Kultursammenstød i mørket
50_shades_4.jpg
Ungersvende i bar overkrop bød publikum velkommen med mousserende vin og kransekage forud for en aften i erotikkens verden. Foto: Flemming Schiller
Reportage Der var bobler, japansk bondage og erotisk litteratur i Baltoppen bio, da biografen og Ballerup Bibliotek var værter for et arrangement i erotikkens navn i anledning af premieren på ’Fifty Shades - i mørket’.

Bondage og bibliotek er to ord, der sjældent mødes i samme sætning. Men det gør de her, efter sidste uges kulturelle sammenstød i Baltoppen Bio, hvor biografen og Ballerup Bibliotek stod bag et arrangement i erotikkens navn.

Det er i øvrigt anden gang, de to kulturinstitutioner samarbejder på denne måde. Første gang, i forbindelse med premieren på den første film ‘Fifty Shades of Grey’, som var en publikumssucces, og igen i år blev billetterne revet væk.

Anledningen var premieren på den hypede film ‘Fifty Shades – i mørket’ baseret på den engelske forfatter L. James triologi om den unge Anastasia Steele, der møder den stenrige og dominante Christian Grey, der introducerer den jomfruelige litteraturstuderende til sin verden af S/M.

Skulle nogen have været i tvivl om, hvad de havde købt billet til, så blev det tydeligt i biografens foyer-område. Her stod to veltrænede ungersvende i bar overkrop og sorte butterflies, den ene med den lokalpatriotiske tatovering ‘2750’ hen over den ene side af brystet, og serverede røde bobler og kransekager formet som reb for det overvejende kvindelige publikum. Unge piger og midaldrende kvinder – og alt ind imellem – havde – sammen med en lille håndfuld mænd, trodset vinterkulden for at få pirret sanserne en mørk aften i februar.

Reb og kransekage

Sort velour, mannequin-dukker iført frækt lingeri, ansatte gemt bag øjenmasker i sølv pailletter samt kandelabre med sorte stearinlys, balloner og skåle med kondomer. Det skulle alt sammen illudere ‘det røde rum’ fra filmen – Christian Greys sadomasochistiske legestue.

Og mens foyeren fyldtes med forventningsfulde kvinder – og mænd – dukkede Peter Finne, den ene halvdel af Tossebageren fra Rugvænget op med en smuk rødhåret kvinde iført sort bodystocking og ditto øjenmaske.

Udover at have haft hænderne i aftenens kransekage, dyrker Tossebageren også japansk bondage, som han demonstrerede på den smukke rødtop, mens publikum ventede på at blive lukket ind i biografmørket.

Hvad der i foyeren fik de unge kvinder til at kigge væk, og de modne kvinder til i nysgerrighedens navn at hive mobiltelefonen op og fotografere demonstrationen, blev kun en smagsprøve på, hvad der ventede inde i salen.

Fantasi – en kraftig motor

Her fortsatte showet. Kvinden bliver bundet ind i sirlige bindinger og mønstre. Og selv om det var flot udført, var det følelsen af væmmelse og bekymring for kvindens ve og vel, der pressede sig på hos undertegnede, da hun blev hejst op i et dertil indrettet stativ, så hendes hoved hang nedad, og hun i øvrigt var fuldstændig hjælpeløs – ude af stand til at tage fra med hænder og fødder.

Endelig – blev rebene løsnet, og hun blev firet ned på gulvet, hvor tossebageren lagde et sort klæde over hende, inden hun fik samlet sig og listede ud af salen.

Erotisk stimulerende? Ikke hos denne tilskuer. Men smag og behag er som bekendt forskellig. Aftenens sanseligt pirrende indslag var til gengæld oplæsningen af den franske forfatter Anais Nins samling af erotiske noveller ’De små fugle’ skrevet i 1940’erne. Nin er kendt for at skrive erotisk litteratur af høj kunstnerisk karat.

Novellen snor sig om beskrivelsen af en kvinde, der bliver ‘taget’ af en fremmed mand, mens hun overværer en henrettelse. Liv og død, der går hånd i hånd. Det er stærke sager, som fik salen til at sprutte af kvalte fnis.

Fantasien er en kraftig motor, det er det, litteraturen kan, sætte gang i den indre biograf. Og således varmet op kunne publikum læne sig tilbage i sædet og lade aftenens film glide ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *