Væk med brændeovne
debat Magasinet Bedre Hjem fra Bolius oplyser, at Københavns overborgmester har fået den indlysende ide, at luften i København skal være renere.

Frank Jensen foreslår, at det skal være forbudt at nyetablere brændeovne i områder med fjernvarme og vil tilbyde en skrotpræmie på 5000 kroner, hvis man skiller sig af med den gamle ovn og vel at mærke ikke anskaffer sig en ny.

Måske har borgmesteren skelet til Paris, hvor brændefyring for længst har været forbudt. Hvad mange måske ikke ved er, at røgpartiklerne fra brændeovne er særdeles farlig at indånde – ikke alene for naboerne men også for brugerne inde i deres egne stuer.

Endvidere er det tankevækkende, at 65 procent af luftens sodpartikler i Danmark stammer fra brændefyring, medens biltrafikken kun står for procent.

Tal fra diverse undersøgelser konkluderer, at brændefyring årligt er skyld i omkring 550 for tidlige dødstal i Danmark samt omkring 330.000 tilfælde af patienter med luftvejslidelser.

Kunne man forestille sig, at Ballerups borgmester fra samme parti som overborgmesteren i København tog initiativ til begrænsning af brændeovnsgenerne i Ballerup Kommune?

6 kommentarer om “Væk med brændeovne”

 1. Thomas Kruse siger:

  Tag venligst til Paris og plej din OCD. Du er åbenbart besat af alle former for luftbårne partikler. Og pas nu på her i influenzasæsonen.

 2. V .Jensen siger:

  Hvad med at foreslå ham at varme op med el
  så får pipen nok en anden lyd når han skal bestale.

  1. Bjarne Rofelt siger:

   Der er jo slet ikke tale om penge,
   men at det er farligt at indånde,
   og at det er noget svineri med lugten
   Det kan ikke gøres op i penge!

 3. Thomas Kruse siger:

  Opvarmning af boliger handler da i høj grad om penge. Mange fjernvarmeværker koster brugerne flere penge end hvis de samme brugere benytter naturgas, brændeovne eller træpillefyr. I Ballerup overstiger luftforureningen ikke Miljøstyrelsens grænseværdier og tro mig, de tager deres job alvorligt.

 4. v.jensen siger:

  Det gøres bestemt op i penge
  En af grundene til at der fyres med brænde er at fjernvarme er så bekosteligt for borgerne
  Mange hustande bruger brændeovne som suplement for fjernvarme .
  Blev el afgiften sat betragletligt ned kunne man fyre med el i stedet for.
  Men desværre er el produktion kasse tænkning / spekulation .

 5. Keld siger:

  Jeg kan sagtens følge forslaget. Her i mit villakvarter kan luften være ret ubehagelig i vinterhalvåret pga røg fra brændeovne. Vi måtte have et kulfilter på vores ventilationsanlæg for at der ikke skulle lugte af lejrbål i huset. Men når vi færdes ude møder man straks lugten.
  Et forbud mod brændeovne er nok at stramme den, men en vis regulering var ønskværdig evt via økonomisk støtte til nye brændeovne.

  Problemet tror jeg dog også er nogle enkelte fyrer med diverse uhensigtsmæssigt brænde, vådt træ mv. Og så er optændingsteknikken heller ikke ligegyldig. En oplysningskampagne om optænding fra kommunens side var måske en mulighed, vel at mærke med en vis varighed og ikke en enkeltstående avisannonce som sidste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *