Pengekassen bugner i Ballerup
byskilte_ballerup_2.jpg
Ballerup er en ganske velhavende by. Der er mere end en halv milliard kroner i kommunekassen. Men der er også planer for de mange penge. De fleste skal bruges til byudvikling de kommende år og så skal der være lidt tilbage til hårde tider. Det man måske kan kalde rettidig omhu. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Likviditet Millionerne hober sig op i Ballerups kommunekasse. Faktisk har Ballerup Kommune mere end en halv milliard kroner på kistebunden. Men der er også adresse på mange af dem.

Man hører mange historier om, at kommunerne fattes penge, der spares og skæres ned. Men faktisk er der nogen kommuner, som er ganske velpolstrede og som har rigtig mange penge på kistebunden. En af dem er Ballerup Kommune.

De seneste tal viser, at Ballerup Kommune har mere end 531 millioner kroner i såkaldt likviditet, altså i kassen. Det er mere end 11.400 kroner pr. borger, hvor gennemsnittet for kommunerne er 6909 kroner pr. indbygger. Dermed ligger Ballerup endog ganske lunt i svinget rent økonomisk.

Projekter på vej

Det er mange penge, og finansminister Kristian Jensen (V) har været ude i offentligheden og sige, at kommuner, der har så mange penge, burde sætte skatten ned. Men det kommer ikke til at ske i Ballerup, for der er faktisk adresse på rigtig mange af de mange millioner i kommunekassen.

»De mange penge er jo opsparede penge. Vi har for ikke så mange år siden ligget rigtig skidt med hensyn til økonomien, men nu har vi sparet op og dermed fået penge i kassen. Meningen med dem er jo ikke at puge dem sammen. Det er nemlig opsparede penge til en række store projekter. Banegårdspladsen, lygtepæle, ny institution i Skovlunde og meget andet. Faktisk er det sådan, at med udgangen af 2018 er der ’kun’ 100 millioner kroner tilbage i kassen. Så vi satser på byudvikling for de mange penge,« siger borgmester Jesper Würtzen.

Polstring nødvendig

Han lægger til gengæld vægt på, at der skal være mindst 2000 kroner pr. borger, altså omkring 100 millioner kroner i kassen hele tiden.

»Hvis man har under 2000 kroner pr. indbygger i kassen, så begynder finansministeriet at interessere sig for os. Så det skal vi have. Men alle de andre mange millioner, dem skal vi i de kommende år bruge på byudvikling, og som Ballerup Bladet også tidligere har beskrevet, så er der jo rigtig mange projekter i gang. Det skal vi bruge pengene på og ikke på at sænke skatten,« siger Jesper Würtzen, der samtidig påpeger, at der er i en kommunal økonomi er forskel på anlæg og driftudgifter. Det betyder, at borgerne godt kan opleve besparelser på drift af en række kommunale institutioner, samtidig med, at man hører om store opsparede formuer.

Skatteprocenten i Ballerup er for tiden 25,71 procent, hvor gennemsnittet i kommunerne er 24,91, hvilket altså er ganske tæt på hinanden.

5 kommentarer om “Pengekassen bugner i Ballerup”

 1. Tænker lidt det kan jo gå den gale vej hvis jeg skal på et herberg igen …

 2. Poul E. Pedersen siger:

  ” byudvikling “. ?????

  Jeg forstår det derhen at Kommunen vil indskrænke hvor det er muligt.

  Som Ballerup Boulevard ved Skovlunde.
  Hold an Vej m.m.

  Samt Stationspladsen der i øjeblikket fremstår som en åben, luftig plads hvor alle kan ånde, busserne kan parkere og vende uden problemer, samt at den er overskuelig med blomster-og frugtbod m.m. En stationsplads hvor mennesker mødes og skilles.

  Og som kommunen vil halvere til det gyselige med småt af al ting.

  Og HVEM har egentlig glæde af al den “udvikling” ???
  Kommunen skatteborgere. ??
  Eller Hvem.

  Svaret blæser i vinden

 3. Karsten Kriegel siger:

  Du har forstået det helt korrekt, Poul.

 4. Muhammad Ali Abbasi (Enhedslisten Ballerup) siger:

  For eftertidens skyld vil jeg lige smide ind kommentar ind så man ikke lader sig snyde af borgmesterens lille spin/løgn:

  “med udgangen af 2018 er der ’kun’ 100 millioner kroner tilbage i kassen” bliver der sagt, og dette kobles så lige efter med “Han lægger til gengæld vægt på, at der skal være mindst 2000 kroner pr. borger, altså omkring 100 millioner kroner i kassen hele tiden.”
  Det er ikke sandt.
  Sandheden er denne;
  Kassekreditreglen angiver, at GENNEMSNITSLIKVIDITETEN over 365 dage, fratrukket deponeringer, ikke må være negativ.

  Dette betyder ikke alene at 100 millioner kr. i likviditet strengt taget er 100 millioner mere end nødvendigt, det betyder også – og mere væsentligt – at regnet efter kassekreditreglen vil vi (efter prognoserne) have godt 150 millioner i gennemsnitslikviditet i 2018 og altså stadig 50 millioner kr. mere end hvad indenrigsministeriet anbefaler.

 5. Muhammad Ali Abbasi (Enhedslisten Ballerup) siger:

  (Jeg var vist for konservativ; når jeg lige kigger på de reelle seneste tal fra dec 2016, så tyder det mere på at gennemsnitslikviditeten er omkring 228 millioner kr. i 2018 og ikke 150 som jeg tidligere skrev)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *