Tryghed og grønne buske på dagsordenen
beboermøde_grantoften_1.jpg
Der blev lyttet og diskuteret tryghed og nye tiltag på beboermødet i Grantoften. De fleste var enige om, at de nye tiltag med rydning af mørke steder og mere lys er godt. Men mange kritiserede politiets manglende reaktion, hvis der sker noget. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Debatmøde En lang række beboere havde trodset mørke og blæst og fandt vej til beboermøde om tryghed og kommende tiltag i Grantoften.

Nede i kælderen i salen under Grantoftecentret havde i omegnen af 50 beboere lagt vejen forbi på denne blæsende onsdag aften for at diskutere tryghed i Grantoften.

Fremmødet var om ikke prangende, så dog ganske udmærket og meningen med mødet var at fortælle beboerne om de planer og tiltag som kommune, afdelingsbestyrelsen i Ballerup Boligselskab og SSP har for at skabe tryghed i området.

Et stort panel af myndighedspersoner bestående af blandt andre borgmester Jesper Würtzen (A), leder af lokalpolitiet Lars Lypart, skoleleder Henrik Carlsen fra Grantofteskolen og repræsentanter fra Ballerup Kommunes tekniske forvaltning var placeret i front foran de mange fremmødte. De skulle fortælle om de ting, som allerede var i gang og hvad der kunne tænkes at kunne laves fremover.

Et trygt sted

Ballet blev åbnet af Jette Fesner fra afdelingebestyrelsen, som fortalte om den tryghedsvandring, som man har foretaget i området. Konklusionen var klar. Grantoften er et godt sted at bo, der er trygt og sikkert og det skal der blive ved med at være. Man kunne på den baggrund godt tænke, at så var det jo omsonst at holde et stort anlagt beboermøde om tryghed. Ikke desto mindre fortalte hun, at der var foretaget en del udtynding i beplantningen for at skabe mere åbne flader og færre gemmesteder og skumle steder, hvor der kunne foregå lyssky ting, ballade og hærværk.

Blandt andet skal er også være bedre lys ved stier og veje, så man ikke får de mørke og utrygge steder i området.

Også borgmester Jesper Würtzen roste området og fortalte, at selvom der bor mere end 3000 mennesker i Grantoften, så er der generelt roligt og rart. Men at der netop er behov for at åbne og få mere lys og luft ind og samtidig henledte han opmærksomheden på, at nogle få episoder ofte bliver eksponeret ud over det normale.

Lars Lypart fra lokalpolitiet fremlagde de seneste kriminalitetstal, der ikke viste nogle alarmerende tendenser – tværtimod er kriminaliteten for nedadgående.

Distriktsleder Henrik Carlsen fra Baltorpskolen slog til lyd for, at skolen fremover skulle inddrage området mere i deres arbejde. Der skulle afholdes aktiviteter sammen med blandt andet beboeren i Grantoften, uanset om man havde børn i skolen eller ej. Langt de fleste af de fremmødte var beboere, som ikke har haft børn i skolealderen i mange år. Men derfor er inklusion med området stadig vigtig, pointerede Henrik Carlsen.

Nye tiltag

Der blev strukket ben og drukket sodavand i pausen og to repræsentanter fra Ballerup Kommunes center for By, Erhverv og Miljø fortalte om de steder, hvor man havde tyndet ud i buskads og havde givet bedre oversigtsforhold, så beboerne kunne føle sig mere trygge og have et bedre udsyn. Samtidig skulle udtyndingen give Grantoften en bedre sammenhæng med de omkringliggende områder.

Derefter var der tid til spørgsmål fra salen. Til at begynde med var det meget trægt og der var generelt tilfredshed med det, der var blevet fortalt. Folk var tilfredse med udtyndingen af beplantningen, planerne om bedre belysning og mere åbne arealer faldt i god jord og borgmesteren opfordrede endda beboerne til at søge om penge fra Borgermillionen, så de kunne få lidt tilskud til nye projekter – blandt andet belysning.

Hvor er politiet?

Så spørgelysten var mildest talt begrænset. Men da Jette Fesner begyndte at presse lidt på for at få spørgsmål, var det tydeligt, at trygheden stadig var et tema. Især de mange unge, som holder fest og mødes på boldbaner og andre steder i området. En del hærværk og graffiti bliver begået mens beboerne kan se det. Politiet bliver kontaktet, men ofte er beskeden, at de ikke kommer.

En af de fremmødte lokalbetjente fortalte, at man altid kunne ringe 114 eller skrive en mail, men at det ikke kunne garanteres at politiet mødte frem med det samme. Det er mandskabet simpelthen ikke til.

Et stykke tid koncentrerede debatten sig om det emne inden der blev sluttet af med en klar konklusion for aftenen. Planerne for forskønnelse og åbningen af Grantoften var populære og alle kunne sagtens se behovet. Problemet er mere den manglende tryghed, når politiet ikke dukker op.

»Jeg synes selv mødet var godt og der var mange gode ideer, som bestemt vil være gode for Grantoften. Men jeg føler ikke, at jeg fik noget svar fra politiet. Jeg fik bare en sludder for en sladder,« siger Dorthe Larsen, som flere gange under mødet påpegede, at hun havde været vidne til ulovligheder og havde kontaktet politiet, men uden at der skete noget.

Hård prioritering

Kritikken ærgrer chefen for lokalpolitiet, Lars Lypart.

»Det ærgrer mig og det gør ondt på mig, når jeg hører den kritik. Men jeg må også sige, at der bliver prioriteret benhårdt. Vi har endda været så heldig at være den eneste politikreds, der har fået lov til at beholde vore lokale betjente, men vi er hårdt presset med andre opgaver. Det er ærgerligt. Men jeg kan i hver fald sige, at vi gør hvad vi kan, når borgerne henvender sig,« siger Lars Lypart.

Mødet var hævet og vagten skulle lukke salen af. Stilheden sænkede sig over Grantoftecentret og området og kun blæsten og mørket kunne give en lille antydning af utryghed i det store boligområde i Ballerup, der tilsyneladende kan se frem til flere tiltag, der skal skabe åbenhed og sammenhold og gøre Grantoften lidt tryggere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *