Udskældt vej forbliver som den er
ernst_madsen_1.jpg
De nye trafikindsnævringer på Harrestrupvej er blevet kritiseret af en del borgere. Men trafikchikanerne bliver, hvor de er. Foto: Flemming Schiller
trafik Det er ikke alle, der elsker den nye såkaldte 2-minus-1-vej på Harrestrupvej. Men ifølge Ballerup Kommune er løsningen både sikker og velovervejet.

Som Ballerup Bladet beskrev i sidste uge, så er ikke alle beboere omkring Harrestrupvej begejstrede for den nye trafikale løsning, hvor man indretter den snoede landevej til en såkaldt 2-minus-1-vej. Altså en vej, hvor man med stribning viser, at bilerne skal holde sig på midten af vejen og så trække ud til siderne, over afstribningen, når man møder en modkørende.

På Harrestrupvej er der lavet ekstra foranstaltninger, idet der er etableret chikaner som indsnævringer. Det betyder i praksis, at en af bilerne skal holde tilbage, når modkørende mødes ved indsnævringerne. Det er netop den praksis, som beboerne frygter, vil give anledning til ’kom først’ kørsel og farlige situationer.

Ikke en fejl

Ballerup Kommune har lagt en video på sin hjemmeside der viser, hvordan man kører på en 2-minus-1-vej. Videoen viser imidlertid vejen uden fysiske chikaner. Men der er ikke tale om en fejl.

»Det er helt bevidst. Det er en 2-minus-1-vej, selvom videoen viser en anden type vej. Meningen er, at vi skal have farten ned. Men jeg har bedt forvaltningen om at kigge på projektet igen. Ikke fordi det skal laves om, men fordi vi skal være sikre på, at der ikke kan opstå farlige situationer og noget kan misforstås. Men det er altså en 2-minus-1-vej, selvom der er chikaner,« siger Helle Tiedemann (A), formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Striber og skilte

Hos forvaltningen er der også stor tilfredshed med projektet, selvom kritikken fra en række borgere har været ganske kras.

»Vi har skam tænkt over det her og vi mener ikke, at der er noget, der kan laves anderledes. Vi har planlagt kampagner via vores hjemmeside og via skiltning på stedet, hvor vi fortæller bilsterne, hvordan de skal agere, når de kommer til indsnævringerne. Det er vigtigt, at man bliver varslet i god tid, så vi undgår uheld. Det er helt korrekt, at den video, man kan se fra Vejdirektoratet ikke viser fysiske chikaner, men derfor er det stadig en 2-minus-1-vej. Der bliver etableret en lignende afstribning mellem chikanerne og så har vi altså valgt at lave chikanerne for at få farten ned,« siger Lars Algreen, afdelingsleder i Center for Trafik, By og Miljø i Ballerup Kommune.

Regler for bump

Beboeren Ernst Madsen, som selv har set flere farlige situationer ved de nye chikaner, der slet ikke er helt færdigbyggede endnu, efterlyser bump, som han mener er en meget mere effektiv og sikker hastighedsbegrænser.

Det har også været inde i kommunens overvejelser, men er droppet.

»Vi har overvejet at etablere bump, men der er nogle ganske klare regler for, hvor store og høje de må være. Der skal tages hensyn til komfort og arbejdsmiljø for eksempelvis buschauffører og samtidig er det heller ikke rimeligt, at folk der bare kører deres børn i skole eller skal ned til købmanden, skal køre på en meget uhensigtsmæssig måde. Man kan sige, at de få, der bevidst vil køre for stærkt og ikke vil tilpasse sig trafikken, skal ikke diktere andres kørselsforhold. Men det handler altså også om regler. Da trafikbump skal afpasses trafikforholdene på vejen, så ville bumpene blive på en sådan måde, at de ikke ville have meget effekt på dem, som alligevel vil køre for stærkt. Derfor valgte vi denne løsning, som Vejdirektoratet i en stor rapport også finder ganske effektiv,« siger Lars Algreen.

Inden for kort tid vil der blive afstribet og skiltet færdigt på strækningen og derefter skulle Harrestrupvej være klar til en ny og efter planen mere sikker trafikafvikling.

3 kommentarer om “Udskældt vej forbliver som den er”

 1. mark siger:

  Siden projektets start har jeg selv oplevet 6-7 farlige situationer ! Nu gælder reglen : kom først !!
  Og det er frygteligt farligt ! Det er kun et spørgsmål om tid…inden den første store ulykke indtræder ! Er der statestik på, hvor mange ulykker der var inden ??

 2. Dinah siger:

  Der er ingen tvivl om at Lars Algreen ikke personligt selv har kørt på Harrestrupvejen , for så ville han med det samme, kunne konstatere at der her ,Ikke er tale om sikker trafikafvikling. Sigtbarheden er så dårlig ,stort set ikke eksisterende i svingene hvor man så ,genialt har valgt at placerer chikanere . Stolperne som man har opsat på chikanere er så dårligt markeret , de fremstår gråt i gråt og ved lidt tåge eller dårligt vejr ,er de så svære at se ,at de nærmet kalder på et uheld skal ske… Jeg begriber ikke grundlaget for at stryge bump som løsning , de fungerer jo helt optimalt længer ude af Harrestrupvejen ved Ejby hvor man på en meget kort strækning har placeret op til flere bump som bestemt virker efter hensigten . Med jeres løsning nu ,har i ikke formået at gøre livet for fart glade personers mere besværligt ,”tværtimod “,
  i har kun lykkedes med at gøre livet mere usikkert og farligt for os ,som holder hastigheden.
  Kære Lars Algreen jeg vil til slut ,foreslå dig at køre en tur på Harrestrupvejen ,på alle tider af døgnet ,morgen middag og aften , så du selv kan mærke ,hvor utryk vejen er blevet ,at køre på .
  Med venlig hilsen
  Dinah Dahl Lundberg

 3. Gitte Pedersen siger:

  Nu er det ikke fordi videomanualen mangler angivelse af fysiske chikaner, at trafiksikkerheden på Harrestrupvej er blevet forværret. Det er tværtimod fordi flere af de fysiske chikaner er placeret i sving, hvor oversigtsforholdene er elendige. Endvidere er den ene fysiske chikane placeret et sted, hvor man førhen havde dobbelt optrukne linjer, og hvor man åbenbart pludselig vurderer, at det giver mere sikkerhed at presse bilerne ud midt på vejen (uden mulighed for at undvige pga fysisk chikane) og med samme tilladte hastighed som før… Det eneste, der reelt bidrager til trafiksikkerheden med den valgte løsning, er bilister med moral og frygt, og der er intet til at bremse de bilister, der ikke besidder disse parametre. Jeg frygter seriøst, at der kommer lig på bordet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *