Villakvarterets plage
Debat Røg fra brændeovne i villakvartererne er en plage, som de berørte naboer og forbipasserende er tvangsindlagte til at indånde. Ophold i egen have kan være mere end ubehageligt, og ventilationsanlæggene suger mængder af ildelugtende røg ind i vore boliger.

Brændeovnsfyring er langt den mest sundhedsskadelige varmekilde i Danmark. Det er urimeligt og uforståeligt, at denne unødvendige brændefyring i byområder er tilladt og accepteret af myndighederne. Udledningen af partikler fra brændeovne er i følge Miljøstyrelsen og Danmarks

Miljøundersøgelser større end partikeludledningen fra biler og forårsager flere hundrede dødsfald om året. Det såkaldte Miljøøkonomiske Råd vurderer i sin 2016-rapport, at sundhedsbelastningerne beløber sig til 4,1 milliarder kroner årligt. Hertil skal også lægges bidraget fra brændeovnsfyring til den globale opvarmning. Alligevel tager myndighederne meget let og ubekymret på problemet. Der findes vel næppe et hus i Ballerups parcelhuskvarterer, der udelukkende er brændeopvarmet, så hvorfor skal vi acceptere denne plage med hyggefyring?

Kommunen har vitterligt tilladelse til at begrænse brugen af brændeovne, men gør det ikke. I årenes løb er der kommet opfordringer til kun at fyre med tørt og ubehandlet træ. Fint nok.

Men hvis man går rundt i parcelhuskvartererne, ser man alligevel stakkevis af opskåret træ fra paller. Dybt kritisabelt, da paller ofte er inficeret med giftige stoffer. Og selv om man fyrer med tørt og rent træ, nytter det ikke meget, hvis man bruger gamle ovne, der sviner langt mere end moderne, miljømærkede ovne, som burde være lovpligtige.

Prøv selv en diset, fugtig aften med lavthængende skyer at gå en lille tur i et af vore villakvarterer – men hold vejret, for det er ikke en rar oplevelse.

5 kommentarer om “Villakvarterets plage”

 1. Keld siger:

  Ja det er det tilbagevendende problem i vinterhalvåret. Kan se du bor i Smørum og jeg kan kun sige det er også et problem i Ballerup. Har ikke klaget til kommunen endnu men påtænker det. Problemet er bare det hos os er svært at definere præcis hvor det kommer fra.

  Mht at ventilationsanlægget suger røg ind, så ved jeg at et kulfilter kan klare den del af det. Men når man så gerne lige vil lufte ekstra ud før sengetid så er problemet der jo alligevel.

  Jeg kunne godt håbe at kommunen kunne lave en informationskampagne om korrekt fyring i brændeovne. Der har været en lille annonce i Ballerup Bladet men det er jo slet ikke nok. Og i øvrigt ved jeg ikke om det er nok med information, men det kunne vel hjælpe lidt. Måske kommunen kunne sende et par mand ud og gå en runde 🙂

  Jeg forholder mig i øvrigt ikke til hvor vidt det er sundhedsskadeligt, kun at det nogle gange opleves som om der bliver pustet cigaretrøg ind når man lufter ud på børeværelset og det er altså ikke særlig fedt, men derimod ret ubehageligt.

 2. Thomas Kruse Petersen siger:

  Jeg hyggefyrer aldeles ikke. Brændeovnen er en hurtig og effektiv måde til, at hæve temperaturen i dagligstuen og ikke i resten af huset. Det har nedbragt forbruget af naturgas med 50 procent og det tæller vel også med i det samlede energiforbrug. Jeg er enig i, at fyring med paller, malet træ osv. er noget svineri, men så gå dog efter de trods alt få syndere. Den lokale skorstensfejer ved som regel hvem er ikke fyrer korrekt og kan hjælpe med råd og vejledning. Forbud har vi nok af i dette land.

 3. Steen Strøm siger:

  Det er desværre op ad bakke da alle snakker om forureningen fra brændeovne men ingen politikere vil røre den sag med en ildtang. Det er en tabersag da rigtigt mange har brændeovne og rigtigt mange bruger den til primær opvarmning.

  Der sælges i tonsvis af briketter i presset savsmuld hvoraf nogle stinker afskyeligt.

  Personligt lufter jeg meget ud, uanset om det fryser 20 grader
  Alt efter vindretningen får jeg så glæde af røgen fra de forskellige naboers brændeovne.

  Nu er jeg ikke konfliktsky, så jeg har besøgt mange af mine brændeovnsfyrende naboer og haft en alvorlig snak om generne.
  Det værste jeg til dato har oplevet var et ældre ægtepar der fyrede med koks, det stoppede de med efter mit ‘venlige’ besøg.

  En moderne velfyret brændeovn kan med tørt egebrænde godt ‘dufte’ men de fleste har for stor en brændeovn så de skruer ned for luften så den står og fimser.

  Der er mange regler på området, visse steder må du ikke fyre om natten, hvilket er rimeligt nok for os der sover for åbent soveværelsesvindue, så er det ‘kun’ støjen fra genboens varmepumpe der generer.

  Mit råd er, snak med dem der altid har gang i brændeovnen, det er ikke sikkert de tænker over det og har vænnet sig til lugten.

  Politikere skyr tabersager

  1. Finn Eriksson siger:

   Hej Steen Strøm
   Først i dag er jeg blevet opmærksom på Ballerup Bladets debatmuligheder. Så derfor først nu mine bemærkninger til dit debatindlæg fra februar. Vi er naturligvis rørende enige, men vi bør ikke finde os i, at vi ikke har ren, frisk luft inde i vore stuer og heller ikke ude i vore haver. Der har på det sidste været noget kærkomment debat i avisen, og jeg vil opfordre dig til også at komme med læserbreve. Specielt for os, der har automatisk, mekanisk ventilation er der forrykt, at vi ikke kan få ren luft ind i vore boliger, fordi naboer absolut skal hyggefyre. Jeg har kontaktet kommunen, men det er formodentlig tvivlsomt, om de vil gøre noget ved det. I det mindste kunne de forbyde de gamle, ikke-miljøgodkendte (svanemærkede) brændeovne.
   Venlig hilsen
   Finn Eriksson

 4. o.v.jensen siger:

  Tænk hvis der ikke var – brænd afgifter – på el
  Så kunne i alle fyre med EL radiatore .

  ville det ikke være skønt , det ville være godt for miljøet .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *