Madglade sommerferiebørn
madskole_skovlunde_2.jpg
Louise og Tanya, begge ni år, griner og græder over de stærke løg, som skal bruges i tomatsuppen. Foto: Flemming Schiller
køkken 20 børn og fire frivillige voksne var i sidste uge på ’Madskole’ i Skovlunde. Her lærte børnene at lave god, sund mad fra bunden.

Opgaverne er fordelt og børnene spreder sig hurtigt omkring køkkenbordene i skolekøkkenet på Skovlunde Skole Syd. Det er sidste uge af skolesommerferien, men alligevel har de 20 børn i alderen 8-12 år valgt at tage frivilligt i skole. Men nu er det jo heller ikke en ’’almindelig skole’’. Det er Madskole, hvor frivillige voksne lærer børn at lave mad.

Fotogalleri: Billeder fra madskolen

Tovholder er Pernille Nejbjerg, som selv er uddannet kok og nu læser til pædagog. Hun har allieret sig med tre andre og står for afholdelsen af Madskolen i Skovlunde.

»Det er så sjovt, men også hårdt. Vi er her jo hele dagen fra 9 til 15.30 – og i dag endda til klokken 18 fordi vi har inviteret børnenes forældre på mad,« fortæller hun.

Kan børnene finde ud af at lave mad?

»Ja, de er super dygtige. Jeg er faktisk overrasket over, hvor meget de kan allerede – nogle af dem er jo kun otte år,« siger Pernille Nejbjerg.

Laver mad til mor

Rundt omkring i køkkenet er børnene i fuld sving, der skrælles og hakkes løg, så øjnene løber i vand, mens andre er ved at skære forskellige meloner ud til melonsalat.

Er I vant til at lave mad derhjemme?

»Ja, jeg er. Min mor har nemlig brækket armen, og min søster på 18 kan slet ikke finde ud af at lave mad,« fortælle Mille, der er ved at skære skrællen af en stor cantaloupmelon.

Ved siden af står Tanya og Louise, begge ni år, og kæmper med løgene, som går lige i øjnene.

»Min mor fandt den her madskole på nettet, og så var der lige én plads tilbage,« fortæller Tanya og tilføjer, at hun ikke er vant til selv at lave mad derhjemme, men at hun synes, der er rigtig sjovt at lære det.

Madskolen byder på mange forskellige retter. Blandt andet har børnene lavet flæskesteg, forårsruller, æggetoast og hakkebøffer. Alle opskrifterne er samlet i en bog, som de får med hjem, så de også kan lave retterne derhjemme.

 

Faktaboks: Madskolerne kort fortalt

På en Madskole bliver forældrene smidt ud af køkkenet, og børnene tager grydeskeen i egen hånd. De lærer at lave god, sund mad fra bunden, dyrker motion og kommer på ekskursion, hvor de ser fødevarer i kæden fra jord til bord hos en dansk jordbrugs- eller fødevarevirksomhed.

Madskolerne foregår i skoleferien og forløber over fem dage (mandag til fredag i dagstimerne). Formålet med Madskolerne er at lære børn og unge om sund kost og motion på en sjov og aktiverende måde.

Instruktørerne på Madskolerne er frivillige.

Madskolerne er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, 4H og REMA 1000.

Kilde: www.madskoler.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *