Succes med motor og to hjul
cross_16.jpg
Fuld pedal og fælleskab. Motocross-projektet for unge er blevet en stor succes og nu venter endnu en sæson med fart og fælleskab. Foto: Arkivfoto: Flemming Schiller.
Ungeindsats Er der noget der kan få friske drenge til at flokkes, så er det kubik og brede dæk. Også selvom der kun er to dæk og kubikkene sidder i en motocross-knallert. Derfor er Ballerup kommunes motocross-indsats blevet en stor succes. Nu venter en ny sæson.

For snart et år siden fik ungafsnittet i Ballerup Kommune den ide, at man kunne nå en del af de unge, primært drenge i alderen 14-17 år, ved at give dem muligheden for at køre motocross.

Målgruppen var især drenge, der måske i forvejen havde en del problemer at bøvle med og ikke benyttede sig af andre klubtilbud. Unge, der måske var i risiko for at havne på et galt spor i livet.

Derfor begyndte lånte man motocross-banen ved Lautrupgård et par gange om ugen og inviterede knægtene til at køre.

Det blev en gedigen succes. Efter første sæson har man næsten fået 100 unge til at køre cross og har samtidig fået skabt et stærkt sammenhold og givet de unge et nyt indhold gennem motorlarm, hygge og fællesskab.

Tættere på hinanden

»Vi har nu været i gang i en sæson og går snart i gang med den nye sæson. Vi har fået 30 unge fra Grantoften, 30 unge fra Skovlunde-klubberne og 30 unge fra andre steder til at komme ud på ’gården’ og køre cross. Det må siges at være en stor succes. Men der handler ikke kun om antallet. Det handler også om, at de har fået så meget ud af det. Vi er kommet meget tættere på den unge og de er kommet meget tættere på hinanden. Det har klart tiltrukket dem, som leder efter noget fart og spænding og det har de fået, men under nogle ganske andre og mere positive rammer, end de måske ellers ville søge det,« siger Kristian Juul fra kommunens ungeafsnit.

For projektet handler ikke bare om at komme ud at køre motocross, selvom det naturligvis er en stor del af det hele. For det hander også om at give ansvar til de unge, give dem et fællesskab og et sammenhold, som stille og roligt er blevet bygget op og så handler det om selvtillid.

Ansvar omkring bordet

»Det kræver noget at kravle op på maskinen og køre derudad som 14-15-årig. Men vi har også givet drengene et fællesskab. De hjælper hinanden og tør vise hinanden en anden side af sig selv. Ansvarsfølelse overfor hinanden og tingene. Samtidig afholder vi også fællesaftener, hvor vi spiser sammen og snakker. Mange af dem har måske aldrig prøvet at sidde omkring et middagsbord og snakket om, hvordan deres dag er gået eller hvad de har oplevet eller hvordan de har det, sådan som man gør i mange familier. Så på den måde oplever de et fælesskab, som de ikke har haft før. Vi kan se, at de hjælper hinanden og støtter hinanden på en helt ny måde og samtidig kommer de et sted, hvor der sker noget spændende,« siger Martin Pedersen fra Ballerup kommunes ungeafsnit. Han står selv i køkkenet og bikser mad sammen, når der er fællesspisning med motocross-drengene.

Projektet har også et mere langsigtet perspektiv, nemlig at bryde fødekæden til banderne og holde de unge væk fra den slags fristelser.

»De unge skal have et andet fællesskab end på gaden, og det kan de få her,« siger Martin Pedersen.

Nu med mere cross

Den 1. april begynder den nye sæson og med den store succes i mente bliver der endnu en dag på banen for de unge. Nu kan der også køres motocross søndag aften som supplement til de tirsdage og torsdage, som man i forvejen kører på banen. Samtidig har projektet lånt en ekstern bane fire gange, hvor de unge kan køre i konkurrence med hinanden og dermed få endnu mere kubik i blodet men også udbygge fællesskabet og sammenholdet i det motoriserede succesprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *