Vagter mod uro på biblioteket
Bibliotek-1.jpg
Ballerup Bibliotek har indskrænket den selvbetjente åbningstid efter, at unge har brugt biblioteket som varmestue i weekenderne. Foto: Privatfoto
Kultur Ballerup Bibliotekerne har indskrænket den selvbetjente åbningstid og ansat vagter, der skal sørge for ro og orden, når der ikke er personale på.

Det er torsdag aften på Ballerup Bibliotek, og klokken er 20.30. Personalet er gået hjem, men som en ekstra service overfor lånerne, holder biblioteket åben til kl. 22. Her kan man ved hjælp af sit sygesikringskort lukke sig ind på biblioteket og i ro og mag gå på opdagelse i bøgernes verden.

»Der plejer at være en vagt. Men jeg har aldrig følt mig utryg ved at være her, heller ikke selv om, der har været noget uro,« siger en ung kvinde, der venter på nogle andre unge, der sidder og arbejder i et af studierummene på anden sal.

En ung mand sidder fordybet bag en computere og på førstesal sidder en mand og læser avis.

Alt ånder fred og idyl på biblioteket denne aften. Men sådan er det ikke altid. For et par måneder siden har Ballerup Bibliotekerne indskrænket den selvbetjente åbningstid, således at der ikke længere er åbent fredag og lørdag aften.

Utryghed blandt lånerne

Ifølge digital leder Michael Anker skyldes det, at unge har brugt bibliotekerne som varmestue og givet anledning til utryghed blandt lånerne.

»Den sene åbningstid er et tilbud, og hvis nogen ønsker at ødelægge det, er det forholdsvist nemt,« siger digital chef på Ballerup Bibliotekerne.
I Måløv morede en gruppe drenge sig med at ’knalde’ en bamse. Et pinligt optrin fanget på videokameraet, som efterfølgende gav anledning til røde ører hos de pågældende.

I Ballerup har nogle unge brugt biblioteket som et sted at samles i store grupper om at spille computerspillet Counterstrike eller feste.
Ifølge Michael Anker er der kun blevet ødelagt småtterier, og siden man har lukket ned for det aftenåbne bibliotek fredag og lørdag, har der ikke været problemer.

Derudover har det ifølge den digitale chef en præventiv virkning, at de unge ved, biblioteket er videoovervåget, at der kan være vagt på, og at de personligt komme til at hæfte for ting, de måtte ødelægge.

Ifølge husordenen må unge under 18 år slet ikke være på biblioteket om aftenen, med mindre de er i selskab med voksne, ligesom lånerne heller ikke må lukke nogen ind på biblioteket, hverken børn eller voksne.

6 kommentarer om “Vagter mod uro på biblioteket”

 1. O.Jensen siger:

  Det er da også en tåbelig ide at have åbent uden personale .

 2. Karsten Kriegel siger:

  Nej, det fungerer da fint. Dejligt at os på arbejde kan komme om aftenen uden for åbningstiden og ordne vores biblioteksforretninger.

  Fordi en gruppe ikke kan finde ud af, hvordan man opfører sig på et bibliotek, skal jo ikke gå ud over alle. Så må der vagter til.

 3. O.Jensen siger:

  Nej det fungere ikke fint ,som artiklen påpeger er der behov for vagter .
  Så det handler ikke om, at man kan komme om aften uden for åbningstiden ,
  flere borgere føler sig utrygge .
  Så var det ikke en ide at have personale tilstede istedet for vagter .
  Tanken om aften åbent er ikke tænkt rigtigt igennem .

 4. Karsten Kriegel siger:

  Hvad skal personalet kunne gøre, som vagterne ikke kan?

  Det er ikke medarbejdernes opgave at løse konflikter blandt utilpassede unge.

 5. O.Jensen siger:

  Problemerne opstod før der var vagter på !
  Hvad er der galt med ordinært personale .

 6. Karsten Kriegel siger:

  Ja, vagterne er et resultat af de opståede problemer.

  Der er skam ikke noget galt med ordinært personale, men de dog ikke uddannet til at tage sig af utilpassede unge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *