Lokal forfatter skriver om seksuelle minoriteter
Line-Lybecker_8.jpg
Line Lybecker skriver fantasy for voksne, og nu også ungdomsromaner. Lige nu er hun aktuel med bogen ’Historien om en dreng’. Den første i en triologi, der handler om køn og seksualitet. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Litteratur Line Lybecker har fortalt historier siden barnsben, før hun kunne skrive og læse. Nu udgiver den 29-årige Ballerup-borger sin anden ungdomsroman om at være ung og tilhøre en seksuel minoritet.

 ’Historien om en dreng’ hedder en ny bog, som netop er udkommet på forlaget Calibat, og som tager seksualiteten under behandling. Den svære af slagsen, når man er 17 år, søgende og usikker, og føler sig tiltrukket af sit eget køn.

Det er den 29-årige forfatter Line Lybecker fra Ballerup, der har skrevet bogen, som er den første i en triologi om netop at være ung og tilhøre en seksuel minoritet. Hendes debutroman udkom sidste år, ’Mere end veninder’, og udmærker sig ved at være en ungdomsroman, der beskæftiger sig med homoseksualitet. Et emne, der optager forfatteren. Hun har selv mange venner i LBGT-miljøet og betegner sig som biseksuel.

»10 procent af danskerne er LBGT (lesbiske, bøsser, biseksuelle eller transkønnede), og vi har alle nogen i vores omgangskreds. Mange holder det hemmeligt og tør ikke fortælle det til selv de nærmeste,« siger Line Lybecker, der gerne ville skrive en ungdomsbog, der kredser om dette emne. At det endte med at blive en ungdomsroman, hvori der indgår en lesbisk pige, var ikke planlagt. Men bogen nærmeste forlangte at blive skrevet.

»Normalt skriver jeg fantasy for voksne, men ideen til ’Mere end veninder’ opstod for fem-seks år siden, da jeg en dag stod og vaskede op. Pludselig begynder bogens hovedperson ’Anja’ at tale til mig. Og det var så påtrængende, at jeg måtte stoppe med at vaske op og sætte mig til at skrive. Bogen handler om Anja, der er en almindelig teenage-pige med almindelige teenageproblemer, og som tilfældigvis også er lesbisk, fortæller Line Lybecker.

Svært at være anderledes

Under redigeringen af bogen, syntes forlagsredaktøren imidlertid, at det homoseksuelle tema fyldte for lidt, og heraf opstod ideen om, at Line Lybecker også skulle skrive en triologi. Og det passer den 29-årige forfatter fint, for der findes ikke mange ungdomsromaner, der beskæftiger sig med det besværlige kærligheds-og sexliv for unge homoer, biseksuelle og transkønnede. 

»Det har fyldt meget for mange af mine venner, for hvordan får man sagt det til forældrene, og hvad siger omgivelserne. Og især for drengene er det svært. Det er mere ok at to piger holder i hånd og kysser. Selv om det virker til, at nutidens teenagedrenge godt kan kramme. Det kunne de ikke, da jeg var teenager. Det er svært at være dreng og homoseksuel« siger hun, der så småt er gået i gang med den næste bog i triologien, der handler om en 14-årig dreng, som ønsker at være en pige. En bog der kræver indgående research i de biologiske forandringer, en dreng gennemgår i puberteten.

Næring til sjælen

»Transkønnethed er netop blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser. Og det er fint, men folk ved ikke noget om det, hvor komplekst det er. Hvornår skal man starte hormonbehandling, og hvad med operationer. Eksempelvis er stemmen et problem, man er nødt til at forholde sig til, inden drengen går i overgangsalder, så han ikke får en mands stemme. Det kan være vanskeligt at operere sig ud af bagefter, ligesom begyndende skaldethed sker for mange mænd i begyndelsen af 20’erne og har indflydelse på udseendet,« siger Line Lybecker, der er cand. mag i dansk fra Københavns Universitet, og driver et lille forlag ’Ulven og Uglen’ fra kælderkontoret i barndomshjemmet på Slettebjergvej, hvor hun i dag bor med sin mand, Janus, corgien Nougat og en kat. Derudover læser hun korrektur og redigerer tekster på freelance-basis. Det giver smør på brødet, mens bøgerne giver næring til sjælen.

Hende den underlige

»Jeg har altid vidst, jeg skulle være forfatter. Lige siden jeg var barn og endnu ikke kunne læse og skrive, fortalte jeg historier om mine bamser og Polly Pocket, som min mor så skrev ned og jeg tegnede til. I første klasse lavede jeg en bog om mit legetøj, » husker Line Lybecker, der skrev sin første roman som 14-årig, som forældrene fik til deres sølvbryllup. Fra kælderen drev faren smedefirmaet Aage Petersen & Sønner, og det var her Line Lybecker gik på hugst efter kladdehæfter, hun kunne forvandle til noveller og romaner.
»Som barn var jeg hende den underlige, der skrev historier, og gik på en skole med et kristent fundament (Thomasskolen, kristen friskole i Skovlunde, red). Men jeg kom ikke fra et kristent hjem, jeg er enebarn, og mine forældre fik mig i en sen alder. Jeg blev ikke mobbet, men jeg var meget alene som barn, så jeg opfandt min egen verden og mit eget sprog,« siger Line Lybecker, der har taget fantasien med ind i sit voksenliv.

Fascineret af fantasy

Fantasy-genren hører til hendes favoritter, ligesom rollespil var en stor del af hendes liv i nogle år. Det var også i det miljø, hun mødte sin mand, der scorede hende med sin viden om tempelriddere og Johanitter. Deres fælles fascination af magi, fantastiske universer og hemmelige graler giver brændstof til Line Lybeckers skrivetrang. Hendes litterære forbillede er J. K. Rowling, der blev berømt og hovedrig på sine bøger om Harry Potter, som har alt det, en god fantasy-roman ifølge Line Lybecker skal have – håb, humor og hjertevarme.

Kvaliteter hun har fundet blandt ligesindede unge, for mens barndommen var præget af at være i sit eget selskab, så gav teenageårene via internettet adgang til et helt nyt univers.

»Her mødte jeg andre unge, som kunne lide at skrive som mig, og som skrev online,« fortæller Line Lybecker om det møde, der blev starten på landsforeningen ’Håbefulde, unge forfattere’, som hun blev formand for, og som arrangerer skrivekurser, laver skriveøvelser og udgiver medlemsblad. En god del af dem, er i dag etablerede eller i gang med at blive etablerede forfattere, konstaterer Line Lybecker med en vis tilfredshed.
’Historien om end dreng’ er udgivet af forlaget Calibat. Line Lybecker signerer sin bog i Arnold Busck i Ballerup Centret fredag den 24. marts kl. 16-17.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *