Mere hjælp til borgere med demens
Tabu Ballerups demensvenner vil sætte endnu mere fokus på demenssygdomme. Derfor efterlyser de folk, der vil gøre en ekstra indsats.

Demens er en sygdom som rammer rigtig mange ældre mennesker. Det anslås, at omkring 900 personer i Ballerup lider af demens i sværere eller mildere grad og der er kendskab til omkring 450 borgere med demens i kommunen.

Derfor har Ballerup en gruppe såkaldte demensvenner, der hjælper folk med demens i det daglige. Det kan være ved at hjælpe på gaden, i supermarkedet eller andre småting. At være demensven er ganske uforpligtende og de 250 demensvenner, der allerede er tilknyttet ordningen er meget forskellige mennesker, der ikke er forpligtet på anden måde end ved at gøre lidt, når lejligheden byder sig.

Matcher folk

Men nu vil Ballerup Demensvenner gøre samarbejdet lidt mere forpligtende. Derfor søger de efter folk, de gerne vil gøre lidt mere for en borgere med demens.

»Vi har omkring 250 demensvenner i Ballerup, der gør lidt ekstra og hjælper til på gaden eller i supermarkedet. Men det er meget uforpligtende og man binder sig ikke til noget ved at være demensven. Vi kunne godt tænke os at få nogen demensvenner, der vil forpligte sig lidt mere. Vi kalder det demensmatch og handler om at man bliver matchet med en borger med demens, der måske har de samme interesser som en selv. Hvis man for eksempel har en fælles interesse for at fiske, så kan man blive matchet med en, der fisker. Dermed kan man dyrke samværet og begge kan få noget ud af det. Det handler selvfølgelig om interesser og fælles kemi,« siger Henriette Nielsen, demenskoordinator i Ballerup Kommune.

Bryde tabu

Hun håber på, at man ved at få nogle af demensvennerne til at forpligte sig til et mere ’fast’ samvær kan nedbryde tabuer og få sat ord på en sygdom, som rammer mange ældre og som er svært at forstå for udenforstående.

»Vi ved, at det betyder meget for en borger med demens at være sammen med andre og mødes med andre. Vi vil gerne bryde et tabu og samtidig skabe en relation til glæde for begge parter. Derfor håber vi også, at vi kan finde nogen, der vil lidt mere end bare tilfældig hjælp i supermarkedet. Vi er meget glade for den indsats, som vores demensvenner gør, men et mere forpligtende fællesskab kan betyde rigtig meget,« siger Henriette Nielsen.

Kom på kursus

Hvis man har lyst til at hjælpe en person med demens kan man komme på kursus for at lære mere om demensmatch. Kurset er ikke forpligtende og man kan beslutte sig efter kurset, men det vil give en indsigt i, hvad det kræver.

Kurset afholdes den 5. april fra klokken 17 til 19 på Ballerup Rådhus. Man mødes i indgangen og det er så Henriette Nielsen og frivillighedskoordinator Susanne Shjølin, der vil står for kurset.

Man kan læse mere om projektet på www.demensven.dk/match.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *