Store flyttedag i Jonstruplejren
fly_flyttes_jonstrup_17.jpg
Draken-flyet bliver hejst op på en lastbil og fragtet til et gammelt F16-shelter på den nu nedlagte flyvestation. Foto: Flemming Schiller
nostalgi Der var store flyttedag i Jonstrup-lejren i onsdags, da tidligere medarbejdere på Flyvestation Værløse skulle flytte et Draken-fly og to Lynx-helikoptere.

Hver tirsdag mødes 25-30 tidligere ansatte på Flyvestation Værløse i deres pensionistforening i Jonstruplejren for at gøre gymnastik, skrue på udtjente helikoptere og mindes gamle dage på arbejdspladsen.

I tirsdags var det en særlig dag, for ved årsskiftet skal Jonstruplejren være rømmet, og de i alt 60 medlemmer skal have flyttet det udstillede Draken-fly og to Lynx helikoptere til et gammelt F16-shelter, hvor de skal stå midlertidigt.

Se billeder: Galleri fra fly-flyttedagen

Om formiddagen ankom så en traktor og en lastbil for at fragte luftfartøjerne til deres midlertidige bestemmelsessted. Hverken Draken-flyet eller helikopterne er flyvedygtige, men bevares og holdes ved lige som minde om den nu nedlagte flyvestation.

Åbne værksteder

»Planen er, at vores forening skal flytte ind i den historiske Hangar II på Flyvestation Værløse, og så er tanken, at vi vil have åbne værksteder om tirsdagen, så interesserede kan komme og kigge på, når de pensionerede flymekanikere går og skruer på fly og helikoptere. Vi planlægger også at holde åbent lørdag-søndag,« siger Leif Richardsen, der er formand for foreningen, som samarbejder med Flyvevåbnets Historiske Samling om at indsamle billeder og andet bevaringsværdigt materiale fra flyvestationens historie.

I øjeblikket er medlemmer i gang med at scanne gamle billeder ind og forsyne dem med billedtekster af hensyn til eftertiden.

»Foreningen er jo uddødende, forstået således, at vi alle er over 60 år, og når engang vi er væk og borte, så er der ingen til at føre arbejdet videre. Derfor er vi begyndt at optage medlemmer, der har en interesse i fly og flyvning,« forklarer Leif Richardsen.

Historisk hangar

I forbindelse med afviklingen af Flyvestation Værløse har der være stor interesse for at etablere et museum, der kan fortælle flyvestationens historie og vise gamle militære fly, hvorfor foreningen Værløse Flyvehistorisk Hangar sidste år blev stiftet. En forening som pensionistforeningen er medlem af.

Foreningen har formål at formidle historien fra området og har lejet den historiske hangar, der skal være udgangspunkt for en udstilling om flyvestationens nyere historie.

I øjeblikket er hangaren ved at blive renoveret og forventes færdigt omkring årsskiftet, hvorefter de tidligere ansatte også rykker ind.

 

Faktaboks:

Draken A-002 blev leveret i 1970 og var i brug frem til 1998. Flyet var stationeret ved flyvestation Karup. Lynx-helikopterne, der er af typerne S-134 og S-249, blev leveret til flyvevåbnet i henholdsvis 1980 og 1970. S-134 var i brug frem til 2002 og S-249 til 2002, hvor den havarerede på Grønnedal i Grønland. Begge helikoptere blev overdraget til Flyvehistorisk Museum og Pensionistforeningen for Flyvestation Værløse med henblik på genopbygning. Læs mere på www.historiskhangar.dk
Kilde. Milfly.dk, Pensionistforeningen for Flyvestation Værløse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *