En bedre akuttelefon
debat Patienterstatningen har undersøgt det tragiske tilfælde, hvor en ung mand døde af meningitis. Tragedien kunne have været undgået.

Ved årsskiftet døde en 17-årig af smitsom meningitis. Patienten døde nytårsmorgen, efter at familien flere gange havde ringet til akuttelefonen 1813. Men han kom først på hospitalet 22 timer efter det første opkald, og det fik fatale konsekvenser.

Forinden ringede han til akuttelefonen og sendte billeder af sine symptomer. Men i stedet for at sende en ambulance, bad man drengen om selv at komme til hospitalet. Det gav i følge Patienterstatningens afgørelse en forsinkelse, der, hvis den var undgået: “Med overvejende sandsynlighed havde betydet, at drengen havde overlevet uden varige gener”.

Endnu to unge mænd døde af sygdommen i vinter, og deres sagsforløb er også kritiseret af Patienterstatningen i afgørelsen.

1813 har siden 2014 erstattet den daværende ordning med lægevagt. Nu ringer man og bliver visiteret af sygeplejersker eller læger, der under vejledning af andre læger, rådgiver patienterne.

Tidligere var også jordemødre placeret ved telefonerne, men de er blevet fjernet fra telefonerne efter kritik.

Det Konservative Folkeparti mener, at 1813 er en kuldsejlet skude. At systemet med fjerndiagnosticering af personale uden lægefaglige kundskaber er en fejlkonstruktion og at den rigtige løsning er nærliggende.

Vores tillid til 1813 er ikke-eksisterende. Ordningen fungerer ikke, og derfor stemte vi imod den. Vi mener, der skal indgås en aftale med de praktiserende læger, så de tager telefonen igen. Ligesom de gør i resten af Danmark. Vi forstår ikke hvorfor man skal have et dårligere tilbud som borger i Region Hovedstaden, end man får i resten af Danmark.

Hvis vi kunne bestemme ville vi have en lægevagtsordning, ligesom de har det i det øvrige Danmark. Det vil vi, fordi telefondiagnostisering er noget af det allersværeste i og med, at man ikke har patienten siddende overfor sig og ikke kender patienten.

Derfor er det en mærkesag for Det Konservative Folkeparti at få rettet op på 1813-omdømmet og sørge for, at der ikke sker fejl, der koster liv, som i sagerne med de tre meningitistilfælde.

Vi er ikke trygge ved, at det ikke er læger med speciale i almen medicin, der rådgiver. Vi synes, det er synd, at man sætter sygeplejersker og jordemødre på den opgave. Deres spidskompetence er jo den nære pleje, ikke at sidde og snakke telefon.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *