstring på tilhørerpladserne, og selv de helt små kinesiske børn, der var med i salen, forholdt sig roligt. Enten var de tryllebundet af de farvestrålende kostumer, pailletter og kinesiske soundtracks, eller også bare opdraget til at kunne forholde sig roligt, mens mor og far var til nytårsfest.

Bycirklens jubilæumsfest

Festlighederne var arrangeret af de tre kommuner i det strategiske samarbejde Bycirklen, som består af Ballerup, Egedal og Frederikssund, der siden 2007 har haft en partnerskabsaftale med den kinesiske millionby Wuxi. En aftale der blandt andet muliggør udveksling af børn og unge fra Kina og fra de tre kommuner.

I 2017 var det første gang Bycirklen markerede det kinesiske nytår. Det skete i anledning af tiåret for samarbejdet med Wuxi. Samtidig inviterede man borgerne i de tre kommuner til at være til at fejre nytåret. Sidste år kunne man således melde fulde huse, da festen foregik i kulturhuset i Smørum, og igen i år kunne man melde, at de gratis billetter allerede i december var revet væk.

Kinesisk kunsthåndværk

Efter showet gik musikteaterchef i Baltoppen, Ib Jensen, på scenen og takkede på vegne af den kinesiske ambassade og de tre kommuner i Bycirklen publikum for at være kommet, hvorefter han inviterede folk til at gå på opdagelse i kinesisk design og kunsthåndværk i salen ved siden af.

Her kunne man møde kinesiske kunstnere, der ifølge plancherne alle var velrenommerede og præmierede for deres kunsthåndværk. Her kunne man finde håndlavede vifter pyntet med sirlige papirklip, ørenringe, hårspænder og håndspejle fint snittet ud af birkebark, der til forveksling lignede læder, og relieffer lavet ud af fiskeskind, af en i kinesisk sammenhæng berømt danser og kunstner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *