Vintertid på byen bedste bondegård
grantoftegård_bag_om_18.jpg
Glade grise kommer på friland, så snart vejret tillader det. Også selv om nogle af naboerne kan finde på at klage over, at grisene larmer. Foto: Flemming Schiller.
Årstid Selv om der er frost i jorden, dyrene er i stald og de nye afgrøder lader vente på sig, er der aktivitet på Grantoftegaard i Pederstrup. Udover at drive økologisk landbrug og fungere som uddannelsessted for unge og voksne med særlige behov er den socio-økonomiske virksomhed også en oase for byens borgere, ikke mindst når der er høstmarked og læmmedag.

Grisene venter på at frosten går af jorden og de igen kan komme på friland. Det samme gælder for køerne og de 300-400 får, der er i stald på Grantoftegaard og snart er klart til læmme.

Alle de drægtige får er netop blevet scannet for at sikre, at de får næring nok. Dyrene er blevet inddelt i folde alt efter hvor mange lam, de har i maven. Får med et lam i en fold, to lam i en anden og så fremdeles.

»På den måde sikrer vi, at det enkelte dyr får mad nok, og at de får nogle sunde lam,« forklarer Sune Sørensen, der er driftsbestyrer på gården.

Lammekød og skøn natur

Udover at forsyne Ballerup-borgerne med økologisk lammekød og dejlige naturoplevelser på de grønne områder i kommunen, indgår både får og køer i kommunens naturpleje.

Sommerhalvåret igennem kan man se Grantoftegaards traktor med den røde kreaturvogn spændt bagpå krydse gennem kommunen, når dyr skal flyttes fra et græsningsareal til et andet.

»Vi holder hele tiden øje med arealerne, vi holder jo ikke golfbaner, så vi skal sørge for, at de ikke græsser for meget af. Og får vi en periode med tørke, så skal vi også være ekstra opmærksomme,« forklarer Rune Sørensen om naturplejen, der foregår i tæt samarbejde med kommunens biologer.

Køer på hotel

I ti år har det samarbejde stået på, og først nu begynder man at kunne høste frugten af det, hvad angår den invasive og giftige bjørneklo. Den er nemlig mindre udbredt end tidligere.

»Det tager så lang tid, fordi bjørnekloens frø er spiredygtige i ti til 15 år,« forklarer Rune Sørensen om Bjørnekloen, som udmærket tåles af får og køer.
Rundt regnet 100 køer indgår i besætningen på Grantoftegaard, men ikke alle er opstaldet i

Ballerup. Nogle af køer er sendt på hotel hos en økologisk landmand på Sjælland, indtil vejret igen tillader, de kan komme på græs.

Køerne er af racen Limousine, der giver nogle gode bøffer. Cirka halvdelen af kødet bliver afsat til Køkken Ballerup, der serverer det økologiske oksekød for kommunens plejehjemsbeboere. Resten af kødet bliver solgt til private via hjemmeside og gårdbutikken.

Og måske kommer der også snart kanin på middagsbordene i Ballerup og omegn.

Kanin på middagsbordet

Grantoftegaard har nemlig det seneste år været med i et samarbejde med Landbrug og Fødevarer og to økologiske landmænd om opdræt af økologiske slagtekaniner. Gården har således været med til at sætte standarder for, hvordan man holder økologiske slagtekaniner i Danmark.

Til at teste kødet og kvaliteten af de tre forskellige kaninracer, der har været en del af forsøget, har partnerne haft aftaler med to hoteller og Hotel-og Restaurantskolen.

Udover at være slagtekaniner indgår dyrene også i det pædagogiske arbejde på Grantoftegaard.

Ligesom alle de øvrige dyr, som er en del af driften på den gamle gård i Pederstrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *