Valgår – også for de unge
debat Den 21. november er der valg i Ballerup. Det er her hver enkelt borger, har muligheden for at stemme dem ind, der skal repræsentere dem i kommunalbestyrelsen. Det har de fleste faste læsere af Ballerup Bladet nok styr på, og har prøvet at sætte krydset flere gange.

Men der er en rimelig stor gruppe, hvor det er første gang, at de skal deltage i et valg. Oftest er det også den gruppe, der har mindst styr på, hvad det lige er, det der kommunalvalg går ud på. Jeg har endda oplevet, at nogle af mine klassekammerater på Borupgaard Gymnasium har sat spørgsmålstegn ved, om deres stemme overhovedet gør en forskel.

Ved valget i 2013 formåede man at løfte de unges valgdeltagelse markant. I 2009 lå valgdeltagelsen på landsplan på 47,1 procent, mens man på landsplan kom op på hele 71,9 procent fire år efter i 2013. Det skete som resultat af en målrettet indsats foretaget af den daværende regering med blandt andet Dansk Ungdoms Fællesråd i ryggen.

Indsatsen er sparet væk i år, fordi nu har man jo løftet stemmeandelen, mener regeringen. Det er en forkert konklusion efter min mening, men det sætter ansvaret ud lokalt for at få løftet de unges interesse for kommunalpolitik.

Det er mit håb, at alle partierne er klar på at sætte ting på dagsordenen, som omhandler de unges dagligdag. Der skal visioner på bordet omhandlende eksempel lærepladsgaranti for unge med en erhvervsuddannelse i kommunen, flere tilgængelige ungdoms- og studieboliger i kommunen, psykologhjælpen til unge under 25 år og sidst men ikke mindst, håber jeg, at der kommer nogle visioner for foreningslivet, som rigtig mange unge er en del af.

Jeg glæder mig i hvert fald selv til at følge valgkampen, som nu begynder at tage fart men husk nu, at de unge skal være med. Demokrati kræver oplysning og deltagelse blandt førstegangsvælgerne. Skal det ske, bliver kandidater til og siddende kommunalbestyrelsesmedlemmer nødt til at sætte ting på dagsordenen, der også kommer de unge vælgere ved.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *