’Erhvervsskat’ på ejendomme møder kritik
Erhverv-virksomheder-34-1.jpg
I Ballerup Kommune betaler virksomhederne dækningsafgift på erhvervssejendomme. Det møder kritik fra Dansk Byggeri, der mener hovedstadskommunerne lukrerer på deres attraktive beliggenhed tæt på København og god infrastruktur. Foto: Arkivfoto.
Erhverv Hvert år indkasserer Ballerup Kommune cirka 85 millioner kroner på den såkaldte dækningsafgift. En skat på erhvervsejendomme som Dansk Byggeri nu langer ud efter.

Ballerup er en af de 17 kommuner i hovedstadsområdet, som opkræver en såkaldt dækningafgift.

En skat som Dansk Byggeri er ærgerlig over, for det betyder, det bliver ekstra dyrt at drive virksomhed. Alene i hovedstadsområdet opkræver kommunerne 1,5 milliarder kroner på denne konto.

Det er frivilligt, hvorvidt kommunerne opkræver dækningsafgiften, i mange landkommuner betaler erhvervslivet eksempelvis ingen afgift.

I Ballerup Kommune opkræver man den højst tilladte promillesats, hvilke giver rundt regnet 85 millionkroner i kommunekassen hvert år.

Den praksis giver anledning til kritik fra byggeriets brancheorganisation.

Lukrerer på beliggenhed

»Hovedstadskommunerne lukrerer på deres beliggenhed. Virksomhederne kommer af sig selv, fordi kommunerne er placeret der, hvor lokomotivet kører hurtigst. Det er en kedelig indstilling, kommunerne har, og samtidig vil de gerne have virksomhederne til at tage f.eks. socialt udsatte, flygtninge og lærlinge i deres virksomheder. En ekstra regning på 1,5 milliarder kroner tager af overskuddet i vores virksomheder, » siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden, Søren Tscherning.

Tilbagevendende kritik

Det er ikke første gang erhvervslivets brancheorganisationer er ude efter dækningsafgiften. Dansk Industri har tidligere peget på afgiften som en forhindring for erhvervslivet.

Og det har været et af de punkter, virksomhederne har peget på, når Ballerup Kommune er blevet målt i forhold til, hvor erhvervsvenlig den er.

Men ifølge borgmester Jesper Würtzen kommer dækningsafgiften indirekte erhvervslivet til gode:

»Skatterne bidrager til velfærdssamfundet, herunder at virksomhederne kan få veluddannede medarbejdere og velfungerende infrastruktur. Virksomhederne har det godt i Ballerup, ellers ville de ikke være her. Se bare Novo, der lige har købt en grund mere i kommunen,« lyder det fra borgmesteren.

I Gladsaxe Kommune, der på mange måde er sammenlignelig med Ballerup, har man sat afgiften ned fra 9,6 til 9,4 promille. Kan man forestille sig, at Ballerup vil følge efter og nedsætte afgiften?

»Der er intet, der er mejslet i stentavler, når det gælder skatter. Men når det er sagt, så har Ballerup Kommune udlagt mange af sine arealer til erhverv. Havde der ikke været erhverv, havde der formentlig ligget boliger, hvor folk skulle betale ejendomsskat og personskat. Vi har brug for pengene til øgede udgifter til bl.a. ældre og sundhedsudgifter, fordi vi får flere opgaver fra regionerne,« siger Jesper Würtzen.

Ballerup Kommune er med en kassebeholdning på 570 millioner kroner godt polstret, kunne det ikke være et godt tidspunkt at nedsætte afgiften?

»Kommunen er ikke godt polstret. Pengene er øremærket til en række anlægsprojekter, som banegårdspladsen, Ballerup Boulevard og lygtepæle, der skal udskiftes samt udvikling af Måløv.

Når pengene til de projekter er trukket fra, så har vi en likviditet, der svarer til 2.000 kroner pr. borger, sådan som Kommunernes Landsforening anbefaler,« siger Jesper Würtzen, der tager undersøgelserne af den kommunale erhvervsvenlighed med et gran salt.

»Det er ikke videnskabelige undersøgelser. Og jeg kan ikke genkende kritikken. Det er ikke det, jeg hører, når jeg et par gange om måneden er ude og besøge erhvervsvirksomhederne i Ballerup. Det er ikke dækningsafgiften, de klager over.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *